Συνολικά στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 9.000 βραχυκερατικές αγελάδες, εκ των οποίων σύμφωνα με τον ίδιο, οι 5.000 τουλάχιστον είναι καθαρόαιμες.

 

Ως «κόρη οφθαλμού» φυλάσσουν τα κοπάδια τους οι εκτροφείς της ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοειδών, που αποτελεί ένα σπάνιο είδος αγελάδας.

Με τη νούμερο ένα προτεραιότητά τους να αποτελεί η διαφύλαξη της…καθαροαιμίας τους, «δεν υπάρχει περίπτωση κτηνοτρόφος να αφήσει ένα ζώο αυτής της φυλής να κυκλοφορεί ανεπιτήρητο», επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας της Ένωσής τους, Γιάννης Καζόγλου.

Με αυτή του την τοποθέτηση, ο κ. Καζόγλου ξεκαθαρίζει ότι τα ανεπιτήρητα ζώα που έχουν εντοπιστεί στους Ψαράδες του δήμου Πρέσπας «δεν αφορούν σε βραχυκερατικές αγελάδες που εκτρέφει ένας κτηνοτρόφος στην περιοχή». Συνολικά στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 9.000 βραχυκερατικές αγελάδες, εκ των οποίων σύμφωνα με τον ίδιο, οι 5.000 τουλάχιστον είναι καθαρόαιμες. Η Ένωση Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοειδών (ΕΕΕΒΦΒ), όπως σημειώνει ο κ. Καζόγλου, αριθμεί 110 μέλη από 18 νομούς σε όλη τη χώρα, ενώ συνολικά υπολογίζεται ότι ο αριθμός τους φτάνει σε 170.

Από το φθινόπωρο του 2011 έως και το καλοκαίρι του 2016, εγκαταστάθηκαν στην Πρέσπα και συγκεκριμένα στις περιοχές Λαιμό, Άγιο Αχίλλειο και τους Ψαράδες, τρεις εκτροφές καθαρόαιμων βοοειδών της Βραχυκερατικής φυλής, οι οποίες συνολικά αριθμούν περισσότερα από 100 ζώα, όλες υπό την παρακολούθηση του αρμόδιου Κέντρου Ζωικών Γενετικών Πόρων Νέας Μεσήμβριας Θεσσαλονίκης. «Αυτές οι εκτροφές, καθώς και κάποιες ακόμη στους Ψαράδες, δεν σχετίζονται με ανεπιτήρητα ζώα, καθώς οι ιδιοκτήτες τους τα φροντίζουν, τα στεγάζουν και, γενικώς, τα εκτρέφουν όπως επιβάλλουν οι κανόνες ευζωίας», ξεκαθαρίζει ο κ. Καζόγλου που είναι και ο ίδιος κάτοικος Πρέσπας.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο: https://www.agrocapital.gr

Recommended Posts