σταρι

Δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξει το ΟΣΔΕ πριν το Πάσχα, παρά τις δηλώσεις Γεωργαντά ότι θα άνοιγε τέλη Μαρτίου.

 

Δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξει το ΟΣΔΕ πριν το Πάσχα, παρά τις δηλώσεις Γεωργαντά ότι θα άνοιγε τέλη Μαρτίου.

Αυτό ανέφερε και ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Ευάγγελος Σημανδράκος, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση της ΕΘΕΑΣ.

Η διαδικασία που γίνεται κάθε χρόνο για άνοιγμα του ΟΣΔΕ δεν έχει ξεκινήσει και ακόμη τα ΚΥΔ δεν έχουν προχωρήσει στην κατάθεση σχετικών αιτήσεων (προσωπικού, ενημερότητας κ.α.). Βέβαια η αλλαγή φέτος είναι ότι δεν θα υπάρξουν καταληκτικές ημερομηνίες για την συμπλήρωση της αίτησης.

Το θέμα είναι αν θα μπορέσει η διαδικασία απoμακρυσμένης παρακολούθησης και ελέγχων του monitoring, που εφάρμοσε πιλοτικά ο ΟΠΕΚΕΠΕ στο βαμβάκι σε κάποιους νομούς της χώρας, να τρέξει για όλες τις καλλιέργειες σε πανελλαδικό επίπεδο. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, το monitoring αυτή την στιγμή δεν μπορεί να τρέξει. Με 800.000 ευρώ δεν μπορεί να γίνει καλιμπράρισμα στο monitoring. Για αυτό το monitoring θα λειτουργήσει μόνο για το βαμβάκι σε όλη την χώρα.

Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Ευάγγελος Σημανδράκος τόνισε στην ΕΘΕΑΣ ότι «αυτές τις ημέρες παίρνει ΦΕΚ το Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου του ΟΣΔΕ και θα ακολουθήσουν εφαρμοστικές αποφάσεις από το ΥπΑΑΤ, όπου θα δίνεται η δυνατότητα στον Οργανισμό να μπορεί να συντονίζει και να ελέγχει για το πως θα λειτουργήσει η αίτηση από εδώ και στο εξής. Είμαστε στο τελικό στάδιο για την αίτηση και θα ήθελα να ευχαριστήσω και τους συνεταιρισμούς με ΚΥΔ και την ΕΘΕΑΣ, καθώς μέσω των παρατηρήσεων και των προτάσεών τους, καταβάλλεται προσπάθεια να είναι πιο εύκολη και απλή για τον παραγωγό. Η Αίτηση θα είναι μια ζωντανή διαδικασία που συνεχώς θα συμπληρώνεται και θα βελτιώνεται. Αυτές τις ημέρες η πειραματική εφαρμογή θα αξιολογηθεί από εμάς στον ΟΠΕΚΕΠΕ και θα γίνουν οι απαραίτητες προσθήκες/παρατηρήσεις και θεωρώ πως μετά το Πάσχα θα είναι στον αέρα προκειμένου η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί αμέσως και ο κάθε παραγωγός να κάνει την αίτησή του».

Προέλευση άρθρου: https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts