Διάφορες εκδηλώσεις για την παγκόσμια ημέρα εορτασμού ελιάς-ελαιολάδου, μεταξύ άλλων και στο Κρανίδι το τριήμερο 26 με 28 Νοεμβρίου.

Ανακοίνωση με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας ελιάς και ελαιολάδου εξέδωσε το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου. Σε αυτήν επισημαίνει πως φέτος, οι χώρες – µέλη του Διεθνούς Συµβουλίου Ελαιολάδου θα γιορτάσουν µαζί την Παγκόσµια Ηµέρα Ελιάς και Ελαιολάδου, µε το κοινό µήνυµα: Επιλέγουµε την ελιά για να προστατεύσουµε τον πλανήτη και την υγεία µας!

Το Διεθνές Συµβούλιο Ελαιολάδου ιδρύθηκε το 1959 και σήµερα συνενώνει τις χώρες που παράγουν το 94% του ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς.

Αποτελώντας το µοναδικό διεθνή οργανισµό για τον ελαιοκοµικό τοµέα, το Διεθνές Συµβούλιο Ελαιολάδου έχει ως βασικές του αποστολές:

  • να εργάζεται για την εναρµόνιση των εθνικών και διεθνών κανονισµών, µε στόχο αφενός τη διασφάλιση καλύτερου ελέγχου ποιότητας των προϊόντων και αφετέρου την προστασία του καταναλωτή,
  • να συντονίζει έρευνες σχετικά µε τις ιδιότητες του ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς,
  • να προωθεί τη συνεργασία και την έρευνα, καθώς και την µελέτη της επίδρασης της ελαιοκαλλιέργειας στο περιβάλλον,
  • να δηµοσιεύει πληροφορίες και στατιστικά στοιχεία αναφορικά µε την παγκόσµια αγορά ελιάς και ελαιολάδου και τέλος,
  • να προωθεί την κατανάλωση και την επέκταση του διεθνούς εµπορίου ελαιοκοµικών προϊόντων.

Το ελαιόδεντρο, έχοντας τις ρίζες του στη Μεσόγειο, αποτελεί παγκόσµιο σύµβολο ειρήνης και αρµονίας. Διαδεδοµένο πλέον και στις πέντε ηπείρους, συµβάλλει σε πολλές χώρες στη βιώσιµη οικονοµική και κοινωνική ανάπτυξή τους και στη διατήρηση των φυσικών τους πόρων.

Ως παράγοντας για την αντιµετώπιση της υπερθέρµανσης του πλανήτη, η ελαιοκαλλιέργεια έχει θετικό ισοζύγιο άνθρακα, καθώς, κατά τον κύκλο ανάπτυξής του, το ελαιόδεντρο απορροφά περισσότερο CO2 συγκριτικά µε τα αέρια θερµοκηπίου που εκλύονται κατά την διαδικασία παραγωγής του παρθένου και εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου.

Το ελαιόλαδο και οι επιτραπέζιες ελιές, έχοντας αποδεδειγµένη θρεπτική αξία για την υγεία του ανθρώπου και όντας βασικά συστατικά της µεσογειακής διατροφής, προσφέρουν µεγάλη ποικιλία αρωµάτων και γεύσεων, ανοίγοντας τους ορίζοντες για απεριόριστες γαστρονοµικές δυνατότητες, οι οποίες αναγνωρίζονται και εκτιµώνται ολοένα και περισσότερο από τους πιο φηµισµένους σεφ ανά τον κόσµο.

Επιπλέον, είναι σήµερα ευρέως αναγνωρισµένες πολλές θεραπευτικές τους ιδιότητες στην πρόληψη ορισµένων ασθενειών.

Οι χώρες που συµµετέχουν στο Διεθνές Συµβούλιο Ελαιολάδου, εφαρµόζοντας τη νέα Διεθνή Συµφωνία για το Ελαιόλαδο και την Επιτραπέζια Ελιά, η οποία έχει την εγγύηση των Ηνωµένων Εθνών, στηρίζουν τον ελαιοκοµικό τοµέα, την βιώσιµη οικονοµική και κοινωνική ανάπτυξη και την προστασία του πλανήτη και της υγείας.

Με αφορμή την ημέρα εορτασμού ελιάς και ελαιολάδου, ο γραμματέας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θερμασία Δήμητρα κ. Γιάννης Κοροντίνης δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «είναι ασφαλώς σημαντική η ημέρα εορτασμού παγκοσμίως για τα προϊόντα μας και ευκαιρία να επικοινωνήσουμε για μια ακόμα φορά την αναγκαιότητα το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, να πάρει την αξία που του αξίζει και ο παραγωγός να καρπωθεί άμεσα τους κόπους που κάνει για να συγκομίσει και να παράξει το τελικό προϊόν». Ο ΑΣ Θερμασία Δήμητρα συμμετέχει στις εκδηλώσεις του δήμου Ερμιονίδος για το προϊόν, το τριήμερο 26-28 Νοεμβρίου 2021.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο:https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts