Skip to content

Πρόγραμμα βιολογικής καταπολέμησης της σφήκας της καστανιάς Dryocosmus kuriphilus από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

BEE

Πρόγραμμα βιολογικής καταπολέμησης της σφήκας της καστανιάς Dryocosmus kuriphilus, η οποία εμφανίστηκε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και στην Πελοπόννησο εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2017, εφαρμόζει η Περιφέρεια. 

Με στόχο να αντιμετωπίσει το σοβαρό αυτό πρόβλημα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου χρηματοδότησε και εφάρμοσε πρόγραμμα βιολογικής καταπολέμησης, σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος ενημέρωσε εγγράφως τους δήμους, Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και άλλους φορείς σχετικά με το εν λόγω πρόγραμμα, ώστε με τη σειρά τους να ενημερώσουν τους παραγωγούς και να υπάρξει συμμόρφωση με τις οδηγίες της υπηρεσίες.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου με στόχο να αντιμετωπίσει το σοβαρό πρόβλημα, χρηματοδότησε και εφάρμοσε πρόγραμμα βιολογικής καταπολέμησης του εχθρού σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο. Η βιολογική αντιμετώπιση αφορά στην εξαπόλυση του παρασιτοειδούς εντόμου Torymus sinensis, τα θηλυκά άτομα του οποίου θα γεννήσουν τα αυγά τους μέσα στις κηκίδες που έχει δημιουργήσει η σφήκα και θα καταστρέψουν τις προνύμφες της.

Την άνοιξη του 2018 εξαπολύθηκε το παρασιτοειδές σε καστανιές 20 τοπικών διαμερισμάτων των Περιφερειακών Ενοτήτων Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας. Αρχές του 2019 και του 2020 πραγματοποιήθηκε από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο έλεγχος της εγκατάστασης του παρασιτοειδούς όπου βρέθηκε ότι έχει εγκατασταθεί σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Παράλληλα καταρτίστηκε νέο πρόγραμμα για το 2020 σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο εξαπόλυσης νέων πληθυσμών του παρασιτοειδούς.

Στις 29 Απριλίου 2020 πραγματοποιήθηκε νέα εξαπόλυση του παρασιτοειδούς Torymus sinensis, σε διαμερίσματα του δήμου Μεγαλόπολης και Δήμου Οιχαλίας που εμφανίστηκε για πρώτη φορά η σφήκα, καθώς και ενίσχυση των πληθυσμών του παρασίτου στα διαμερίσματα του Πάρνωνα και του Ταϋγέτου.

Σημειώνεται ότι απαιτούνται κάποια χρόνια για να πολλαπλασιαστεί το παράσιτο (Torymus sinensis) και να ελεγχθούν οι πληθυσμοί της σφήκας.

Οι καστανοπαραγωγοί να μην πραγματοποιήσουν ψεκασμούς στις καστανιές τους με χρήση εντομοκτόνων έως τα τέλη Ιουνίου. Επίσης δεν πρέπει να αφαιρέσουν και να καταστρέψουν τις κηκίδες από τις καστανιές φέτος και την επόμενη χρονιά, γιατί εκεί θα εναποθέσει τα αυγά του το έντομο.

Για περισσότερες πληροφορίες στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής στην Τρίπολη (Δεληγιάννη 9, τηλ. 2710237074) και στο Γραφείο Αγροτικής Οικονομίας Άστρους (τηλ. 2755022283). Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας Χρήστος Π. Λαμπρόπουλος.

Προέλευση: https://www.neapaseges.gr

Recommended Posts