katsika_3

Περιθώριο μέχρι το τέλος του έτους προκειμένου να τακτοποιήσουν βεβαιωμένες οφειλές του 2016 που αφορούν τέλη μίσθωσης για βοσκήσιμες γαίες και να μη χάσουν αφενός τα βοσκοτόπια τους και αφετέρου τις επιδοτήσεις τους, δίνει υπουργική απόφαση Τσιρώνη στους κτηνοτρόφους.

Μη καταβολή της οφειλής των ετών 2016 και 2017 συνεπάγεται ανάκληση της κατανομής της βοσκήσιμης γαίας με απόφαση της Επιτροπής για το 2018.

Η τροποποιητική απόφαση έρχεται μετά από τα μαζικά αιτήματα παραγωγών και φορέων τους για παράταση στη στενή προθεσμία που έληγε στις 30 Ιουνίου κι ενώ ο υπουργός έχει προαναγγείλει νέο θεσμικό πλαίσιο, μέχρι το φθινόπωρο που βάζει τέλος στην «τεχνική λύση».

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σχετικά με τη μίσθωση βοσκήσιμων γαιών κατά την μεταβατική περίοδο μέχρι την έγκριση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, εξέδωσε την Υπουργική Απόφαση «Τροποποίηση της υπ’ αριθ. 1332/93570/23-08-2016 (Β΄ 2848) «Διαδικασία μίσθωσης βοσκήσιμων γαιών, συγκρότηση και λειτουργία επιτροπών ελέγχου χωροταξικής ορθότητας της κατανομής δικαιωμάτων χρήσης της βοσκής, κατά την μεταβατική περίοδο μέχρι την έγκριση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης» απόφασης του ΥΠΑΑΤ, όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αριθ. 558/39122/05-04-2017 (Β’ 1340) απόφαση του ΥΠΑΑΤ και ισχύει.

Πρόκειται για μια απόφαση που παρατείνει την πληρωμή μέχρι τέλους του 2017 και δίνει τη δυνατότητα αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου για μια μόνιμη και καθαρή λύση, με στόχο να περιοριστεί η γραφειοκρατία και να αποτραπεί η ταλαιπωρία των κτηνοτρόφων σε όλη την επικράτεια

Βρείτε εδώ τη σχετική Υπουργική Απόφασημε την Τροποποιητική απόφαση για τη μίσθωση βοσκήσιμων γαιών.pdf

 

Μαζικά αιτήματα για παράταση

Αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να χάσουν αφενός τις βοσκήσιμες εκτάσεις τους και αφετέρου τις επιδοτήσεις τους βρίσκονται χιλιάδες κτηνοτρόφοι, που δεν προλαβαίνουν να τακτοποιήσουν βεβαιωμένες οφειλές  του 2016 που αφορούν τέλη μίσθωσης για βοσκήσιμες γαίες.

Το θέμα της «τεχνικής λύσης» για τα βοσκοτόπια δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους κτηνοτρόφους, που υποχρεούνται μέχρι τις 30 Ιουνίου να έχουν πληρώσει τις οφειλές τους προς τους Δήμους. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης διαβεβαιώνει ότι μέχρι το φθινόπωρο δεν θα υπάρχει πρόβλημα με την τεχνική λύση, καθώς προωθούνται αλλαγές, με στόχο κάθε βοσκή να είναι στον τόπο της.

Επ’ αυτού, με επιστολή της η Ομοσπονδία κτηνοτροφικών συλλόγων περιφέρειας Θεσσαλίας, κρίνει επιτακτική την ανάγκη της παράτασης πληρωμής μέχρι τέλους του 2017 για να μπορέσουν να πληρώσουν και οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι οι οποίοι επιστρέφουν περίπου τέλος Οκτωβρίου από τα ορεινά.

Επιπλέον, για τα επόμενα έτη προτείνουν οι κτηνοτρόφοι αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο έτσι ώστε να μπορούν οι κτηνοτρόφοι μέσω των δηλώσεων ΟΣΔΕ να τους παρακρατούνται από την ενιαία ενίσχυση, με υπεύθυνη δήλωση του κτηνοτρόφου, το ποσό για τις επιλέξιμες βοσκήσιμες γαίες. Σε όσους δεν δεχθούν να πληρώσουν μέσω δηλώσεων ΟΣΔΕ να τα χρεώνουν οι περιφέρειες μέσω TAXIS στους κτηνοτρόφους.

