καλαμπόκι

Πίσω πήγε χρονικά το δεύτερο χέρι στα τριφύλλια, εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, το προηγούμενο διάστημα.

Οι τιμές παραγωγού στο χωράφι κυμαίνονται στα 12-14 λεπτά το κιλό, ζήτηση υπάρχει, αλλά οι κτηνοτρόφοι θέτουν θέματα ρευστότητας, περιμένοντας να πληρωθούν και την έκτακτη βοήθεια για τις απώλειες λόγω κορονοϊού το Πάσχα, μια βοήθεια που αναμένεται να τονώσει την αγορά.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Γιάννης Βάγκος, παραγωγός από την περιοχή της Λιβαδειάς «το δεύτερο χέρι πήγε πίσω χρονικά 10 ημέρες περίπου λόγω των βροχοπτώσεων του προηγούμενου διαστήματος. Στο χωράφι τώρα είναι κομμένο το δεύτερο χέρι, οι τιμές για τον παραγωγό είναι στα 13-14 λεπτά, αλλά το κύριο κόστος για τους κτηνοτρόφους απομακρυσμένων περιοχών και νησιών, όπως η Κρήτη για παράδειγμα, είναι το μεταφορικό. Με την τωρινή τιμή παραγωγού, τα τριφύλλια φθάνουν στην Κρήτη σε μια τιμή στα 28 λεπτά για τον κτηνοτρόφο. Ζήτηση δεν υπάρχει και τόσο μεγάλη λόγω προβλημάτων ρευστότητας των παραγωγών. Ωστόσο το καλό με μας τώρα είναι ότι επειδή ο τουρισμός δεν λειτουργεί στο… φουλ, οι μετακινήσεις γίνονται πιο εύκολα και χωρίς ταλαιπωρίες. Κατά τα άλλα τα πράγματα, δεν είναι εύκολα».

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Δημήτρης Πανούσης, από το Δρυμό Θεσσαλονίκης, «λόγω των βροχοπτώσεων των προηγούμενων ημερών τα κοψίματα πήγαν πίσω χρονικά, αλλά αυτή την χρονική περίοδο τα περισσότερα τριφύλλια είναι κομμένα και αναμένεται να τα δέσουν οι παραγωγοί μέσα στις επόμενες δυο – τρεις ημέρες. Στο νομό Σερρών, που γνωρίζω πολύ καλά αλλά και εδώ στην περιοχή μας, βρισκόμαστε στο δεύτερο χέρι. Ζήτηση υπάρχει, αλλά οι τιμές δεν φαίνεται να ξεπερνούν τα 12-14 λεπτά το κιλό. Στο νομό Σερρών, υπήρξαν και ζημιές από τις τελευταίες βροχές, ιδίως στα κεντρικά του νομού, ενώ προς τα σύνορα δεν υπήρξαν ζημιές».

Σε καλή φάση είναι το προϊόν στην Καρδίτσα για όσους προτίμησαν για μια ακόμα φορά να καλλιεργήσουν τριφύλλια. Όπως μας εξήγησε ο κ. Απόστολος Εκίζογλου, παραγωγός τριφυλλιού με μια έκταση φέτος 350 στρέμματα στο Νέο Ικόνιο Καρδίτσας, «σίγουρα υπάρχει πρόβλημα με την ρευστότητα των κτηνοτρόφων και τα γνωστά θέματα με τις επιταγές και τις 75 ημέρες λόγω κορονοϊού, ωστόσο βλέπουμε πως υπάρχει ζήτηση. Φέτος όσον αφορά στην Καρδίτσα τα στρέμματα είναι πολύ λιγότερα και τα αποθέματα σαφώς χαμηλότερα απ’ ό,τι πέρσι τέτοια εποχή. Εμείς που κάνουμε και σποροπαραγωγή έχουμε ήδη ειδοποιηθεί από την εταιρεία, πως θα πάρουν μικρότερες ποσότητες, οπότε θα τα πάμε για σανό. Επίσης, έχουν χαθεί στην περιοχή μας πολλά στρέμματα με τριφύλλια σε σχέση με άλλες χρονιές, λόγω των ζημιών από τα ποντίκια, ενώ μεγάλα προβλήματα δημιούργησαν και οι τελευταίες βροχοπτώσεις. Κατά συνέπεια δεν φαίνεται να υπάρχει τόσο μεγάλη προσφορά από ότι τα προηγούμενα χρόνια. Οι τιμές για το δεύτερο χέρι, που τώρα κόβεται στην περιοχή μας, είναι στα 15 κιλά το κιλό, στο χωράφι».

Μειωμένη η προσφορά φέτος στην Καρδίτσα, σύμφωνα με τους αγρότες της περιοχής, καθώς αρκετοί πήγαν σε άλλες καλλιέργειες

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrotypos.gr

 

Recommended Posts