Δοκιμάζει τα 100 σεντς η λίμπρα η διεθνής τιμή βάμβακος σε ένα κρίσιμο σημείο αφού εφόσον καταφέρει να τα κρατήσει ως το κλείσιμο της αγοράς αργότερα το βράδυ της Τρίτης 28 Σεπτεμβρίου, φέρνει σε μια νέα ισορροπία την αγορά.

Ήδη στο θεσσαλικό κάμπο κλείνονται βαμβάκια στα 67 λεπτά το κιλό χωρίς να υπολογίζεται στην τιμή αυτή το πριμ ποιότητας, με την ισοτιμία ευρώ/δολάριο να κυμαίνεται στα 1,16 ευρώ, εξέλιξη που ευνοεί τις ελληνικές τιμές εξαγωγής.

Τα ελληνικά κλωστήρια πωλούσαν ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα στα 100 σεντς η λίμπρα, με την αγορά αυτήν τη στιγμή να έχει παγώσει περιμένοντας να δει αν τελικά ο δείκτης θα κρατηθεί στα 100 σεντς ή θα διορθώσει.

Αναλυτές εξηγούν στην Agrenda ότι η απότομη αυτή άνοδος ήταν τεχνική, με την χρηματιστηριακή τιμή αφού έσπασε την ισχυρή αντίσταση των 96 σεντς η λίμπρα, να μην έχει άλλη «επιλογή» από το να δοκιμάσει τα 100 σεντς, ένα επίπεδο που είχε γίνει στόχος των πωλητών από τις αρχές του καλοκαιριού.

Σε μια προσπάθεια διαχείρισης ρίσκου, τα κλωστήρια που από την πλευρά τους αγοράζουν σε ανοιχτές τιμές, μόλις είδαν την αγορά να σπάει τις αντιστάσεις της, έσπευσαν να κλείσουν τη θέση τους, πυροδοτώντας μια απότομη αύξηση των αγορών. Επί της ουσίας δηλαδή, όσοι αγοράζουν σήμερα εκκοκκισμένο βαμβάκι πληρώνουν 110 σεντς τη λίμπρα, με τα ενδιάμεσα funds που παρέχουν ρευστότητα στην συγκεκριμένη χρηματιστηριακή αγορά, να αγοράζουν με τη σειρά τους στα 100 σεντς προκειμένου να αντισταθμίσουν τυχόν απώλειες (το λεγόμενο hedging).

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agronews.gr

Recommended Posts