Το ίδιο αίτημα θέτουν προς το αρμόδιο υπουργείο και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, αλλά και η ΠΟΓΕΔΥ.

 

Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

Θέμα: Προβλήματα στην πληρωμή του επιλέξιμου βοσκοτόπου

κ. Υπουργέ σύμφωνα με την 558/39122/20-04-2017 απόφασή σας στην παρ. 2 του άρθρου 7 οι οφειλές που βεβαιώνονται από την κατανομή του έτους 2016, σύμφωνα με την διαδικασία των άρθρων 3 και 4, καταβάλλονται εντός του πρώτου εξαμήνου του 2017. Μη καταβολή της βεβαιωμένης οφειλής του έτους 2016, συνεπάγεται ανάκληση της κατανομής της βοσκήσιμης γαίας με απόφαση της Επιτροπής για το 2018.

Επειδή οι λίστες των ονομάτων με τα αντίστοιχα στρέμματα βοσκότοπου στάλθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μέσα Μαΐου ( συγκεκριμένα στην Λάρισα στις 19 Μαΐου 2017) και από τις περιφέρειες προς τους Δήμους στις αρχές Ιουνίου έχει δημιουργηθεί πρόβλημα με την εξεύρεση των κτηνοτρόφων από τους Δήμους με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουν να πληρώσουν μέχρι τις 30-06-2017.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι πολλοί κτηνοτρόφοι είναι μετακινούμενοι και δεν έχουν ενημερωθεί ακόμα καθώς επίσης και ότι υπάρχουν κτηνοτρόφοι με βοσκότοπο σε δύο και τρεις δήμους και σε πολλές περιπτώσεις σε διαφορετικούς νομούς. Η ταλαιπωρία των μελών μας δεν σταματάει εδώ, καθώς αφού πληρώσουν το αντίτιμο πρέπει (κάνοντας επιπλέον έξοδα) να μεταβούν στην έδρα της περιφέρειας για να προσκομίσουν το διπλότυπο μαζί με την απόδειξη πληρωμής, αφήνοντας για ακόμα μια φορά το κοπάδι τους.

Από όλα τα παραπάνω κρίνεται επιτακτική η ανάγκη της παράτασης πληρωμής μέχρι τέλους του 2017 για να μπορέσουν να πληρώσουν και οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι οι οποίοι επιστρέφουν περίπου τέλος Οκτωβρίου από τα ορεινά. Για να μην συνεχιστεί το ίδιο πρόβλημα και τα επόμενα έτη προτείνουμε αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο έτσι ώστε να μπορούν οι κτηνοτρόφοι μέσω των δηλώσεων ΟΣΔΕ να τους παρακρατούνται από την ενιαία ενίσχυση, με υπεύθυνη δήλωση του κτηνοτρόφου, το ποσό για τις επιλέξιμες βοσκήσιμες γαίες. Σε όσους δεν δεχθούν να πληρώσουν μέσω δηλώσεων ΟΣΔΕ να τα χρεώνουν οι περιφέρειες μέσω TAXIS στους κτηνοτρόφους. Πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα σταματήσει η ταλαιπωρία των κτηνοτρόφων σε όλη την επικράτεια. 

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παλάσκας Νικόλαος

Παράταση στις οφειλές μισθωμένων βοσκήσιμων γαιών ζητούν και οι Περιφερειάρχες

Να παραταθεί για εύλογο χρονικό διάστημα η προθεσμία καταβολής οφειλών μισθωμένων βοσκήσιμων γαιών, που εκπνέει στις 30 Ιουνίου, ζητεί ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός με επιστολή που απέστειλε στον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ.κ. Βαγγέλη Αποστόλου και Γιάννη Τσιρώνη αντίστοιχα.

