εμβολος

Project manager από τον ιδιωτικό τομέα αναλαμβάνει στον ΕΦΚΑ να λύσει τον γόρδιο δεσμό που συνιστούν οι 300.000 και πλέον «εκκρεμείς συντάξεις» και ταλαιπωρεί χιλιάδες συνταξιούχους.

Ο τεχνοκράτης θα προτείνει λειτουργικές βελτιώσεις και νομοθετικές παρεμβάσεις προκειμένου να επιταχυνθεί ο ρυθμός έκδοσης των συντάξεων.

Η επιλογή της ανάθεσης σε ιδιωτικούς συμβούλους διοίκησης για την επιτάχυνση υλοποίησης κρίσιμων έργων είναι «δοκιμασμένη» μέθοδος για τον νέο υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, καθώς έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν στην υλοποίηση μεγάλων έργων του ΕΣΠΑ, στην επανεκκίνηση των αυτοκινητοδρόμων και στο Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων.

Έντονη ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζει ότι ο υπερτριπλασιασμός των εκκρεμών συντάξεων, που έχουν ξεπεράσει τις 400.000, φέρει την υπογραφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μάλιστα όπως τονίζει σε ανακοίνωση αντί να στηρίξει και να αναβαθμίσει τον ΕΦΚΑ, να προχωρήσει επιτέλους στις αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις, ανακοίνωσε την πρόσληψη project manager! Και καταλήγει σημειώνοντας πως πρόκειται για ομολογία πλήρους αποτυχίας της κυβέρνησης της ΝΔ, της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας και της διοίκησης του ΕΦΚA, αλλά και καθαρή μεθόδευση εμπλοκής ιδιωτών στη λειτουργία του ΕΦΚΑ. Προφανώς αυτή ήταν και η επιδίωξη τους εξ αρχής.

Χιλιάδες εν δυνάμει συνταξιούχοι χωρίς προσωρινή σύνταξη – Τεράστιο κρυφό χρέος

Το μέγεθος του προβλήματος είναι τεράστιο με τις εκτιμήσεις πριν από έναν μήνα να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 300.000 συντάξεις σε εκκρεμότητα και ειδικότερα για 170.000 αιτήσεις για κύριες συντάξεις, 120.000 αιτήσεις για επικουρικές ενώ στην αναμονή είναι και περίπου 60.000 συνταξιούχοι που δικαιούνται εφάπαξ βοήθημα.

Η κυβέρνηση καίγεται για τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων καθώς όπως είχε επισημάνει ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας αφενός από τους χιλιάδες υποψηφίους συνταξιούχους, μόνο περίπου 55.000-60.000 λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη εκτός από την ασύλληπτη ταλαιπωρία χιλιάδων υποψηφίων συνταξιούχων, υπήρχαν έντονες παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την ύπαρξη «κρυφού χρέους», που για κύριες, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, εκτιμάται ότι ξεπερνάει το 1,1 δις ευρώ.

Ειδικά κλιμάκια υπαλλήλων για υπερωριακή εργασία 

Στις αρχές Ιανουαρίου εκδόθηκε υπουργική απόφαση για την δημιουργία κλιμακίων υπαλλήλων που θα εργάζονται υπερωριακά με μπόνους έως 480 ευρώ το μήνα και στόχο την έκδοση ακόμη και 130 νέων συνταξιοδοτικών αποφάσεων τον μήνα από έναν υπάλληλο. Οι 70 αποφάσεις τοποθετούνται εκτός κλιμακίου -δηλαδή στο κανονικό ωράριο- και οι 60 εντός κλιμακίου, δηλαδή κατά την απασχόληση εκτός ωραρίου και υπερωριακής απασχόλησης.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrocapital.gr

Recommended Posts