Αγροτικά Κτηνοτροφικά Μελισσοκομικά και Αλιευτικά Νέα από όλη την Ελλάδα

Greekap.gr News
Παιδιά ενός κατώτερου Θεού οι μεμονωμένοι αγρότες; Όχι, εκείνοι δεν δικαιούνται φθηνότερο πετρέλαιο

Παιδιά ενός κατώτερου Θεού οι μεμονωμένοι αγρότες; Όχι, εκείνοι δεν δικαιούνται φθηνότερο πετρέλαιο

Αγροτικά Νέα 🕔November 5, 2021

Η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το 2022 έχει κριτήρια και δεν αφορά όλους τους αγρότες.

Μπορεί ο πρωθυπουργός να ανταποκρίθηκε στο γενικό αίτημα των παραγωγών και να ανακοίνωσε επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο, γεγονός που σηματοδοτεί τη μείωση του φορολογικού βάρους κατά 50 εκατ. ευρώ για τους αγρότες κατά την αγορά πετρελαίου και ισόποση απώλεια εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό, ωστόσο η εξαγγελία ΔΕΝ αφορά όλους του αγρότες.

Συγκεκριμένα, το μέτρο αφορά νέους αγρότες, επαγγελματίες και όσους είναι ενταγμένοι σε συνεργατικά και συλλογικά σχήματα. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς οι δικαιούχοι των ελαφρύνσεων κυμαίνονται από 150.000 έως 180.000.

Όπως επισημαίνεται σε δημοσιεύματα, η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης θα γίνεται με βάση δύο κριτήρια.

  •  Αφενός, τα στρέμματα της καλλιέργειας και αφετέρου το είδος θα οδηγούν σε ένα μέγιστο ποσό επιδοτούμενης κατανάλωσης πετρελαίου.
  •  Με την υποβολή των τιμολογίων αγοράς πετρελαίου, οι αγρότες θα παίρνουν πίσω το φόρο που έχουν πληρώσει.

Για παράδειγμα αν ένας αγρότης δικαιούται επιδότησης ΕΦΚ για κατανάλωση 500 λίτρων πετρελαίου από τα 750 ευρώ που θα πληρώσει με σημερινές τιμές, μόλις υποβάλλει τα παραστατικά θα λάβει επιστροφή φόρου 205 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο αυξήθηκε τρεις φορές από το 2015 έως το 2017, με τα μνημονιακά προαπαιτούμενα να σβήνουν τις επιστροφές στους αγρότες.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agrocapital.gr