Μετά την ολοκλήρωση του Διοικητικού Ελέγχου από τις κατά τόπους ΔΑΟΚ, διαφοροποιείται και μάλιστα σημαντικά η επιλεξιμότητα (μείωση άνω του 25%) αυτών που υπέβαλλαν αίτηση για την ένταξή τους στο μέτρο του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης του αμπελοοινικού τομέα που αφορά την πρώιμη συγκομιδή.

Ενώ αρχικά υπεβλήθησαν 722 αιτήματα που αφορούσαν εφαρμογή του μέτρου της πρώιμης συγκομιδής για 7.850 στρέμματα προϋπολογισμού 2.200.000 ευρώ, μετά τον Διοικητικό Έλεγχο κρίθηκαν επιλέξιμοι 540 αιτούντες για 5.700 στρέμματα προϋπολογισμού 1.600.000 ευρώ.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται σε επιτόπιο επίπεδο πλέον και αναμένεται νέα μείωση μετά το πέρας των επιτόπιων ελέγχων.

Να σημειωθεί ότι μετά από αίτημα της ΚΕΟΣΟΕ το μέτρο της πρώιμης συγκομιδής, θα περιλαμβάνεται στο εξής για τα επόμενα χρόνια ως μόνιμη επιλογή στο ΕΠΣ (Εθνικό Φάκελο) με αρχικό προϋπολογισμό τα 500.000 ευρώ, που θα μπορεί να αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τα αιτήματα. Η ΚΕΟΣΟΕ θεωρεί ότι σαν μέτρο η πρώιμη συγκομιδή παρ? ότι πρέπει να αποφεύγεται, αποτελεί ένα ύστατο εργαλείο άμυνας για τον Έλληνα αμπελουργό, προκειμένου να καταφεύγει σε ακραίες συνθήκες, όπως η σημερινή, ώστε να διασφαλίζει ένα ελάχιστο εισοδηματικό επίπεδο από την καλλιέργεια.

Θεωρείται δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός του μέτρου εντός του Εθνικού Φακέλου για το 2021 που ανακοινώθηκε από το ΥΠΑΑΤ ύψους 369.000 ευρώ θα αυξηθεί, επίσης, δεδομένου και του ότι τα αναπορρόφητα κονδύλια στον Εθνικό Φάκελο ανέρχονται σήμερα στα 2.500.000 ευρώ περίπου.

Προέλευση: https://www.neapaseges.gr

Recommended Posts