Ο κ. Κ. Αγοραστός επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη διαδικασία είναι πολύπλοκη και ότι μετά από επικοινωνία με κάποιους από τους Δήμους έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν προβλήματα, αντιδράσεις και ενστάσεις αυτών, ως προς την εφαρμογή της σχετικής υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 1340 Β΄/20-4-2017), αναφορικά με τις επιλέξιμες εκτάσεις.

Σημειωτέον ότι πολλοί κτηνοτρόφοι είναι μετακινούμενοι και δεν έχουν ενημερωθεί ακόμα, ενώ υπάρχουν κτηνοτρόφοι με βοσκότοπο σε δύο και τρεις δήμους και σε πολλές περιπτώσεις σε διαφορετικές περιφερειακές ενότητες.

«Απαιτείται παράταση της προθεσμίας καταβολής, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ανάκλησης της κατανομής  βοσκήσιμων γαιών για το  έτος 2018», τονίζει ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

Αναλυτικά, η επιστολή του κ. Κ. Αγοραστού έχει ως εξής:

«Με την Υπουργική Απόφαση υπ’ αριθμ. 558/39122/5-4-2017 (ΦΕΚ 1340 Β’/20-4-2017) «Τροποποίηση της αριθμ. 1332/93570/23-8-2016 (Β΄ 2848) απόφασης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» και ειδικότερα με το άρθρο 1 παρ. 2 αυτής, ανακαθορίστηκε η διαδικασία μίσθωσης βοσκήσιμων γαιών, προβλέποντας, μεταξύ άλλων τα εξής:

Μετά την κύρωση των καταστάσεων κατανομής των επιλέξιμων βοσκοτόπων, οι αρμόδιες ΔΑΟΚ υπολογίζουν το ύψος του μισθώματος για κάθε κτηνοτρόφο και διαβιβάζουν σχετικούς πίνακες στους αρμόδιους Δήμους, στα όρια των οποίων βρίσκεται ο κάθε επιλέξιμος βοσκότοπος. Οι Δήμοι συμπληρώνουν τους παραπάνω πίνακες, ενσωματώνοντας τυχόν μη επιλέξιμες βοσκήσιμες εκτάσεις, οι οποίες έχουν κατανεμηθεί σε εφαρμογή του άρθρου 7 της αριθμ. 873/55993/20-5-2015 (Β΄ 942) υπουργικής απόφασης και υπολογίζουν το σχετικό μίσθωμα για τις μη επιλέξιμες βοσκήσιμες εκτάσεις.

Ακολούθως οι κτηνοτρόφοι καλούνται από το Δήμο στην περιφέρεια του οποίου βρίσκεται η βοσκήσιμη γαία που τους έχει κατανεμηθεί, προκειμένου να λάβουν γνώση ενυπόγραφα σχετικά με τα στοιχεία της κατανεμηθείσας έκτασης. Οι κτηνοτρόφοι ειδοποιούνται με κάθε πρόσφορο μέσο, από τον αρμόδιο Δήμο, για το χρόνο και τον τόπο που θα γίνει η ενυπόγραφη ενημέρωση.

Για κάθε κτηνοτρόφο εκτυπώνεται από το Δήμο έντυπο κατανομής βοσκήσιμης γαίας σε δύο αντίτυπα, το οποίο επέχει θέση σύμβασης μίσθωσης ενώ ο ενδιαφερόμενος κτηνοτρόφος λαμβάνει γνώση προσυπογράφοντας το έντυπο και παραλαμβάνει ένα αντίγραφο. Το δεύτερο αντίγραφο παραμένει στο Δήμο εάν πρόκειται για δημοτική έκταση ή αποστέλλεται στην αρμόδια ΔΑΟΚ, εάν πρόκειται για δημόσια έκταση.

Επίσης, με το άρθρο 1 παρ. 4 της αυτής υπουργικής απόφασης (με το οποίο αντικαταστάθηκε το άρθρο 7 της παλαιότερης ΥΑ), ορίστηκαν, μεταξύ άλλων τα εξής: «2. Οι οφειλές που βεβαιώνονται από την κατανομή του έτους 2016 … καταβάλλονται εντός του πρώτου εξαμήνου του 2017. Μη καταβολή της βεβαιωμένης οφειλής του έτους 2016, συνεπάγεται ανάκληση της κατανομής της βοσκήσιμης γαίας με απόφαση της Επιτροπής για το 2018».

Με δεδομένη την πολυπλοκότητα της παραπάνω περιγραφείσας διαδικασίας, καταβολής οφειλών μισθωμένων βοσκήσιμων εκτάσεων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι από την επικοινωνία με κάποιους από τους Δήμους έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν προβλήματα, αντιδράσεις και ενστάσεις αυτών, ως προς την εφαρμογή της σχετικής υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 1340 Β΄/20-4-2017), αναφορικά με τις επιλέξιμες εκτάσεις καθώς και ότι πολλοί κτηνοτρόφοι είναι μετακινούμενοι και δεν έχουν ενημερωθεί ακόμα όπως και ότι υπάρχουν κτηνοτρόφοι με βοσκότοπο σε δύο και τρεις δήμους και σε πολλές περιπτώσεις σε διαφορετικές περιφερειακές ενότητες, φρονούμε ότι απαιτείται παράταση της προθεσμίας καταβολής, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ανάκλησης της κατανομής  βοσκήσιμων γαιών για το  έτος 2018.

Για τους παραπάνω λόγους παρακαλούμε για την παράταση της προθεσμίας καταβολής οφειλών μισθωμένων βοσκήσιμων γαιών, που βεβαιώνονται από την κατανομή του έτους 2016, όπως προβλέπεται στη σχετική Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1340 Β΄/20-4-2017), για εύλογο χρονικό διάστημα, μετά την 30η Ιουνίου 2017».


ΠΟΓΕΔΥ: Ο παραλογισμός με τους βοσκοτόπους κορυφώνεται

Είναι προφανές πλέον σε όλους όσους έχουν στοιχειώδη γνώση και λογική ότι στην περίπτωση της κατανομής των επιλέξιμων βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους της χώρας μας και κυρίως στη διαδικασία καταβολής των τελών-μισθωμάτων επικρατεί ο απόλυτος παραλογισμός.

Σήμερα 28-6-2017, δύο μέρες πριν την λήξη της προθεσμίας καταβολής των μισθωμάτων για το έτος 2016, απειροελάχιστο ποσοστό κτηνοτρόφων της χώρας μας έχει κατορθώσει να ενημερωθεί που είναι επιτέλους οι βοσκότοποι που «βόσκησε»(!!!) τα ζώα του το 2016 και ακόμη μικρότερο ποσοστό κατέβαλε τα προβλεπόμενα τέλη – μισθώματα με την παράλογη διαδικασία που έχουμε ήδη καταγγείλει με την 1087/2-6-2017 δημόσια επιστολή μας.

Οι κτηνοτρόφοι και οι υπάλληλοι των Δήμων και Περιφερειών της Χώρας παραζαλισμένοι προσπαθούν να βγάλουν κάποια άκρη και να εφαρμόσουν μία άκρως «εκδικητική» και στα όρια της διαστροφής διαδικασία.

Σαν να μην έφθαναν όλα τα ανωτέρω η ΚΕΔΕ –  στο παρά πέντε κυριολεκτικά – με την 473η / 22-6-2017 απόφαση του Δ.Σ. αποφάσισε ουσιαστικά να «παγώσει» την διαδικασία, να επιστρέψει τις καταστάσεις στις οικείες ΔΑΟΚ της χώρας αλλά ζητά και να επιστραφούν τα όποια καταβληθέντα μισθώματα. Κάποιοι Δήμοι – όπως ένας παραμεθόριος Δήμος της Κεντρικής Μακεδονίας- πήραν περίεργες πρωτοβουλίες και από μόνοι τους αποφάσισαν όχι να επιστρέψουν τις καταστάσεις στις οικείες ΔΑΟΚ, αλλά να τις στείλουν στις ΔΑΟΚ προέλευσης των κτηνοτρόφων προκειμένου αυτές να ειδοποιήσουν τους κτηνοτρόφους, ενώ σε κάποιους άλλους Δήμους η διαδικασία προχωράει με αργούς ρυθμούς όπως προαναφέραμε.

 

 

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο www.agronews.gr

Recommended Posts