harbour-limani

Ομιλία
Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
Βαγγέλη Αποστόλου,
στη συζήτηση του σχεδίου νόμου «Κύρωση της τροποποιημένης Συμφωνίας για την ίδρυση της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο»

Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη ημέρα, για εμάς στο ΥΠΑΑΤ, όχι μόνο γιατί είμαστε το επισπεύδον Υπουργείο για την ολοκλήρωση της Β΄ αξιολόγησης, που θα μας βάλει στην επόμενη ημέρα, αλλά και γιατί φέρνουμε στη Βουλή την πρώτη, από μια σειρά ρυθμίσεων που θα ακολουθήσουν, για την αλιεία.

Για ένα τομέα νευραλγικό για την πατρίδα μας, που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια βίωσε την πλήρη εγκατάλειψη, περιφερόμενο από Υπουργείο σε Υπουργείο.
Ένα τομέα που μπορεί να μην συνεισφέρει σε μεγάλο ποσοστό στο ΑΕΠ της χώρας, αποτελεί όμως πυλώνα ανάπτυξης και συνδετικό κρίκο, για τις παράκτιες και νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας.

Δύο λόγια για τη συμφωνία :
Η παρούσα αναθεώρησή της δεν αποτελεί μια απλή τυπική επικύρωση, αφορά στον καθορισμό βασικών στοιχείων που θα βοηθήσουν την Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο να προσδιορίσει τις αναγκαίες τροποποιήσεις του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας της και του κανονισμού χρηματοδότησής της, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα διαρθρωτικά και λειτουργικά της προβλήματα ώστε να καταστεί περισσότερο αποτελεσματική.
Οι τροποποιήσεις αφορούν στις υφιστάμενες υποχρεώσεις των συμβαλλομένων μερών της ΓΕΑΜ και δεν δημιουργούν νέες υποχρεώσεις, μπορούν δε να ομαδοποιηθούν στις ακόλουθες 4 κατηγορίες:
• στόχος, γενικές αρχές και λειτουργίες της Επιτροπής
• οργάνωση και δομή της Επιτροπής
• ο ρόλος των συμβαλλομένων μερών, μη συμβαλλόμενων μερών, των παρατηρητών και των οργανώσεων
• επίλυση διαφορών

Η αναθεωρημένη Συμφωνία είναι σύμφωνη με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και με τις διατάξεις αυτής σχετικά με τη διατήρηση και διαχείριση των αλληλοεπικαλυπτόμενων αποθεμάτων και των άκρως μεταναστευτικών ειδών ιχθύων, καθώς επίσης με τον Κώδικα Υπεύθυνης Αλιείας του FAO και με τις αρχές της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.
Ως εκ τούτου η κύρωσή της, εκτός του ότι επιβάλλεται καθόσον η Χώρα είναι ιδρυτικό μέλος της Συμφωνίας και εξακολουθεί να είναι συμβαλλόμενο μέρος, είναι και προς όφελος της. Επιπλέον η Χώρα δεσμεύεται και ως κράτος μέλος της ΕΕ να κυρώσει την τροποποιημένη Συμφωνία.
Κι έρχομαι στις τροπολογίες .
Ζούμε σε ένα κλονισμένο και αβέβαιο διεθνές περιβάλλον και σε μια Ευρώπη που έχει χάσει το βηματισμό της και δεν βρίσκει τα δημοκρατικά της αντανακλαστικά.

Οι δυσκολίες είναι αυξημένες άρα και οι δικές μας ευθύνες να κόψουμε διαφορετικό αζιμούθιο για τον προσανατολισμό της Ευρώπης σε φιλολαϊκή κατεύθυνση με δίκαιη κατανομή αγαθών και σταμάτημα της προκλητικής ανισοκατανομής του πλούτου.

Να ανασυντάξουμε την οικονομία της χώρα μας και να μπορέσει ο ελληνικός λαός να αναπνεύσει.
Να απαλλαγούμε από την επιτροπεία στην οποία μας οδηγήσατε με την επί δεκαετίες διακυβέρνησή σας που έριξε την οικονομία της χώρας στα βράχια.
Μην παριστάνετε κουτοπόνηρα τον αθώο. Είστε απολύτως υπεύθυνοι για την κατάσταση της χώρας. Εσείς την οδηγήσατε στην κατάρρευση, στα μνημόνια στο ασφυκτικό καθεστώς επιτροπείας .

Αν είσθε ανίκανοι (αν δεν μπορείτε) να κάνετε κάτι για να βοηθήσετε τουλάχιστον μην βάζετε εμπόδια.

Βρείτε για λίγο το κουράγιο να συνταχθείτε με τις ανάγκες του λαού και όχι της οικονομικής ολιγαρχίας, με τις ανάγκες της δημοκρατικής οικονομίας και όχι του άκρατου φιλελευθερισμού.

Η κυβέρνησή μας παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες που είχε να αντιμετωπίσει, δρομολόγησε την επίλυση των οικονομικών, κοινωνικών και θεσμικών προβλημάτων και έσπασε αποστήματα που ταλαιπωρούσαν επί δεκαετίες την ελληνική κοινωνία.

Έδειξε διαπραγματευτική αντοχή και αποφασιστικότητα σε ένα αγώνα δρόμου μεγάλων αποστάσεων, με στόχο να κερδίσει, να διασφαλίσει όσα μπορούσε περισσότερα για τον ελληνικό λαό.
Όχι δεν πρόκειται να ισχυριστούμε ότι όλα γίνονται καλά.
Όμως σ αυτό περιβάλλον, διεθνές και εσωτερικό το παλεύουμε.
Όχι χωρίς λάθη. Όμως επειδή δεν έχουμε καμιά εξάρτηση και από κανένα, με δημιουργικό διάλογο με όλους τους φορείς και τις συλλογικότητες, με όλη την ελληνική κοινωνία, είμαστε διατεθειμένοι αυτά που μπορούμε, να τα δρομολογήσουμε.
Στον αγώνα αυτό, εκείνο που κάνατε εσείς, ήταν να ζητάτε εκλογές από την επομένη των εκλογών, να ενωτίζεσθε ( να στοιχίζεσθε ) με τις θέσεις των ακραίων κύκλων των δανειστών, να ζητάτε να αποδεχθούμε ότι μας δώσουν, να παραιτηθούμε από τον αγώνα.
Έτσι ξέρατε, έτσι ήσασταν μαθημένοι, αυτό ζητούσατε.
Ακολουθήσαμε τον δρόμο της διεκδίκησης σε μια προσπάθεια που ίσως έχει πάρει χρόνο αλλά αποφέρει, διασφαλίζει οφέλη στον ελληνικό λαό.
Εκείνο λοιπόν που επείγει σήμερα είναι η γρήγορη μετάβαση σε ένα περιβάλλον όπου ο ελληνικός λαός θα μπορεί αναπτύσσει τις παραγωγικές και δημιουργικές του δραστηριότητες και να ζει με ασφάλεια την καθημερινή του ζωή.

Ένα περιβάλλον όσο το δυνατόν απαλλαγμένο από εκτροπές και παθογένειες των πρόσφατων δεκαετιών, με σύγχρονο και δημοκρατικό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, με ανασύνταξη των υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης για να υπηρετούν πραγματικά τον πολίτη και τις ανάγκες της χώρας, με αρχές και κανόνες στην οικονομία που να κινητοποιούν τον επιχειρηματικό κόσμο και τις επενδύσεις, με μια έντιμη πολιτική παιδεία και αγωγή στους πολίτες έτσι ώστε η κοινωνία να επιθυμεί να αισθάνεται την ανάσα του κράτους και όχι να δυσφορεί.

Προσδοκάτε εναγωνίως την αποτυχία της κυβέρνησης και κάνετε ότι περνάει από το χέρι σας να συμβάλετε σε αυτό.

Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι πώς να υπονομεύσετε τις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση μας και εις βάρος της χώρας και του λαού μας να αποκομίσετε αμφίβολης αξίας πολιτικά οφέλη σε μια λογική άκρατου ρεβανσισμού.

Βαυκαλίζεσθε στην ιδέα ότι ο ελληνικός λαός σας έχει ήδη νοσταλγήσει. Πλανάσθε πλάνην οικτράν.

Θα εκπλαγείτε όταν εκ νέου, μόλις έλθει η ώρα και διαπιστώσετε που σας έχει καταχωρήσει στη συνείδησή του ο Έλληνας πολίτης.

Βγάλτε τους παραμορφωτικούς φακούς του ρεβανσισμού και της μικροπολιτικής σας αγωνίας .
Αφήστε την ανέξοδη δημαγωγία και αφουγκραστείτε αυτά που έχει ανάγκη η χώρα και ο ελληνικός λαός. Του το οφείλετε.

Recommended Posts