Ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ… ξαναχτυπά.

 

Ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ… ξαναχτυπά.

Όπως αναφέρει σε έγγραφη απάντησή του το ΥπΑΑΤ, στις περιπτώσεις απώλειας ζωικού κεφαλαίου, ο κτηνοτρόφος είναι υποχρεωμένος να διατηρήσει τα πτώματα των ζώων και να τα προφυλάξει από αλλοιώσεις εξωγενών παραγόντων μέχρι να γίνουν οι έλεγχοι σύμφωνα με τον ανωτέρω κανονισμό και να προβεί την ίδια ή το αργότερο την αμέσως επόμενη εργάσιμη από την ζημιά ημέρα σε τηλεφωνική αναγγελία της ζημιάς στο οικείο Υποκατάστημα του ΕΛΓΑ.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει το ΥπΑΑΤ: Η εκτίμηση πραγματοποιείται το αργότερο δύο εργάσιμες ημέρες μετά την αναγγελία. Στον Κανονισμό Ασφάλισης Ζωικού Κεφαλαίου αναφέρεται ότι δεν καλύπτονται ασφαλιστικά οι ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο όταν είναι μικρότερες της μισής ασφαλιστικής μονάδας (1/2 Α.Μ.) κατά είδους ζώου (στις αίγες και τα πρόβατα υπολογίζεται ενιαία) και των πέντε (5) «σμηνών». προκειμένου για μελισσοσμήνη . Ωστόσο, ο παραπάνω περιορισμός δεν ισχύει στις εξής περιπτώσεις: α) ζημιές στα μελισσοσμήνη από την αρκούδα, β) ζημιές που προκαλούνται στα αιγοπρόβατα και τα βοοειδή από τα προστατευμένα είδη «λύκος» και «αρκούδα» και η «ασφαλιζόμενη αξία» των ζημιωθέντων ζώων είναι μεγαλύτερη η ίση του ποσού των 200,00 ευρώ (δηλαδή στην συγκεκριμένη περίπτωση 2 πρόβατα) (άρθρο 6).

Αναλυτικά η απάντηση έχει ως εξής:

Σχετικά με την παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Ν. Παπαναστάσης και Ν. Καραθανασόπουλος, για τα θέματα αρμοδιότητάς μας, σας ενημερώνουμε τα εξής:

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο:https://www.agrotypos.gr

 

Recommended Posts