Με προβλήματα λόγω έλλειψης εργατών γης ολοκληρώθηκε η φετινή συγκομιδή ακτινιδίων.

Με καλούς ρυθμούς γίνονται αυτή την εποχή οι ελληνικές εξαγωγές. Περίπου το 60% της ελληνικής παραγωγής ακτινιδίων εξάγεται προς τις αγορές της ΕΕ.

Ο κ. Χρήστος Κολιός, πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακτινιδίου (ΕΔΟΑ), δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος υπήρξε σοβαρό πρόβλημα με τους εργάτες γης σε όλες τις παραγωγικές περιοχές εκτός της Καβάλας. Έχουν αυξηθεί τα στρέμματα καλλιέργειας στην χώρα μας. Επίσης η συγκομιδή πέφτει ίδιες ημέρες με τις ελιές και τα εσπεριδοειδή και δημιουργούνται προβλήματα.

Τα ακτινίδια πρέπει να συγκομιθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα όταν αποκτήσουν σωστό βαθμό ωρίμανσης.

Ένα ποσοστό της παραγωγής φέτος καθυστέρησε να συγκομιστεί, με αποτέλεσμα να έχει αυξημένα σάκχαρα και να πωληθεί σε χαμηλές τιμές, έως 65 λεπτά το κιλό, γιατί έπρεπε να βγει γρήγορα στην αγορά.

Οι μέσες τιμές παραγωγού φέτος κυμάνθηκαν από 85 έως 90 λεπτά το κιλό αλλά σε κάποιες περιπτώσεις για καλής ποιότητας ακτινίδια έφτασαν μέχρι και το 1,10 ευρώ.

Πάντως καθυστέρησε να ξεκινήσει η παραλαβή της βασικής ποικιλίας Hayward, επειδή οι έμποροι και μεσίτες ήταν επιφυλακτικοί να δώσουν υψηλές τιμές.

Φέτος έχει ανέβει το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και αποθήκευσης, το οποίο τριπλασιάστηκε σε σχέση με πέρσι.

Το θετικό είναι ότι οι κύριοι ανταγωνιστές μας που είναι οι Ιταλοί έχουν και φέτος προβλήματα στην παραγωγή τους, με αποτέλεσμα να κερδίζουμε κάποιες αγορές τους και να εξάγουμε τα προϊόντα μας. Οι Ιταλοί υποστηρίζουν ότι φέτος έχουν μια παραγωγή ακτινιδίων της τάξης των 250.000 τόνων.

Η ελληνική παραγωγή φέτος εκτιμάμε ότι κυμαίνεται στους 280.000 έως 300.000 τόνους. Η φετινή παραγωγή είχε πολλά ποιοτικά προβλήματα λόγω των παγετών του Απριλίου και των υψηλών θερμοκρασιών του Καλοκαιριού.

Όσον αφορά τις ελληνικές εξαγωγές, έχουν μειωθεί προς τις αγορές της Κίνας επειδή έχουν γίνει νέες φυτεύσεις και έχει αυξηθεί η κινέζικη παραγωγή.

Εξάγουμε όμως ήδη σε χώρες της Λατινικής Αμερικής (Ουρουγουάη κ.α.) και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από Βραζιλία και Μεξικό. Για αυτό πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες για να ανοίξουν και αυτές οι αγορές για τα ελληνικά ακτινίδια».

Προέλευση του άρθρου: https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts