beetroot

Η καλλιέργειά του είναι εδραιωμένη σε όλη την χώρα και δίνει ένα συμπληρωματικό εισόδημα στους παραγωγούς κηπευτικών.

Ο κ. Βελισσάρης Βασίλης γεωπόνος και ιδιοκτήτης της εταιρείας Γεωγνώση, ο οποίος δραστηριοποιείται στην εμπορία υβριδίων παντζαριού χαρακτηριστικά αναφέρει ότι είναι μία καλλιέργεια χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις και έξοδα, η οποία αποφέρει κέρδος. «Καλλιεργείται σε όλη την Ελλάδα και φυτεύσεις γίνονται τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και έπειτα τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Αυτήν την περίοδο υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα παντζαριού στην αγορά και η τιμή, όπως και στα υπόλοιπα κηπευτικά είναι μειωμένη.

Σε γενικές γραμμές η τιμή παραγωγού στη λαχαναγορά είναι στα 60 λεπτά το κιλό. Είναι μία πολύ καλή τιμή, αν αναλογιστεί κανείς ότι η παραγωγή ανά στρέμμα φτάνει τους 3-4 τόνους. Θέλει μία ικανοποιητική ποσότητα νερού και δεν μπορεί να καλλιεργηθεί ως ξηρική.

Η κυριότερη μυκητολογική ασθένεια, από την οποία προσβάλλεται το παντζάρι είναι η Κερκόσπορα (Cercospora beticola), η οποία δημιουργεί χλωρωτικές κηλίδες στο φύλλωμα. Αντιμετωπίζεται με υβρίδια υψηλής ανοχής στην ασθένεια και εγκεκριμένα μυκητοκτόνα.

Οι χρήσεις του παντζαριού είναι ποικίλες και προορίζεται είτε για απευθείας διάθεση στο εμπόριο είτε για βιομηχανική χρήση. Χρησιμοποιείται ευρέως σε εταιρείες μεταποίησης, όπου το τελικό προϊόν είναι τα βρασμένα παντζάρια ή σε εταιρείες χυμοποίησης (ως χρωστική στο χυμό ροδιού). Τα παντζάρια για βιομηχανική χρήση έχουν συνήθως μεγαλύτερο μέγεθος από αυτά που προορίζονται για νωπή κατανάλωση».

Παράλληλα, ο κ. Παπαβασίλης Γιώργος, παραγωγός κηπευτικών στην περιοχή του Μαραθώνα καλλιεργεί παντζάρια και μας δίνει σχετικές πληροφορίες.

Στην περιοχή γίνονται φυτεύσεις από το Πάσχα μέχρι και τώρα και είναι μία καλλιέργεια πολύ διαδεδομένη. Ανάλογα την εποχή καλλιέργειας επιλέγονται και τα αντίστοιχα υβρίδια, προσαρμοσμένα στις εκάστοτε κλιματικές συνθήκες. Αυτήν την περίοδο συνεχίζονται οι φυτεύσεις και οι συγκομιδές.

Οι μεγαλύτεροι εχθροί του παντζαριού είναι το Ωίδιο και είδη κάμπιας, τα οποία αντιμετωπίζονται με την εφαρμογή χαλκούχων ή φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων με ψεκασμό καλύψεως φυλλώματος μετά την σπορά με σκοπό να επιτύχουμε μεγαλύτερη διάρκεια συγκομιδής.

Εμπορικά, το τελευταίο μήνα έχει πέσει η ζήτηση για το προϊόν και η τιμή παραγωγού έχει πέσει στα 45 λεπτά το κιλό ενώ πριν ένα μήνα ήταν πολύ ικανοποιητικές, στα 60 λεπτά το κιλό.

Προέλευση του άρθρου:https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts