Μεγαλύτερη άνεση για διαπραγµάτευση υψηλότερων τιµών δίνει η µείωση των αποθεµάτων.

Προς περαιτέρω ενίσχυση οδεύει η αγορά σκληρού σίτου στην Ελλάδα, µε τις τιµές για τις λιγοστές ποσότητες που έχουν παραµείνει σε αποθήκες παραγωγών να αυξάνονται από τα 25 στα 26 λεπτά το κιλό. Τις τελευταίες εβδοµάδες η εγχώρια αγορά ήταν µάλλον υποτονική, µε αντίστοιχη εικόνα να παρουσιάζει και η καθοριστική αγορά της γειτονικής Ιταλίας.

Σε αυτή τη φάση το εγχώριο εµπόριο πιέζει τους Ιταλούς για ενίσχυση των τιµών έως τα 285 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας, εκµεταλλευόµενο την ανάκαµψη των τιµών στη Φότζια και το Μπάρι, που αγγίζουν ακόµα και τα 305 ευρώ ο τόνος. Το γεγονός ότι τα αποθέµατα λιγοστεύουν, δίνουν κατά µια έννοια µεγαλύτερη άνεση για διαπραγµάτευση υψηλότερων τιµών, όπως µεταφέρουν στην Agrenda άνθρωποι της αγοράς.

Στην ιταλική αγορά, δύο αντίθετες µεταξύ τους τάσεις απασχολούν το εµπόριο. Από τη µία είναι η αβεβαιότητα που σχετίζεται µε την πανδηµία, αφού απ’ ό,τι φαίνεται οι αγορές της Ευρώπης αντιδρούν στο περιβάλλον της καραντίνας µε διαφορετικό τρόπο από εκείνον της άνοιξης του 2020, όταν τα αποθέµατα ζυµαρικών στις µεγαλύτερες βιοµηχανίες τελείωσαν. Έτσι, οι προτεραιότητες και η παρουσία των µύλων και της βιοµηχανίας ζυµαρικών στην αγορά πλέον βρίσκονται σε συνάρτηση µε τις δυνατότητες και τις ανάγκες που διαµορφώνει το επικείµενο άνοιγµα της εστίασης και η επιστροφή στη µετά covid εποχή. Η επιφυλακή αυτή, σύµφωνα µε τον ιταλικό Τύπο, δεν επιδρά πιεστικά στην αγορά, αλλά φαίνεται να περιορίζει την περαιτέρω ανοδική τάση.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agronews.gr

Recommended Posts