Ο γνωστός Δικηγόρος Γιάννης Παπαγιάννης με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών από την αναγόρευσή του σε Διδάκτορα Νομικής, μιλά για την εμπειρία του στο Μύνστερ, τις ελπίδες του για την Ελλάδα και την πραγματικότητα του σήμερα.

«Από την πρωτεύουσα της Βεστφαλίας χαιρετίζω όλους τους φίλους. Τέτοια εποχή, πριν 30, ήδη, χρόνια, παρέδιδα τη διδακτορική μου διατριβή, η οποία έγινε δεκτή με επαίνους και δημοσιεύθηκε σε διεθνή εκδοτικό οίκο με δαπάνη του Πανεπιστημίου Westfälische Wilhelms Universität Münster. Η αναγόρευση σε Διδάκτορα Νομικής μου άνοιξε περαιτέρω επιστημονικούς και επαγγελματικούς ορίζοντες, διεθνή δικηγορική παρουσία, εκλογή σε θέση καθηγητή Πανεπιστημίου, νομικό, συγγραφικό έργο βιβλίων με μεγάλη αγοραστική απήχηση σε Ελλάδα και γερμανόφωνες χώρες.

Το Μύνστερ κατατάσσεται εδώ και δεκαετίες πρώτη σε ποιότητα ζωής πόλη μεταξύ τριακοσίων με πεντακοσίων χιλιάδων κατοίκων παγκοσμίως. Έχει λυμένα εδώ και έναν αιώνα όλα τα θέματα που αφορούν τις δημόσιες υποδομές. Καθαριότητα- όλα λάμπουν, κυκλοφοριακό- δημοτικές συγκοινωνίες πυκνές και με ακρίβεια λεπτού, επιπλέον παντού ποδηλατόδρομοι και πάνω από τριακόσιες χιλιάδες χρήστες ποδηλάτων, αδέσποτα ζώα δεν υπάρχουν- ενδεικτικά δε, το ηλεκτρικό ρεύμα κόπηκε, για λίγο, τελευταία φορά το 1965.

Το Μύνστερ είναι ένας ιδανικός προορισμός για σπουδές, το Πανεπιστήμιο είναι το μεγαλύτερο στη Γερμανία και δεν είναι μόνο χώρος παιδείας, γνώσης και διδασκαλίας αλλά επίπονης και χρηματοβόρας έρευνας και εξέλιξης όλων των κλάδων της επιστήμης. Φιλοξενεί επιστήμονες παγκόσμιου βεληνεκούς, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται εφευρέτες πρωτότυπων μηχανικών και ηλεκτρονικών τεχνολογιών, δημιουργοί βιολογικών και πυρηνικών ευρεσιτεχνιών και όπλων, ερευνητές νέων φαρμάκων και ιατρικών μηχανημάτων για τις δυσκολότερες ασθένειες, νομομαθείς- εμπνευστές νομοθετημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οικονομολόγοι- διοικητές παγκόσμιων εμπορικών, ασφαλιστικών και τραπεζικών ομίλων κ.λπ.

Όταν ολοκλήρωνα τους στόχους μου εκεί βίωνα την ελπίδα ότι και η Ελλάδα θα προχωρήσει, θα πετύχει σε κάποιο βαθμό τη λεγόμενη σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό βορρά. Τότε φαινόταν ότι κάτι πάει να γίνει. Σήμερα διαπιστώνω, μετά λύπης μου, ότι παραμένουμε πολύ πίσω και ότι παρά τις προσπάθειες πολλών δεν φαίνεται να είμαστε αποφασισμένοι, σε συλλογικό επίπεδο, να κάνουμε τις ριζικές θεσμικές και κοινωνικές τομές που θα οδηγήσουν την ελληνική κοινωνία σε ένα σοβαρό άλμα προς τα εμπρός.»

Σύντομο βιογραφικό: Ο Γιάννης Μεν. Παπαγιάννης, Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο Επικρατείας, είναι πατέρας τριών παιδιών και κατάγεται από τη Βέροια. Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Θεσσαλονίκης, απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα (LL.M.) στο Πανεπιστήμιο  Münster, όπου διετέλεσε έμμισθος επιστημονικός συνεργάτης στο Institut für Internationales Wirtschaftsrecht. Διεξήγαγε ερευνητικές μελέτες σε σειρά γερμανικών Πανεπιστημίων καθώς και των Βρυξελλών και του Λονδίνου. Αναγορεύθηκε Διδάκτωρ Νομικών Επιστημών (Dr. iur.) του Πανεπιστημίου Münster με έπαινο. Συνεργάστηκε σε ερευνητικά προγράμματα και δίδαξε μαθήματα Εμπορικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Εξελέγη απευθείας Επίκ. Καθηγητής Εμπορικού Δικαίου στο Γενικό Τμήμα Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου.

Ιωάννης Παπαγιάννης, Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, μέλος των Δικηγορικών συλλόγων Θεσσαλονίκης και Μονάχου. 

https://www.dr-papagiannis.gr/

Recommended Posts