Σε µια φάρµα 4.000 στρεµµάτων έξω από την Πράγα που παράγει τις δικές της ζωοτροφές και καταναλώνει τη δική της ενέργεια από µονάδα βιοαερίου, περιηγήθηκαν την περασµένη Πέµπτη 15 Σεπτεµβρίου οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ, αναζητώντας έµπνευση για λύσεις στα πολύ ουσιαστικά προβλήµατα που αντιµετωπίζει σήµερα ο µέσος Ευρωπαίος αγρότης.

 

Η ίδια φάρµα (Polacek Farma Hole s.r.o.) έχει αναπτύξει δραστηριότητα στον κατασκευαστικό κλάδο, στις κατασκευές δρόµων, στις εργολαβίες για παρεµβάσεις εδάφους, στις µεταφορές (προϊόντων, µπάζων και ό,τι βάζει ο νους), καθώς και στην ενοικίαση εξοπλισµού, αναλαµβάνοντας µάλιστα αρκετές δουλειές από το τσεχικό δηµόσιο. Για µια εκµετάλλευση που ξεκίνησε το 1990 από 350 στρέµµατα και 80 αγελάδες Holstein, πρόκειται πραγµατικά για µια εντυπωσιακή υπόθεση εργασίας, αλλά καθόλου κοντινή στην σκληρή πραγµατικότητα που καλούνται να στρογγυλέψουν οι περισσότερες αγροτικές εκµεταλλεύσεις στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη µέλη.

Λουκέτα σε βιοµηχανίες άσχετες και σχετικές µε τον αγροτικό κλάδο, το δίληµµα «τροφή ή ρεύµα» που έχει πέσει στην Ευρώπη, συρρίκνωση της παραγωγής λιπασµάτων µέχρι και 50% και κατ’ επέκταση, εκκίνηση της νέας καλλιεργητικής περιόδου από µειονεκτική θέση, είναι ζητήµατα των οποίων η λύση δεν ωριµάζει σε φάρµες χιλιάδων στρεµµάτων που υποστηρίζονται από ανώνυµες εταιρείες µε «τα αυγά τους µοιρασµένα σε πολλά καλάθια». Εκτός και αν αυτή είναι η νέα πραγµατικότητα την οποία προωθούν οι Βρυξέλλες.

Αν και η νωθρότητα είναι ο κανόνας των Άτυπων συµβουλίων, σε µια συνθήκη που παρεκκλίνει ανησυχητικά από το σύνηθες, θα περίµενε κανείς µια πιο αποφασιστική προσέγγιση από τους υπουργούς γεωργίας του µπλοκ. Στην ατζέντα του συµβουλίου, πέρα από ακόµα µια στεγνή παρουσίαση των δεδοµένων στις αγορές αγροτικών εµπορευµάτων που τη δεδοµένη στιγµή δεν προσθέτουν πολλά στη συζήτηση, αλλά και το καθόλου επίκαιρο λόγω αοριστίας ζήτηµα της εισαγωγής νέων τεχνολογιών γενετικής βελτίωσης στην ευρωπαϊκή γεωργία.

Με τις Βρυξέλλες να παραµένουν σε ρόλο παρατηρητή, η ευρωπαϊκή οικονοµία στο σύνολό της δείχνει να εκτροχιάζεται, να εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις εισαγωγές, που καθίστανται πιο ακριβές εξαιτίας της αποδυνάµωσης του ευρώ, σε µια κατάσταση κατά την οποία η «καταστροφή της ζήτησης» που παρατηρείται στην παγκόσµια αγορά λόγω  πληθωρισµού, να δυσχεραίνει κι άλλο τους συσχετισµούς.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agronews.gr

Recommended Posts