Αγροτικά Κτηνοτροφικά Μελισσοκομικά και Αλιευτικά Νέα από όλη την Ελλάδα

Greekap.gr News
Πάνω από 78 λεπτά το βαμβάκι, η μειωμένη παραγωγή στην Ινδία κρατά υψηλά τις τιμές

Πάνω από 78 λεπτά το βαμβάκι, η μειωμένη παραγωγή στην Ινδία κρατά υψηλά τις τιμές

Αγροτικά Νέα 🕔November 13, 2021

Στα 78 λεπτά το κιλό δίνουν τιμή παραγωγού τα βαμβάκια. Για τα δεύτερα χέρια και µεταβροχικά, τα εκκοκκιστήρια πληρώνουν 71 µε 72 λεπτά το κιλό χωρίς τα πριµ ποιότητας.

Οι διεθνείς τιμές στη Νέα Υόρκη μένουν σταθερά πάνω από 110 σεντς ανά λίµπρα. Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, οι τιμές έφτασαν σε ρεκόρ δεκαετίας, ενώ οι προβλέψεις για χαμηλή παραγωγή της Ινδίας έφεραν ανησυχία για παγκόσμιο έλλειμα προσφοράς και αυξημένη ζήτηση. Ήδη αυξημένη ζήτηση υπάρχει από το Βιετνάμ, το Πακιστάν, την Ινδονησία και το Μπαγκλαντές.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών, Φώτης Παπαδόπουλος, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχουν ακόμη πολλές περιοχές που συγκομίζουν βαμβάκια.

Στην τιμή παραγωγού για τα καλής ποιότητας βαμβάκια δίνουν πριμ 3 λεπτά. Οι παραγωγοί ωστόσο πάνε για τα κιλά και δεν τους νοιάζει η ποιότητα».

Πάντως το τελευταίο διάστημα πληθαίνει η συγκομιδή με μηχανές τύπου stripper. Αυτό σημαίνει όχι καλή ποιότητα βαμβακιού.

Αξίζει όμως να αναφέρουμε ότι οι χειριστές αυτών των μηχανών δεν μπορούν να κόψουν παροχή υπηρεσίων, αφού θεωρείται παράνομη η συγκομιδή και αυτό σημαίνει ότι πληρώνεται με μαύρα.

Ο προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου Βάμβακος, Δρ. Μωχάμεντ Νταράουσε, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «ακόμη περίπου το 30% των χωραφιών δεν έχει συγκομιστεί στην χώρα λόγω των προβλημάτων από την βροχή.

Την μεγαλύτερη καθυστέρηση παρουσιάζουν οι περιοχές της Θράκης (Έβρο και Ροδόπη) και της Βόρειας Ελλάδας».

Από την πλευρά του όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων κ. Αχιλλέας Λιούτας, «μέχρι τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ολοκληρωθεί η συγκομιδή βαμβακιού (πρώτο και δεύτερο χέρι), αφού οι καιρικές συνθήκες είναι καλές.

Οι τιμές παραγωγού έχουν πολύ καλή πορεία και έχουν σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με πέρσι».

Προέλευση του άρθρου: https://www.agrotypos.gr