Κάθε μέρα που περνάει γίνεται ολοένα και περισσότερο ορατός ο κίνδυνος να σαπίσουν ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά Φρούτα πάνω στα δέντρα, μια και φτάσαμε στις αρχές Μαΐου,

χωρίς να έχει βρεθεί ακόμα λύση για την εισαγωγή εργατικών χεριών από την Αλβανία, προκειμένου να γίνει η συγκομιδή.

Μπορεί να έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Αλβανίας για το άνοιγμα των συνόρων, προκειμένου να φτάσουν στη χώρα μας εποχικοί εργάτες, ωστόσο, κατά τον πρόεδρο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνόκαρπων και Αχλαδιών, Χρήστο Γιαννακάκη, το ζήτημα κολλάει στην απόφαση της επιστημονικής επιτροπής του ΕΟΔΥ, η οποία δεν έχει ανάψει ακόμα το πράσινο φως.

Τεράστια ανησυχία μεταξύ των παραγωγών

Μεταξύ των παραγωγών υπάρχει τεράστια ανησυχία, αφού για την συντριπτική πλειοψηφία αυτών από τα Φρούτα προέρχεται το μοναδικό εισόδημά τους.

Καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες μαζί με τις οικογένειές τους να μαζέψουν τα Φρούτα από τα δέντρα, ωστόσο, οι φιλότιμες προσπάθειές τους είναι αδύνατο να επαρκέσουν, μια και τα στρέμματα είναι πολλά και τα εργατικά χέρια λιγοστά. 

Αυτήν τη στιγμή το κύριο πρόβλημα εστιάζεται στα κεράσια και στα ροδάκινα. Σε ό,τι αφορά τα δεύτερα, αυτό το διάστημα πρέπει να γίνει η αραίωση των φρούτων στα δέντρα, διαδικασία που εξελίσσεται με πολύ βραδείς ρυθμούς.

Αναφορικά με τα κεράσια κάθε χρόνο γύρω στις 5 Μαΐου ξεκινάει η συγκομιδή αυτών που ωριμάζουν πρώιμα. Κατά τον κ. Γιαννακάκη, τα ευχάριστα νέα για τους παραγωγούς ήρθαν από τον καιρό, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει φέτος για περίπου μια εβδομάδα η έναρξη της συγκομιδής, ωστόσο και πάλι ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά.

Αυτό διότι, μόλις δοθεί το πράσινο φως για την εισαγωγή των εργατικών χεριών από την Αλβανία, θα χρειαστεί σίγουρα μία εβδομάδα, μέχρι να ξεκινήσουν δουλειά. Θα πρέπει να καταθέσουν οι παραγωγοί την αίτηση για το πόσα άτομα χρειάζονται, να δοθούν οι εγκρίσεις από τις πρεσβείες κτλ.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrocapital.gr

Recommended Posts