Δέσμη μέτρων για τις συντάξεις χηρείας, τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, την αύξηση του ορίου οφειλών για συνταξιοδότηση για αγρότες και άλλους δικαιούχους, καθώς και την επιτάχυνση της έκδοσης εκκρεμών συντάξεων, εξήγγειλε την Τετάρτη 6 Μαρτίου μιλώντας στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Ασφαλιστικού στη Βουλή, ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος.Ειδικότερα, ο κ. Πετρόπουλος προανήγγειλε:

  • Την κατάργηση των προβλέψεων για αναστολή της καταβολής συντάξεων χηρείας με ηλικιακό κριτήριο τα 55 έτη (όπως ισχύει αν ο δικαιούχος δεν έχει συμπληρώσει το 55ο έτος κατά τον χρόνο θανάτου του συζύγου, τότε, λαμβάνει τη σύνταξη για μία τριετία, διακόπτεται και επαναχορηγείται μετά το 67ο έτος της ηλικίας του). Παράλληλα για όσους είναι άνω των 55 ετών, ή βρίσκονται σε χηρεία για τρία έτη, θα υπάρξουν ειδικά προγράμματα απασχόλησης από τον ΟΑΕΔ.
  • Τη νομοθετική πρωτοβουλία εντός των επόμενων ημερών για τη ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις, με επανυπολογισμό της οφειλής.
  • Νέα ρύθμιση που θα βοηθήσει οφειλέτες που πληρούν τις προϋποθέσεις να συνταξιοδοτηθούν. Όπως είπε ο Τ. Πετρόπουλος, «στους αγρότες είχατε βάλει στις 4. 000 ευρώ το όριο και μάλιστα, να εξοφληθεί όλο. Αν δεν εξοφληθεί όλο σύνταξη δεν έπαιρνε ο αγρότης. «Εμείς θα μειώσουμε τις επιβαρύνσεις από τις προσαυξήσεις και τα βάρη που έχουν… Δεν θα δώσουμε σύνταξη όταν εξοφληθεί πρώτα το ποσό. Θα αρχίσουμε να δίνουμε σύνταξη εξαρχής κατανεμημένη μέχρι του ύψους αυτού το οποίο εσείς άλλωστε είχατε θέσει και είχατε ψηφίσει. Εκείνο που εμείς θα κάνουμε είναι να μπορεί να παίρνει σύνταξη ο αγρότης και από το υπόλοιπο να πληρώνει την οφειλή… Το ίδιο θα γίνει και για τους αυτοαπασχολούμενους που έχουν το όριο οφειλής των 20. 000 ευρώ και για τους επιστήμονες μέχρι το περιθώριο των 15. 000 ευρώ».
  • Την αύξηση του ισχύοντος ορίου της οφειλής προς τα ασφαλιστικά ταμεία ώστε οι οφειλέτες να μπορούν να συνταξιοδοτηθούν. (Σήμερα το όριο αυτό είναι 20. 000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, 15. 000 ευρώ για αυτοαπασχολούμενους και 4.000 ευρώ για αγρότες).
  • Την ενίσχυση του προσωπικού των ασφαλιστικών ταμείων, μέσω ΟΑΕΔ και, στη συνέχεια, μέσω ΑΣΕΠ για την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων.

 

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο agro24.gr

Recommended Posts