Τον «τεράστιο πλούτο» που διαθέτει ο δήμος Ορεστιάδας από τα υπολείμματα των γεωργικών καλλιεργειών, επεσήμαναν στις 13 Μαρτίου τα στελέχη του Κ.Α.Π. Ε, που παρουσίασαν τα συμπεράσματα της μελέτης που ανέθεσε στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ο δήμος Ορεστιάδας.

Όπως υπογράμμισε ο υπεύθυνος έργων βιοαερίου του Κ.Α.Π. Ε, Χρήστος Ζαφείρης, αρκεί η διάθεση του 0,4% των 600. 000 στρεμμάτων γεωργικής γης που υπάρχουν στον δήμο Ορεστιάδας, για τη συγκέντρωση της απαιτούμενης ποσότητας ενσιρωμένου αραβόσιτου, η οποία θα μπορούσε να τροφοδοτήσει με πρώτη ύλη μία μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 1 Μεγαβάτ. «Μία τέτοια μονάδα (1 MW) σημαίνει παραγωγή 8. 300 μεγαβατώρων/ώρα, που σε κέρδος μεταφράζεται σε 1. 800. 000 ευρώ ετησίως ή σε “πράσινο” ρεύμα που χρειάζονται 2. 600 κατοικίες», εξήγησε ο κ. Ζαφείρης. «Αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι αγρότες είναι ότι αυτό που πετάνε, αυτό που μένει στον αγρό, στο χωράφι, στο βουστάσιο, στο χοιροστάσιο ή στο τυροκομείο, έχει ενεργειακή αξία και έχει κέρδος», υπογράμμισε ο ίδιος.

Όσον αφορά το κόστος μίας τέτοιας μονάδας, ανέφερε πως ανέρχεται σε 4,3 εκ. Ευρώ περίπου, «με το κλειδί στο χέρι», όπως χαρακτηριστικά είπε. Η δε απόσβεση μπορεί να γίνει σε διάστημα από δύο έως και πέντε χρόνια, ανάλογα με το κόστος της πρώτης ύλης, ενώ οι θέσεις εργασίας που ανοίγουν είναι περίπου 15. «Σε αυτές, όμως, θα πρέπει να συνυπολογιστούν και τα οφέλη που υπάρχουν για όσους εμπλέκονται, ως κρίκοι της εφοδιαστικής αλυσίδας, με πρώτους απ’ όλους τους αγρότες».

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο agro24.gr

Recommended Posts