Αγροτικά Κτηνοτροφικά Μελισσοκομικά και Αλιευτικά Νέα από όλη την Ελλάδα

Greekap.gr News
Παραμονή στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης ζητούν οι παραγωγοί βιομηχανικής τομάτας

Παραμονή στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης ζητούν οι παραγωγοί βιομηχανικής τομάτας

Αγροτικά Νέα 🕔November 15, 2021

Το καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων ενόψει της νέας ΚΑΠ και η επιχειρηματολογία που συνηγορεί στη στήριξη της βιομηχανικής τομάτας με συνδεδεμένη ενίσχυση βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου και εκπροσώπων των παραγωγών βιομηχανικής τομάτας με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό.

Ο Θεσσαλός πολιτικός έθεσε υπόψη του υπουργού την ανησυχία των τοματοπαραγωγών για το αν θα βρίσκεται η βιομηχανική τομάτα μεταξύ των προϊόντων που θα προταθούν για στήριξη με συνδεδεμένη ενίσχυση στη νέα προγραμματική περίοδο.

Ενόψει των τελικών αποφάσεων που θα ληφθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, ζήτησε να εισακουστεί η επιχειρηματολογία τους για τη συνέχιση της στήριξης της καλλιέργειας με συνδεδεμένη ενίσχυση στη νέα ΚΑΠ. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος «οφείλουμε να στηρίξουμε δυναμικές καλλιέργειες που συμβάλουν με τον κύκλο εργασιών τους στην οικονομική ανάπτυξη».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θεσσαλών Τοματοπαραγωγών (ΘΕΣΤΟ), κ. Χρήστος Σουλιώτης, περιέγραψε τη φθίνουσα πορεία της καλλιέργειας, η οποία σήμερα εντοπίζεται σε λίγες περιοχές της χώρας, στις οποίες όμως μπορούν να ακολουθηθούν τα μοντέλα της σύγχρονης, επιχειρηματικής μορφής, γεωργίας.

Υπενθύμισε ότι ανήκουν σε αυτούς που αδικήθηκαν από τη σύγκλιση των ιστορικών δικαιωμάτων, καθώς υπέστησαν σοβαρές μειώσεις στα δικαιώματα υψηλής αξίας που κατείχαν.

Οι εκπρόσωποι των παραγωγών ανέλυσαν τους λόγους για τους οποίους η βιομηχανική τομάτα πρέπει να στηριχτεί με την παροχή συνδεδεμένης ενίσχυσης και τα επόμενα χρόνια. Όπως τόνισαν, το κόστος παραγωγής είναι ιδιαίτερα υψηλό, ξεπερνώντας τα 700 ευρώ το στρέμμα.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου:https://www.agro24.gr