Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς συναντήθηκε με εκπροσώπους καλλιεργητών καπνού από τις περιοχές της Ροδόπης, των Σερρών, της Πιερίας και του Λαγκαδά.
Συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί καπνού και η διαδικασία καταβολής των 11.323.692 ευρώ που εγκρίθηκαν ως ενίσχυση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον covid-19 και των περιοριστικών μέτρων για την εξάπλωση της πανδημίας. Στη συνάντηση ήταν παρόντες οι βουλευτές Ευριπίδης Στυλιανίδης, Φωτεινή Αραμπατζή και Άννα Μάνη - Παπαδημητρίου.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Κεντρικής Κλαδικής Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνού Ελλάδος (Καπνική) κ. Εσάτ Χουσεΐν, «μιλήσαμε για το κονδύλι της κορονοενίσχυσης του 2020 που ανέρχεται σε 11,3 εκατ. ευρώ. Έχει περάσει αρκετός χρόνος που περιμένουν οι παραγωγοί την ενίσχυση. Το κονδύλι υπάρχει μετά την υπογραφή του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη. Το κονδύλι υπάρχει και ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα μοιράσει αλλά υπάρχει μεγάλη διαδικασία. Ζητάμε κορονοενίσχυση και για το 2021 από το ΥπΑΑΤ.
Όσον αφορά την φετινή παραγωγή στο Μπασμά είμαστε στο τρίτο χέρι και όταν ολοκληρωθούν οι παραδόσεις θα δουν οι παραγωγοί την τιμή που θα αγοράσουν οι έμποροι. Στα καπνά Κατερίνης έχουμε μια μικρή αύξηση σε σχέση με πέρσι κατά 15 λεπτά και οι τιμές κυμαίνονται 4,82 - 4,87 ευρώ το κιλό».
Ο πρόεδρος της οργάνωσης των Ευρωπαίων Καπνοπαραγωγών (UNITAB) κ. Θεόδωρος Ιορδανίδης, ανέφερε στον ΑγροΤύπο από την πλευρά του ότι «για την κορονοενίσχυση έστειλαν το αίτημα στην ΕΕ πήραν την έγκριση αλλά δεν έκαναν την πληρωμή γιατί πιθανόν δεν έβρισκαν το κονδύλι. Μας είπαν ότι θα το εισέπρατταν οι καπνοπαραγωγοί στις 18 - 20 Δεκεμβρίου 2021 αλλά ούτε τότε δεν έγινε η πληρωμή.
Ο νέος υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα γίνει η πληρωμή μέσα σε διάστημα δύο μηνών. Τον ενημερώσαμε ότι αν δεν καταβληθεί η ενίσχυση μέχρι τον Μάιο τότε χάνεται. Μόνο από την Κομοτηνή θα χρειαστεί να γίνουν 6.000 αιτήσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Μιλήσαμε επίσης με τον κ. Γεωργαντά για την μεγάλη αύξηση του κόστους καλλιέργειας. Σήμερα ζουν 15.500 οικογένειες από τον καπνό στην χώρα μας. Είναι μονοκαλλιέργεια για τις περιοχές Ξάνθης και Κομοτηνής. Ακόμη υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τους εργάτες γης και το αυξημένο κόστος.
Για το εθνικό στρατηγικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ το ΥπΑΑΤ δεν συνομίλησε καθόλου με τους παραγωγικούς φορείς. Θα πρέπει να γνωρίζει το Υπουργείο ότι οι καλλιέργειες καπνού, βαμβακιού και σταφίδας έφεραν τα κονδύλια αγροτικών ενισχύσεων στις προηγούμενες ΚΑΠ.
Φέτος στα καπνά Βιρτζίνια έχουμε περίπου τις ίδιες τιμές σε σχέση με πέρσι με εξαίρεση τις περιοχές Τρικάλων - Ελασσόνας που έχουμε μια αύξηση κατά 20 λεπτά σε σχέση με πέρσι και οι τιμές έφτασαν μέχρι και 2,60 ευρώ το κιλό.
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου:https://www.agrotypos.gr