ελληνική, φέτα, φέτας

Παραδοσιακά γαλακτοτυροκομικά προϊόντα της Ηπείρου, φτιαγμένα με την ποιοτικά ανώτερη πρώτη ύλη των νομαδικών κοπαδιών, με  κοινό brand name, ώστε να μπορούν να διεκδικήσουν και την προστιθέμενη αξία που τους αναλογεί, σχεδιάζουν να βγάλουν στην αγορά μέλη της  Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου.

Θα πρόκειται για την κλασική φέτα της Ηπείρου, γραβιέρα και άλλα κίτρινα τυριά αλλά και γιαούρτια και γαλοτύρια, που θα παρασκευάζονται με σύγχρονες μεθόδους τυροκόμησης και συνταγές που αναπτύχθηκαν επί αιώνες στα βουνά της Πίνδου από νομάδες κτηνοτρόφους και οι οποίες «μεταφέρθηκαν» στις μέρες μας, μέσα από τη λαϊκή παράδοση και τη φυσική διαδοχή των οικογενειακών τσελιγκάτων.

Για το σκοπό αυτό γίνονται ήδη σχετικά σεμινάρια που ξεκινούν από την τυροκόμηση με σύγχρονες μεθόδους και την εισαγωγή στις αρχές της τυποποίησης και του marketing, ενώ έχει δρομολογηθεί η αγορά ενός κινητού τυροκομείου, που θα λειτουργήσει ως εκπαιδευτικό μέσο για τα πάνω από 300 μέλη της Ένωσης και ως παραγωγική μονάδα για όσους επιδιώξουν να παράξουν δικό τους προϊόν.

«Η εγκατάσταση του κινητού τυροκομείου θα γίνει στην περιοχή της Μπαλτούμας, μεταξύ των Ιωαννίνων και του Μετσόβου, σε έναν χώρο που μας παραχωρήθηκε σε υψόμετρο 400 μέτρων και με πρόσβαση από την Εθνική Οδό», αναφέρει στο Τοp50 by Αγρόκτημα ο πρόεδρος της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου, Γιάννης Δεκόλης. Αποκάλυψε, ακόμη, πως ο ίδιος, μαζί με άλλους 3-4 μετακινούμενους κτηνοτρόφους και ένα ζωικό κεφάλαιο περίπου 3.000 αιγοπροβάτων, θα προχωρήσουν την άνοιξη, όταν τα κοπάδια θα ανέβουν στο βουνό, στην παραγωγή κάποιου προϊόντος με κοινή μέθοδο τυποποίησης, όσο και κοινό brand name, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του κινητού τυροκομείου.  «Η ομάδα μας έχει συνολικά περίπου 3.000 αιγοπρόβατα που βόσκουν στο Μιτσικέλι και στο Περιστέρι. Θα φέρνουμε το γάλα στην Μπαλτούμα και εκτός απροόπτου μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 θα έχουμε τα δικά μας προϊόντα κι ευελπιστούμε να τα επιβραβεύσει ο καταναλωτής και στο θέμα της τιμής» εξήγησε ο κ. Δεκόλης. Σημείωσε δε, ότι σήμερα το γάλα των νομαδικών κοπαδιών, παρότι υπερέχει ποιοτικά, αφού τα αιγοπρόβατα βόσκουν σε ένα φυσικό περιβάλλον με μοναδικά γηγενή βότανα και χόρτα, στο μεγαλύτερο ποσοστό του «χάνεται» μέσα στις δεξαμενές των τυροκομείων μαζί με το γάλα των σταβλισμένων ζώων και πληρώνεται σαν συμβατικό.

Περισσότεροι από 300 κτηνοτρόφοι

Αυτή τη στιγμή η  Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου αριθμεί πάνω από 300 κτηνοτρόφους – μέλη, οι οποίοι διατηρούν ένα ζωικό κεφάλαιο περίπου 80.000 ζώων, μεταξύ των οποίων, πρόβατα, γίδια και αγελάδες ελευθέρας βοσκής, τα οποία με την παρουσία τους στα ελληνικά βουνά φροντίζουν τη χλωρίδα και την πανίδα τους, ως φυσικοί κηπουροί και λιπαντές της. «Χρειαζόμαστε όμως στήριξη και σε υποδομές, μέσω της δημιουργίας στεγάστρων και να φέρουν και ρεύμα για να μπορούμε να βάλουμε μια παγολεκάνη, αλλά και να κάνουμε τις μονάδες μας επισκέψιμες», είπε ο κ. Δεκόλης, θυμίζοντας πόσο δύσκολο είναι το επάγγελμα του μετακινούμενου και το ό,τι η τάση είναι μειούμενη ως προς τον αριθμό τους. Σύμφωνα με τον κ. Δεκόλη, η βασική σκέψη είναι ότι όταν στηθεί όλο το project και το δουν να λειτουργεί στην πράξη, θα ενδιαφερθούν και άλλοι κτηνοτρόφοι να συμμετάσχουν.

Mεσογειακή συνεργασία

Tο φιλόδοξο εγχείρημα της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων της Ηπείρου, ωστόσο, δεν θα ήταν δυνατό, αν δεν υπήρχε το διασυνοριακό πρόγραμμα «MeDinno», που υλοποιείται μεταξύ Ελλάδας – Ιταλίας, στο πλαίσιο του Interreg της περιόδου 2014 – 2020.

Όπως επισημάνθηκε σε εκδήλωση γευσιγνωσίας στη Θεσσαλονίκη, με παραδοσιακά τυριά και κρέατα της Ηπείρου, το MeDinno έχει υπό την ομπρέλα του μια σειρά από δράσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων αγροδιατροφής κι εκτροφής μηρυκαστικών, μέσω της ανάπτυξης καινοτόμων διαδικασιών και προϊόντων, βασισμένων στην τοπική γαλακτοπαραγωγική, όσο και στην κρεοπαραγωγική παράδοση των δύο περιοχών του προγράμματος.

Το έργο στοχεύει στην ενεργό συμμετοχή των εμπλεκόμενων μερών. Έτσι, παραγωγοί, μεταποιητές, αγοραστές, εξαγωγείς, οργανισμοί πιστοποίησης, έρευνας και ανάπτυξης, συμμετέχουν σε εργαστήρια, ομάδες εστίασης και εκπαιδευτικά σεμινάρια, ενώ έχει αναπτυχθεί κι ένας μηχανισμός ανταλλαγής τεχνογνωσίας από τους συμμετέχοντες από την ιταλική πλευρά.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agronews.gr

Recommended Posts