Του Χρήστου Αθανασιάδη* ● Στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας, η οποία είναι μία από τις πιο σημαντικές περιοχές της Ελλάδας στην παραγωγή τυροκομικών προϊόντων, παράγεται περίπου το 30% της Φέτας επί του συνόλου σε επίπεδο χώρας.

 

Κι όταν μιλάμε για Φέτα, μιλάμε για τη “Ναυαρχίδα” των ΠΟΠ προϊόντων της χώρας μας, αφού πρόκειται για το πρώτο εξαγωγικό τυρί, με μερίδιο 76,8% στο σύνολο των εξαγωγών ελληνικών τυροκομικών, σύμφωνα με σχετική κλαδική μελέτη.

Παράλληλα αξίζει να επισημανθεί ότι με βάση το πρόβειο αλλά και το αίγειο γάλα, παρασκευάζονται στο σύνολο τους όλα τα ΠΟΠ τυροκομικά προϊόντα, πέραν της φέτας, πράγμα το οποίο αποδεικνύει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η παραγωγή του αιγοπρόβειου γάλακτος.

Υπό την έννοια αυτή, να αναφέρω ότι το 2021, σε σύνολο 710.5 εκατ. κιλών πρόβειου γάλακτος σε όλη την Ελλάδα:

  • την πρώτη θέση κατέχει η περιφέρεια Θεσσαλίας με 158,4 εκατ. κιλά και ποσοστό 22,30% και η Λάρισα με 96,2 εκατ. κιλά και ποσοστό 13,55%
  • την δεύτερη θέση κατέχει η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με 136.2 εκατ. κιλά και ποσοστό 19,17% και η Αιτωλοακαρνανία με 67,5 εκατ. κιλά και ποσοστό 9,50%
  • Σχετικά με το γίδινο γάλα, σε σύνολο 164,2 εκατ. κιλών της χώρας, η Λάρισα έρχεται και πάλι πρώτη με 16,2 εκατ. κιλά (9,91%), ενώ σαν περιφέρεια Θεσσαλίας είμαστε στη 2η θέση, μετά την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο:https://www.agro24.gr

Recommended Posts