Στρέμματα από τα κριθάρια κι άλλα σιτηρά φαίνεται να παίρνει το σκληρό. Ψηλά και το βαμβάκι λόγω -επίσης- των τιμών, ενώ ενδιαφέρον έχουν και τα τριφύλλια.

Για αύξηση στρεμμάτων πάει φέτος το σκληρό σιτάρι από μια πρώτη εικόνα, εξαργυρώνοντας θα λεγε κανείς την περσινή κούρσα τιμών παραγωγού, οι οποίες παραμένουν ψηλά λόγω της διεθνούς συγκυρίας.

Ενδιαφέρον επιδιεκνύουν οι αγρότες και για το βαμβάκι, ενώ εναλλακτική αποτελεί και το τριφύλλι, που δεν έχει ιδιαίτερα κόστη και φέτος πάει εξίσου καλά η ζήτησή του και η τιμή του.

Όπως και να χει, οι περισσότεροι παραγωγοί είναι προβληματισμένοι για το τι θα σπείρουν λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής.

Ο κ. Βασίλης Κυριακού καλλιεργούσε μέχρι πριν δυο χρόνια σκληρό σιτάρι 10 χλμ. έξω από την πόλη του Κιλκίς, τώρα όμως ενοικιάζει την γη του για φωτοβολταϊκά.

Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, βλέπει πως οι πιο συστηματικοί καλλιεργητές σκληρού σίτου της περιοχής, λόγω των ικανοποιητικών τιμών που εισέπραξαν πέρσι, φέτος βάζουν και φέτος σιτάρι και το πιθανότερο είναι να αυξήσουν και τα στρέμματα.

Όμως, όπως λέει, αρκετοί αγρότες που εναλλάσσουν καλλιέργειες ανάλογα το έτος, μάλλον θα προτιμήσουν να καλλιεργήσουν τριφύλλι, που ως προϊόν δεν έχει μεγάλες ανάγκες και υψηλά κόστη. Σύμφωνα με τον κ. Κυριακού, στην περιοχή του Κιλκίς, που η γη δεν είναι και τόσο εύφορη, πολλές είναι οι εταιρείες που έχουν δραστηριοποιηθεί, στήνοντας φωτοβολταϊκά πάρκα, με αρκετούς αγρότες να δελεάζονται από τα υψηλά ενοίκια που τους προσφέρονται και να ενοικιάζουν μακροχρόνια τα αγροτεμάχιά τους.

Όπως όμως εξηγεί καταλήγοντας ο κ. Κυριακού, θα έπρεπε το κράτος να ενισχύει περισσότερο τέτοιες περιοχές, ώστε ο αγροτικός κόσμος να παραμένει εκεί και να παράγει… τρόφιμα.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο:  https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts