πεπόνι

Με αντίπαλο τον καιρό βρίσκονται οι παραγωγοί του πεπονιού της χώρας μας. Οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν επηρεάζουν μόνο τα φυτά, αλλά και τις προτιμήσεις των καταναλωτών, κάτι που έχει άμεση σχέση και με το πεπόνι. Η N. Ελλάδα και η Κρήτη βρίσκονται στο στάδιο της συλλογής και στις αρχές του Ιουνίου ξεκινά η Θεσσαλία. Μέσα από αυτή την εξέλιξη της παραγωγής, η «ΥΧ» παρουσιάζει την πορεία της καλλιέργειας κατά την τρέχουσα περίοδο.

ΗΛΕΙΑ

Αντίπαλος ο καιρός

Τα πρώτα πρώιμα πεπόνια «κόπηκαν» πριν από λίγες ημέρες στον Νομό Ηλείας, σε μικρές ωστόσο ποσότητες, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που καθυστερούν την ανάπτυξη των καρπών.

Σύμφωνα με τον Δ. Τακτικό, ιδιοκτήτη εταιρείας, παραγωγής, εμπορίας και τυποποίησης φρούτων και λαχανικών της Ηλείας, η εικόνα για το πεπόνι, όπως και το καρπούζι, δεν φαίνεται να είναι καλή, λόγω των καιρικών συνθηκών που δεν επηρεάζουν μόνο το προϊόν, αλλά και τη ζήτηση στο εσωτερικό, όπως και στο εξωτερικό. «Εδώ και περίπου δύο εβδομάδες έχουμε κόψει τα πρώτα πεπόνια. Η τιμή τους φτάνει το 1,20 ευρώ το κιλό, καθώς πρόκειται για τις πρώτες ποσότητες που, λόγω των καιρικών συνθηκών, είναι ελάχιστες».

ΚΡΗΤΗ

Κλείνουν τον κύκλο παραγωγής τα θερμοκηπιακά

Σχεδόν στο τελείωμα βρίσκεται η παραγωγή της Κρήτης, όπου η συλλογή μέσα από τα θερμοκήπια ξεκίνησε από τα μέσα Απριλίου. Η μικροκαρπία ήταν ένα χαρακτηριστικό της παραγωγής που συλλέχθηκε λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια της άνοιξης, όπως μας εξηγεί ο Κων. Βαβαλής, γεωπόνος της Agris στην Ιεράπετρα. «Οι τιμές παραγωγού ξεκίνησαν από 2,5 ευρώ και αυτήν τη στιγμή τα πεπόνια πουλιούνται από 60 έως 80 λεπτά το κιλό. Η μέση απόδοση κυμάνθηκε από 5,5 έως 7 τόνους σε καλλιέργειες θερμοκηπίου».

 

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο ypaithros.gr

Recommended Posts