Προϊόντα με υπογραφή και ονομασία προέλευσης, περιλαμβάνονται στο καλάθι που εκπροσωπεί την Ελλάδα και εντάσσεται στο τριετές ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τίτλο «Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης».

 

Μικροί θησαυροί γιατί χωρούν σε ένα καλάθι, μεγάλοι ως προς την αξία τους για την ζωή των ανθρώπων.

Πατάτα από τη Νάξο, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από την Μεσσηνία, φάβα από την Σαντορίνη, Κορινθιακή σταφίδα, είναι κάποια από τα ελληνικά προϊόντα, τα οποία προωθούνται μέσω των κατά τόπους συνεταιρισμών στην εσωτερική αγορά και στο εξωτερικό.

Ο Παύλος Σατολιάς, πρόεδρος αγροτικού συνεταιρισμού Καλαβρύτων, σημειώνει πως μέσω του προγράμματος αναδεικνύεται η αξία του παραγόμενου προϊόντος, δίνεται σε αυτό υπεραξία και γίνεται πρεσβευτής της χώρας στο εξωτερικό.

Μέσα από ένα προϊόν αναδεικνύεται όχι μόνο η γευστική ή θρεπτική του αξία, αλλά ολόκληρη η φιλοσοφία και ο πολιτισμός μιας περιοχής.

Τα συνεταιριστικά προϊόντα δεν είναι ακριβά, επισημαίνει ο κ. Σατολιάς. Ο παραγωγός παίρνει αυτό που πρέπει για να υπάρχει, να μπορεί να καλλιεργεί και την επομένη ημέρα, ο συνεταιρισμός λαμβάνει ένα μικρό ποσοστό για να συντηρηθεί και το σύνολο της τοπικής κοινωνίας έχει προοπτική οικονομικής ανάπτυξης, με τον πληθυσμό να μένει στον τόπο του και να συνεχίσει να παράγει. Οι Συνεταιρισμοί αποτελούν τον σημαντικότερο πυλώνα του αγροτικού τομέα, που στηρίζουν ιδιαίτερα τους μικρούς παραγωγούς.

Ένα θέμα που προβληματίζει άπαντες, σύμφωνα με τον κ. Σατολιά, είναι η εκτόξευση των τιμών, που δυσκολεύει τον καταναλωτή να επιλέξει αυτά τα προϊόντα, αλλά όλα είναι θέμα συσχετισμού μεταξύ ποιότητας και τιμής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάποιες χώρες στο εξωτερικό δεν υφίσταται ΦΠΑ (VAT) στα τρόφιμα. Ωστόσο, η πραγματικότητα των αριθμών δεν επιδέχεται αμφισβητήσεις. Όπου δεν υπάρχει ΦΠΑ οι τιμές είναι απλησίαστες. Όσον αφορά τα κρεατικά ένα κιλό χοιρινό σε super-market στο Βερολίνο κοστίζει 7-8,5 ευρώ, ενώ τα τυριά κυμαίνονται από 12 έως 30 ευρώ το κιλό.

Ενδεικτικά, οι ντομάτες στην γερμανική πρωτεύουσα κυμαίνονται από 1,5-2,5 ευρώ/κιλό και οι πατάτες 1,33€/κ. Ένα κιλό ροδάκινα στην Γερμανία κοστίζουν γύρω στα 4 ευρώ. Σε σούπερ μάρκετ του Λονδίνου τέσσερα μικρά ροδάκινα, από την Αφρική άγευστα και άνοστα κοστίζουν 5 λίρες, ενώ ένα κουπάκι με 150 γραμ. σταφύλια κοστίζει 4 λίρες. Όποιος είναι τυχερός και ανακαλύψει ένα πακιστανικό μαγαζί κοντά στον σταθμό του μετρό στο Kensington, που πουλά πατάτες Νευροκοπίου, σαραγλί Ξάνθης και ραβανί Βεροίας, θα πληρώσει κάτι παραπάνω, γιατί σύμφωνα με τον καταστηματάρχη πρόκειται για εξαιρετικά προϊόντα.

Τελικά τα ελληνικά προϊόντα με ονομασία προέλευσης διανύουν επιτυχώς χιλιάδες χιλιόμετρα.

Προέλευση άρθρου: https://www.agro24.gr

Recommended Posts