agriculturalist, farmer

Παράταση στο 12µηνο που έχουν στη διάθεσή τους οι δικαιούχοι των Σχεδίων Βελτίωσης ώστε να ξεκινήσουν την υλοποίηση της επένδυσής τους, δροµολογούν οι διαχειριστικές αρχές.

Την ίδια ώρα, λίγοι είναι οι αγρότες που έχουν δει το χρώµα του χρήµατος αναλογικά µε τα αιτήµατα πληρωµών που έχουν κατατεθεί στο ΠΣΚΕ, ενώ, όσοι τρέχουν µικρού προϋπολογισµού Σχέδια, βρίσκονται αντιµέτωποι µε το «πάγωµα» των επιτόπιων ελέγχων.

Ειδικότερα, όταν ένας δικαιούχος για παράδειγµα έχει στα χέρια του έγκριση για 80.000 ευρώ επένδυση και µόνο τα τιµολόγια του τρακτέρ φτάνουν τα 50.000 ευρώ, ξεπερνά έτσι το 50% της δαπάνης και δεν εξαιρείται από τους επιτόπιους ελέγχους. Αυτοί οι δικαιούχοι θα πρέπει να περιµένουν έως και 3 µήνες από την «άρση των περιοριστικών µέτρων για την πανδηµία του κορωνοϊού», για να έρθει ο έλεγχος στην εκµετάλλευσή τους όπως αναφέρει το θεσµικό πλαίσιο του Μέτρου.

Όσον αφορά τώρα τους άλλους δικαιούχους, που το αίτηµα πληρωµής τους δεν ξεπερνά το 50% της συνολικής δαπάνης, πληροφορίες της Agrenda αναφέρουν ότι οι εκταµιεύσεις προχωρούν κανονικά αλλά όχι µε τον ρυθµό που θα ήθελε η αγορά. Ειδικότερα, µε τη διαδικασία αιτηµάτων πληρωµής να είναι ανοιχτή από τον περασµένο Σεπτέµβριο, µέχρι τα µέσα ∆εκεµβρίου είχαν υποβληθεί αιτήµατα για 8,38 εκατ. ευρώ εκταµιεύσεις, εκ των οποίων µόλις το 26,73% είχε αξιολογηθεί από τις Επιτροπές των ∆ΑΟΚ ώστε να πάει προς πληρωµή στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Αντίθετα, η κατάσταση µε τις προκαταβολές ήταν καλύτερη: Από τα 10,58 εκατ. ευρώ που είχαν αιτηθεί οι αγρότες, τα 8,45 εκατ. είχαν αξιολογηθεί. Σηµειώνεται εδώ πως σύµφωνα µε στοιχεία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ από τον ∆εκέµβριο έως σήµερα, έχουν εκταµιευθεί γύρω στα 6,5 εκατ. ευρώ για πληρωµές/προκαταβολές Σχεδίων Βελτίωσης σε 65 δικαιούχους. «Σταγόνα» σε σύγκριση µε το σύνολο των 10.000 δικαιούχων µε εγκριµένες επιδοτήσεις δηµόσιας δαπάνης 584,71 εκατ. ευρώ, αν αναλογιστεί κανείς ότι µιλάµε για µία προκήρυξη που βγήκε προ 3-4 ετών.

Ανοίγει ξανά το θέµα επιλαχόντων

Εν τω µεταξύ, τα χρήµατα που βρίσκονται στη διάθεση των ελληνικών αρχών από τη µεταβατική ΚΑΠ (σύνολο ευρωπαϊκών πόρων 1,6 δις για τα έτη 2021-2022) έχουν ανοίξει ξανά τη συζήτηση για την ένταξη των επιλαχόντων στα Σχέδια Βελτίωσης, µε τους Περιφερειάρχες να πιέζουν µε κάθε τρόπο προς αυτή την κατεύθυνση. Μέχρι στιγμής ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο για το αν επιτρέπεται κάτι τέτοιο από το κοινοτικό πλαίσιο που δημοσιεύτηκε στις 23 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agronews.gr

Recommended Posts