Τρεις φορές σχεδόν πάνω έχουν πάρει τα κόστη προμήθειας ζωοτροφών, λένε οι παραγωγοί και τα 30 εκατ. της έκτακτης επιδότησης δεν αρκούν σε καμιά περίπτωση, αν και είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Για τα μέτρα Λιβανού μίλησε στον ΑγροΤύπο και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, κ. Τάκης Πεβερέτος, ο οποίος μας τόνισε τα ακόλουθα: «ασφαλώς και είναι στην θετική κατεύθυνση τα μέτρα ενίσχυσης του κλάδου. Όμως πρέπει να μας ξεακαθαρίσει το ΥπΑΑΤ πώς θα δοθεί η επιδότηση στον τζίρο. Από τις πρώτες επαφές που έχουμε για την εξειδίκευση των μέτρων, καταλαβαίνουμε ότι θα μετρήσει και ο τζίρος της περιόδου Ιανουαρίου-Μαρτίου των δυο προηγούμενων ετών, δηλαδή του 2020 και του 2021. Δηλαδή θα ληφθεί υπόψη πόσο πάνω είναι η επιβάρυνση για τον Ιανουάριο-Μάρτιο του 2022 και εφόσον προκύψει το ποσοστό της επιβάρυνσης (π.χ. 20% πάνω από πέρσι), τότε θα καλυφθεί το 7% από αυτό. Όλα αυτά πρέπει να βγει το ΥπΑΑΤ να τα ξεκαθαρίσει. Ασφαλώς θετικά είναι πάντως τα μέτρα για τα νησιά, αλλά ζητάμε να καθιερωθούν και να ισχύουν εφεξής και όχι να έχουν έκτακτο χαρακτήρα».

Ο κ. Γιάννης Γκουρομπίνος λέει στον ΑγροΤύπο ότι καλά είναι τα μέτρα, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν επαρκούν να καλύψουν τα υπέρογκα κόστη. Όπως λέει τα 30 εκατ. της επιδότησης στον τζίρο δεν δύναται να καλύψουν τα κόστη. Στην χώρα μας, όπως εξηγεί υπάρχουν περί τα 13 εκατ. αιγοπρόβατα για παράδειγμα, τα οποία θα λάβουν με μια πρώιμη εκτίμηση 2-2,5 ευρώ το κεφάλι, ενώ πρέπει με το ποσό αυτό να καλυφθούν και οι υπόλοιποι κλάδοι, οπότε αντιλαμβάνεστε πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα. Τα βασικά είδη τροφών έχουν πάρει έως και σχεδόν τρεις φορές πάνω από πέρσι στην τιμή τους. Πάρτε παράδειγμα το τριφύλλι λέει ο ίδιος, που πήγε στην Θεσσαλία από τα 18 στα 28 λεπτά, ενώ το καλαμπόκι ένα φορτηγό σήμερα έχει 9.500 ευρώ, ενώ πέρσι τέτοια εποχή είχε 6.000 ευρώ.

Για ποσό ενίσχυσης - κοροϊδία όσον αφορά στους κτηνοτρόφους, κάνει λόγο από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης (ΠΕΚ), κ. Στέργιος Κύρτσιος. Ο ίδιος λέει ότι προτιμότερο θα ήταν να δοθεί η επιδότηση αυτή με βάση τη ζωική μονάδα, αλλά και πάλι είναι πολύ λίγα τα χρήματα αυτά, αν αναλογιστούμε τον αριθμό των ζώων. Τώρα, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να τρέξει ο κόσμος να κόψει τιμολόγια, ενή ζήτημα είναι και πότε θα δοθούν τα χρήματα αυτά, δεδομένου ότι πρέπει να κοπούν πρώτα τα τιμολόγια ως το Μάρτιο.

Τέλος το μέλος διοίκησης του ΣΕΚ, από το Ρέθυμνο κ. Μανόλης Πατεράκης χαρακτήρισε σωστή την απόφαση για το ισοδύναμο, αλλά ζήτησε να καθιερωθεί όλα τα χρόνια και να ισχύει για όλη την ποσότητα τροφών η επιδότηση και όχι για ένα μέρος αυτής.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου:https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts