ΟΓΑ

Περικοπή σύνταξης 30% και εισφορές ΕΦΚΑ ισχύουν μόνο για όσους δηλώνουν στην Εφορία πάνω από 10.000 καθαρό εισόδημα το χρόνο και συνταξιοδοτήθηκαν μετά τις 13 Μαΐου 2016.

Σε νεότερη εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας, ρητά ορίζεται ότι, οι συνταξιούχοι του πρώην ΟΓΑ εφόσον ασκούν απασχόληση υπακτέα στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ δεν υπάγονται στη μείωση κατά 30% της σύνταξης τους και δεν πληρώνουν εισφορά ΕΦΚΑ, ακόμα και αν συνεχίζουν να έχουν αγροτική δραστηριότητα.

Επίσης, συνταξιούχοι άλλων φορέων (πρώην ΙΚΑ) αλλά και του Δημοσίου, εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους από απασχόληση στον αγροτικό τομέα ως αγρότες, μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι και αλιείς δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ, τότε δεν υπάγονται στη μείωση του 30% της σύνταξής τους και δεν πληρώνουν εισφορές.

Σημειωτέον ότι οι συνταξιούχοι άλλων φορέων και του Δημοσίου για την οποία υπάγονται στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ, καταβάλλουν εισφορά ΕΦΚΑ, υπό προϋποθέσεις (εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ από αγροτικά). Εδώ υπάρχουν διάφορες κατηγορίες συνταξιούχων.

Για παράδειγμα, όσοι βγήκαν σε σύνταξη πριν τις 13 Μαΐου 2016 (τότε άρχισε να ισχύει ο Νόμος Κατρούγκαλου), οι οποίοι δήλωναν αγροτικό εισόδημα έως την προαναφερθείσα ημερομηνία, θα υπαχθούν σε καθεστώς καταβολής εισφορών από τις 01/03/2021, καθώς τους δόθηκε περίοδος χάριτος.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts