Οι λιγοστές πράξεις που έχουν γίνει κυµαίνονται στα 25 λεπτά το κιλό, µε την πρώτη ποιότητα να πληρώνεται στον παραγωγό µέχρι και 26 λεπτά, ωστόσο όπως µεταφέρει ο Βασίλης Καράογλου,

παραγωγός από τα περίχωρα των Φαρσάλων,  αφορούν µεµονωµένες πράξεις, µε τους οργανωµένους αγρότες να αποθηκεύουν για το υπόλοιπο της εµπορικής χρονιάς. Οι αποδόσεις µετά βίας υπερβαίνουν τα 350 κιλά το στρέµµα, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν αναφορές και για 200 µε 220 κιλά απόδοση. Να σηµειωθεί ότι και πριν τις βροχές αυτές, αρκετά ήταν τα «τζούφια» όπως περιγράφουν στην Agrenda παραγωγοί, λόγω των ελάχιστων βροχοπτώσεων του χειµώνα αλλά και του ανοιξιάτικου παγετού που «χάλασε» τα στάχια

Άλλωστε, ήδη η αγορά έχει δείξει πως προετοιµάζεται για άλµατα στις τιµές, µε τη Φότζια ενδεικτικά, µέσα σε µια εβδοµάδα να ενισχύεται κατά 10 ευρώ ο τόνος καθώς κορυφώνεται η περίοδος αλωνισµού στη γειτονική Ιταλία. Συγκεκριµένα, η πρώτη ποιότητα µε ειδικό βάρος 79 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 12% η τιµή διαπραγµατεύεται στα 310-315 ευρώ ο τόνος από 300-305 ευρώ που ήταν την προηγούµενη εβδοµάδα. Παράλληλα, για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 65% και πρωτεΐνη 11,5% η τιµή ανέρχεται στα 300-305 ευρώ ο τόνος.

Υπενθυµίζεται εδώ ότι µικρές αποδόσεις αναφέρονται και στην ιταλική παραγωγή, στην οποία αναµένεται µείωση της τάξης του 10% από πέρυσι, σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις της Coldiretti, η οποία κάνει λόγο για µια δύσκολη καλλιεργητικά χρονιά λόγω ξηρασίας και παγετού σε κρίσιµα στάδια ανάπτυξης των φυτών. Με την κατανάλωση ζυµαρικών στο +8,9% και τις εξαγωγές της ιταλικής βιοµηχανίας ενισχυµένες κατά 15% διαφαίνεται πως οι τιµές στη διεθνή αγορά δεν έχουν κορυφωθεί ακόµα.

Την ίδια στιγµή έγιναν και αναπροσαρµογές στις ποιοτικές προδιαγραφές µε την πρώτη ποιότητα να κατεβαίνει σε 12% πρωτεΐνη, όταν µέχρι πρότινος η κατηγορία αυτή προϋπέθετε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 13% ενώ ανάλογα υποχωρούν και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά για τη δεύτερη ποιότητα.

Παράλληλα, προκειµένου να περιορίσει τις πληθωριστικές τάσεις στην εσωτερική της αγορά, η Ρωσία παρακολουθεί στενά την πορεία των τιµών βασικών αγροτικών προϊόντων και είναι έτοιµη να περιορίσει περαιτέρω τις ροές σιτηρών προς τις διεθνείς αγορές. Όπως επισηµαίνει πρόσφατο δηµοσίευµα των Financial Times, ενώ η Ρωσία ήδη διατηρεί φόρο εξαγωγής της τάξης των 25 ευρώ ο τόνος καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, δεν αποκλείεται να τον διπλασιάσει σε περίπτωση που το Κρεµλίνο διαπιστώσει ότι τίθεται κίνδυνος αύξησης τιµών στο εσωτερικό της. Κάτι τέτοιο έρχεται να ενισχύσει τις προοπτικές της ελληνικής παραγωγής σκληρού σίτου.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agronews.gr

Recommended Posts