fishingboat

Μπαράζ επαφών με κυβερνητικά κλιμάκια είχαν, την περασμένη Δευτέρα, στην Αθήνα, εκπρόσωποι των επαγγελματιών παράκτιων αλιέων της χώρας, προκειμένου να δοθούν ουσιαστικές λύσεις στα χρόνια προβλήματα του κλάδου. Στόχος τους, η ανασύσταση της παράκτιας αλιείας, η οποία, όπως επισημαίνουν, αποτελεί βασικό πυλώνα της πρωτογενούς παραγωγής, και απασχολεί σήμερα περίπου 15.000 άτομα σε όλη την Ελλάδα.

Μετά τις πιέσεις των τελευταίων μηνών, καθώς οι αλιευτικοί σύλλογοι κατάφεραν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να κινητοποιηθούν μέσω της Συντονιστικής Επιτροπής που σύστησαν (μια και ο ν. 4015/2011 δεν τους επιτρέπει οργάνωση σε επίπεδο ομοσπονδίας – συνομοσπονδίας), αναμένονται στο προσεχές διάστημα και τα πρώτα απτά αποτελέσματα. Όπως τους ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, σύντομα θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία, προκειμένου να μπορέσουν οι αλιείς να οργανωθούν σε δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι αναγνωρίζονται πλέον ως ξεχωριστός και ειδικός κλάδος του πρωτογενούς τομέα και τους δίνεται η δυνατότητα να συμμετάσχουν ενεργά στην εθνική αλιευτική πολιτική. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών γνωστοποίησε την έκδοση εγκυκλίου από την ΑΑΔΕ, που θα ρυθμίζει τις βασικές –αλλά μέχρι σήμερα ασαφείς– παραμέτρους που διέπουν την φορολογία τους (τήρηση βιβλίων, έκδοση παραστατικών κ.ά.).

Τη Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Επαγγελματιών Αλιέων εκπροσώπησαν ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Βόλου, Χρήστος Ξυραδάκης, ο πρόεδρος των Αλιέων Νήσου Κω, Πέτρος Παπασεβαστός, ο πρόεδρος των Αλιέων Καλύμνου, Μανώλης Κουλιάς, και από την Άνδρο ο Δημήτρης Ζάννες, οι οποίοι και επισκέφτηκαν κατά σειρά το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Ελλάδος, το υπουργείο Οικονομικών, το ΥΠΑΑΤ και το Μέγαρο Μαξίμου, όπου συνάντησαν τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη και τον υπουργό Επικρατείας, Χ. Βερναρδάκη. Στο επόμενο χρονικό διάστημα επίκειται συνάντηση με κυβερνητικά κλιμάκια του υπουργείου Εργασίας.

Στη συνάντηση που είχαν αρχικά, με τον διευθυντή του γραφείου του αρμόδιου υφυπουργού Ναυτιλίας, Νεκτάριου Σαντορινιού, επανέλαβαν την ανάγκη να ενεργοποιηθεί ουσιαστικά ο μηχανισμός ελέγχου από τις αρμόδιες λιμενικές αρχές, ακόμη και στα αλιεύματα, και να τεθεί πλήρως σε εφαρμογή το δορυφορικό σύστημα παρακολούθησης των αλιευτικών σκαφών VMS.

Από το υπουργείο Οικονομικών, έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι αναμένεται η εγκύκλιος που θα ρυθμίζει επιτέλους βασικά ζητήματα των φορολογικών υποχρεώσεών τους. Ωστόσο, όπως εξήγησαν, μιλώντας στην «ΥΧ», δεν έχουν γίνει ακόμα βήματα σχετικά με το φορολογικό καθεστώς που διέπει κυρίως τους μικρούς αλιείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το εισόδημα από αλιεύματα αλιευτικών σκαφών ολικής χωρητικότητας μέχρι 10 κόρους δεν φορολογείται βάσει των διατάξεων του ν.27/1975. «Ζητάμε δίκαιη και ίση φορολογική μεταχείριση», τονίζει ο κ. Ζάννες. «Πρέπει για την ίδια δραστηριότητα, που λέγεται συλλεκτική αλιεία, να φορολογούμαστε όλοι με τον ίδιο τρόπο».

Τα περισσότερα θέματα, ωστόσο, τέθηκαν ενώπιον του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος υποσχέθηκε στους αλιείς ότι σύντομα θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να οργανωθούν σε δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο για κάθε κλάδο της αλιείας. «Στο ΥΠΑΑΤ υπήρχε ένα διαφορετικό κλίμα σε σχέση με τις προηγούμενες φορές» τονίζει στην «ΥΧ» ο κ. Κουλιάς. «Συναντήσαμε έναν υπουργό συζητήσιμο, να καταγράφει τα προβλήματά μας. Βέβαια, μέχρι να τα δούμε σε πράξη, κρατάμε μία επιφύλαξη. Θέλω να πιστεύω ότι η συνάντηση αυτή είναι μία νέα αρχή στη σχέση αλιείας και ΥΠΑΑΤ, και ότι θα έχουμε ένα καλύτερο αύριο για το επάγγελμα, ώστε και εμείς να μπορέσουμε να επιβιώσουμε αλλά και να παραδώσουμε στα νέα παιδιά, που θα ασχοληθούν με το επάγγελμα, τις θάλασσες με ψάρια».

Άλλωστε, όπως οι αλιείς σημειώνουν, ένα από τα βασικά προβλήματα του κλάδου είναι ότι απειλούνται οι ιχθυοπληθυσμοί της χώρας, ειδικά τα τελευταία χρόνια, που, εξαιτίας της κρίσης, έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις η ανεξέλεγκτη και χωρίς προϋποθέσεις ερασιτεχνική αλιεία. «Απαιτείται προσοχή και ορθή διαχείριση των θαλασσών μας», επισημαίνει ο Δημήτρης Ζάννες. «Η θάλασσα έχει τους δικούς της κανόνες, και όχι αυτούς που ο άνθρωπος θέλει να επιβάλει για λόγους κερδοσκοπικούς».

Όσον αφορά την αλιεία με βιντζότρατες, τονίζουν στην «ΥΧ» πως πρέπει να ξεκαθαριστεί το τοπίο και από τις δύο πλευρές. «Να εφαρμοστούν οι ευρωπαϊκοί κανόνες, και να αναγνωριστεί η πίεση που ασκείται από τη συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου για την εφαρμογή της νομοθεσίας» τονίζουν χαρακτηριστικά.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο στο: www.ypaithros.gr

 

Recommended Posts