vegetables, marketplace, λαχανικά

Παρά τις έντονες αντιρρήσεις των παραγωγών Λαϊκών Αγορών, οι οποίες έχουν επανειλημμένα εκφραστεί από τις οργανώσεις τους σε όλη την χώρα, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι αποφασισμένο να προχωρήσει στην κατάθεσή του στην βουλή προς ψήφιση.

Όπως υποστηρίζουν οι οργανώσεις δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των λαϊκών αγορών, θίγει βασικά επαγγελματικά δικαιώματα, τόσο των επαγγελματιών πωλητών, όσο και των παραγωγών. Επίσης, τονίζουν πως ουσιαστικά θα λειτουργήσει εις βάρος παραγωγών και καταναλωτών ανοίγοντας «κερκόπορτα» για εισαγωγή ιδιωτικών εταιριών, παραγνωρίζοντας έτσι το βασικό, τον θεμέλιο λόγο, για τον οποίο ιδρύθηκαν οι λαϊκές αγορές, που δεν ήταν άλλος από το «να βρίσκουν οι παραγωγοί τον τρόπο να έρχονται σε απευθείας επαφή με τους καταναλωτές, χωρίς μεσάζοντες, πουλώντας φθηνά και ποιοτικά προϊόντα». Μάλιστα, σε υπόμνημά τους, που κοινοποίησαν από τις 25 Μαρτίου στο υπουργείο, δηλώνουν πως αν δεν δικαιωθούν με την απόσυρση του νομοσχεδίου προτίθενται να ξεκινήσουν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, κρατώντας κλειστές τις Λαϊκές Αγορές όλης της χώρας.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο

Από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης δείχνει αμετακίνητος στις θέσεις που σχετικά με το εν λόγω νομοσχέδιο, το οποίο την Δευτέρα 29 Μαρτίου εγκρίθηκε κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο υπουργός παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο, συνοπτικά ανέφερε τα εξής: «Με το νομοσχέδιο αυτό, ρυθμίζονται οι διαδικασίες άσκησης υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων, τα κριτήρια συμμετοχής, τα μέσα εποπτείας, καθώς και η εισαγωγή στο εθνικό δίκαιο υπαίθριων δραστηριοτήτων για την προώθηση της ελληνικής κουζίνας και των ελληνικών προϊόντων. Οι δραστηριότητες που ρυθμίζονται αφορούν

α) στις λαϊκές αγορές,

β) τις εμποροπανηγύρεις

γ) το στάσιμο και πλανόδιο εμπόριο,

δ) άλλες υπαίθριες αγορές και

ε) το street food market.

Οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις κρίνονται αναγκαίες, καθώς το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο στερείται κριτηρίων διαφάνειας και ισονομίας, καθώς και στοιχείων έντασης του ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα οι υπαίθριες δραστηριότητες και ιδίως ο κλάδος των λαϊκών αγορών να παρουσιάζουν μια στάσιμη εικόνα, αναντίστοιχη τόσο με τις καταναλωτικές ανάγκες, όσο και με τις τάσεις των εμπορικών καταστημάτων.

Με το νομοσχέδιο αυτό επιχειρείται ουσιαστική αναβάθμιση των υπαίθριων δραστηριοτήτων μέσω:

α) της επαγγελματικοποίησης των συμμετεχόντων,

β) της ψηφιακής αδειοδότησης, διαλειτουργικότητας και εποπτείας,

γ) της λειτουργικής αυτονομίας,

δ) της έντασης του ανταγωνισμού και

ε) της διαφάνειας στις συναλλαγές.

Τελικός στόχος -σύμφωνα με την κυβέρνηση- είναι οι υπαίθριες αγορές να αποτελέσουν μία σύγχρονη μορφή εμπορικών δραστηριοτήτων, με βιώσιμο εισόδημα για τους συμμετέχοντες και ανταγωνιστικές τιμές για τους καταναλωτές».

Πιθανές απεργίες στις Λαϊκές Αγορές

Εντωμεταξύ, σε συνεδρίαση της ομοσπονδιών Λαϊκών Αγορών από όλη τη χώρα στις 27 Μαρτίου, αποφασίστηκε να ζητηθεί συνάντηση με τον υπουργό προκειμένου να πληροφορηθεί ο κλάδος ποιες από τις προτάσεις του έχουν γίνει δεκτές καθώς θεωρεί ότι οι διατάξεις του σχεδίου νόμου «απειλούν την συνέχεια του θεσμού των λαϊκών αγορών».

«Αν δεν ικανοποιούνται τα αιτήματα που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα από την μεθεπόμενη εβδομάδα Τετάρτη 7/04/2021 θα προβούμε σε επαναλαμβανόμενες 24ώρες πανελλαδικές απεργίες και κινητοποιήσεις» σημειώνεται σε ανακοίνωση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγορών.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agro24.gr

Recommended Posts