γεωργία, αγρότης, τροπολογία, φορολογία

Σε αυτά που έχουν να περιμένουν οι αγρότες καταρχήν περί τα 100 εκατ. ευρώ από τα υπόλοιπα της ενιαίας που αφορούν το 3% της βασικής, το 5% του πρασινίσματος και το 10% για τους αγρότες νεαρής ηλικίας, καθώς και η εξόφληση των Βιολογικών, ύψους 52 εκατ. ευρώ.

Ο πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για προγραμματισμό που δείχνει ότι μέχρι τις 25 Ιουνίου θα έχει ξεκινήσει η διαδικασία των πληρωμών, πρώτα με την ενιαία ενίσχυση, για να ακολουθήσουν τα προγράμματα. Κι αυτό γιατί μέχρι τις 15 του μήνα οι δικαιούχοι του μέτρου 11 έχουν περιθώριο να υποβάλλουν αιτήσεις ανάκλησης ένταξης πράξης και τροποποίησης πράξης, που σημαίνει ότι χρειάζεται επιπλέον χρόνος μετά τη λήξη της εν λόγω προθεσμίας προκειμένου να γίνουν οι διασταυρωτικοί έλεγχοι από τα κεντρικά του ΟΠΕΚΕΠΕ με τις καταστάσεις συμμόρφωσης που θα στείλουν τα περιφερειακά υποκαταστήματα.

Ακόμα κολλημένοι οι έλεγχοι για το Απόθεμα

Πιστώσεις που σέρνονται ακόμα από τις καταγγελίες για τις καταστρατηγήσεις στην κατανομή των βοσκοτόπων και το «βαθύ χέρι» επιτήδειων στο Εθνικό Απόθεμα, με βάση τις αναφορές του Οργανισμού Πληρωμών στη δικαιοσύνη και έχουν μπλοκάρει από τον περασμένο Οκτώβριο τις πληρωμές της ενιαίας ενίσχυσης, ενώ έχουν βάλει τους αρμόδιους στη διαδικασία των επιπλέον ελέγχων προς αναζήτηση των παρατυπιών.

Η ουσία, βέβαια, για τον αγροτικό κόσμο είναι ότι στην πληρωμή του Δεκεμβρίου πιστώθηκαν λιγότερα χρήματα, ενώ σήμερα 6 μήνες μετά η εξόφληση καθυστερεί αφού ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητοι έλεγχοι, προκειμένου να ακολουθήσουν οι διασταυρώσεις και να πιστωθούν τα χρήματα που δικαιούνται.

Βέβαια, δεν είναι λίγοι οι αγρότες που καταλαβαίνουν πλέον ότι πίσω από όλα αυτά, εκτός από κάποιους επιτήδειους που με «ψεύτικα» παραστατικά εξασφάλισαν βοσκότοπο και ενισχύσεις από το Εθνικό Απόθεμα, ενώ φοβούνται επιπλέον και ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα, αφού χρησιμοποιήθηκαν για να καλύψουν κάποιες άλλες υποχρεώσεις προς τους αγρότες.

Το δεύτερο 15νθήμερο Ιουνίου συνδεδεμένη κτηνοτρόφων χωρίς γη

Όσον αφορά τις συνδεδεμένες στους κτηνοτρόφους με ειδικά δικαιώματα χωρίς γη, ο πρόεδρος του Οργανισμού Πληρωμών, σε απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του ΚΙΝΑΛ, αναφέρει τα εξής: «Η συνδεδεμένη ενίσχυση στον τομέα της κτηνοτροφίας (Μέτρο 1 και Μέτρο 2), βάσει των διατάξεων της παραγράφου 4 του άρθρου 52 του Καν. ΕΕ αρ. 1307/2013, προγραμματίζεται να χορηγηθεί το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουνίου».

Να σημειωθεί ότι οι συνδεδεμένες αυτές αφορούν ποσό 2,7 εκατ. ευρώ για κτηνοτρόφους βοοτροφικών εκμεταλλεύσεων και 550.000 ευρώ περίπου για κτηνοτρόφους αιγοπροβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Μέσα Ιουλίου ενισχύσεις σε καρπούζι, πατάτα, ντομάτα, αγγούρι

Μέχρι τις 2 Ιουλίου θα είναι ανοιχτό το σύστημα προκειμένου οι παραγωγοί υπαίθριου καρπουζιού, mini και obla, καλοκαιρινής και φθινοπωρινής πατάτας, θερμοκηπιακών καλλιεργειών σε ντομάτες και αγγούρια όλης της χώρας πλην Κρήτης βουβαλοτροφίας να υποβάλλουν τις αιτήσεις για τις ειδικές ενισχύσεις. Αυτομάτως αυτό μεταθέτει την πληρωμή των δικαιούχων το νωρίτερα για τα μέσα Ιουλίου.

Εν τω μεταξύ, ενώ ανακοινώθηκε ενίσχυση 253 ευρώ ανά θηλυκό ζώο αναπαραγωγής για 61.000 χοιρομητέρες, των οποίων η πληρωμή θα ακολουθήσει αργότερα χρονικά, αφού πρέπει πρώτα να υποβληθούν και οι σχετικές αιτήσεις των κτηνοτρόφων.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο:https://www.agronews.gr

Recommended Posts