Θα μπορούσαμε να απαντήσουμε πολύ σύντομα και περιεκτικά την παραπάνω ερώτηση καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι κατηγορούντες είναι και οι ένοχοι. Δηλαδή, οι αγρότες. Αν ξετυλίξουμε το κουβάρι για να δούμε ποιοι είναι οι συνένοχοι, εύκολα θα δει κανείς ότι οι ευθύνες αναλογούν σε πολλούς.

Αρχικά, η αυτοδιοίκηση. Ποιοι νομοί συμμετέχουν σε προγράμματα δράσης διαχείριση των πλαστικών φυτοφαρμάκων; Ελάχιστοι. Μερικοί από αυτούς είναι:  Δήμος Καλαμάτας, Δήμος Αλεξανδρούπολης, Δήμος Κομοτηνής,  Δήμος Ιωαννίνων.

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν και άλλοι δήμοι που κατά καιρούς καλούν τους αγρότες που έχουν ήδη μαζέψει πλαστικά απόβλητα να τα μεταφέρουν σε συγκεκριμένη τοποθεσία και να επιτευχθεί μια σημαντική συγκομιδή φυτοφαρμάκων.

Στη περιφέρεια Θεσσαλίας και στη Κεντρική Μακεδονία που οι αγροτικές εκτάσεις είναι σαφώς από τις πιο σημαντικές στην Ελλάδα, παρατηρούμε συχνότερη ρίψη φυτοφαρμάκων σε μέρη που δε θα έπρεπε να είναι.

Το πρόβλημα συνεχίζεται πιο ψηλά. Σημαντικός συνένοχος οι κυβερνήσεις. Μέχρι τώρα καμία σημαντική προσέγγιση δεν έχει γίνει για το εκάστοτε θέμα στην αγροτική ανάπτυξη. Υπολογίζεται ότι μόλις 10% των πλαστικών γεωργίας ανακυκλώνεται διεθνώς και το 30% των αποβλήτων στην Ελλάδα είναι πλαστικά.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο www.agrocapital.gr

Recommended Posts