aktinidio_1

Ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες η συγκομιδή του ακτινίδιου και στα τελευταία κτήματα, με τους παραγωγούς να δηλώνουν ικανοποιημένοι από το προϊόν, που αφήνει κέρδη για μια ακόμα χρονιά.

Με δυο πρόσωπα ήταν η χρονιά για τους παραγωγούς ακτινίδιου της περιοχής του κάμπου των Γιαννιτσών. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο γεωπόνος και ιδιοκτήτης καταστήματος εφοδίων στο Νέο Μυλότοπο «η χρονιά στο κάμπο των Γιαννιτσών είχε δυο πρόσωπα για το ακτινίδιο. Έτσι υπήρξαν κτήματα απάνεμα, που δεν είχαν καθόλου απώλεια της παραγωγής, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να πιάσουν αποδόσεις έως και 5 τόνους το στρέμμα δηλαδή δεν είχαν καμιά απώλεια κι άλλα που επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τις κακοκαιρίες και ειδικά τους ισχυρούς ανέμους, με αποτέλεσμα να πέσει η παραγωγή έως και 50% σε σχέση με πέρσι. Επίσης, σε ορισμένα κτήματα παρατηρήθηκαν φαινόμενα μικροκαρπίας, λόγω των ζημιών από τον καύσωνα στην καρπόδεση. Όσον αφορά στις τιμές, τώρα, ήταν ικανοποιητικές και κυμάνθηκαν ανάλογα την ποιότητα μεταξύ 63-64 λεπτών το κιλό και 80 λεπτών το κιλό». Σημειώνεται ότι και στην περιοχή των Γιαννιτσών υπάρχουν έμποροι που αποθηκεύουν ακτινίδια σε ψυγεία, με σκοπό να πουλήσουν αργότερα και σε υψηλότερες τιμές, που ανάλογα τη χρονιά, μπορεί να φθάσουν και τα 2 ευρώ το κιλό.

Ελάχιστα κτήματα με ακτινίδια έχουν μείνει ασυγκόμιστα στο νομό Καβάλας. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Συνεταιρισμών, κ. Κλέαρχος Σαραντίδης «οι αποδόσεις είναι μειωμένες και οι απώλειες ανάλογα τα κτήματα ξεκινούν από 10% και φθάνουν και το 30%, αν και στην αρχή φαίνονταν πιο καλά τα πράγματα. Η ζήτηση δεν είναι και στο φουλ αυτή την περίοδο, ωστόσο ο μεγάλος όγκος της παραγωγής έφυγε σε ικανοποιητικές τιμές από το χωράφι, κυμαινόμενες από 60-80 λεπτά το κιλό. Σήμερα οι τιμές με όλα τα έξοδα μέσα για παράδοση στο συσκευαστήριο κυμαίνονται μεταξύ 1,20-1,25 ευρώ το κιλό».

Εξαιρετικά από άποψη αποδόσεων, ποιότητας, εμπορικών τιμών και ζήτησης εξελίχθηκε η χρονιά και στο νομό Πιερίας, με τα ασυγκόμιστα κτήματα πλέον να είναι ελάχιστα. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Διονύσης Φόλιος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καρίτσας Πιερίας και αντιδήμαρχος αγροτικών στο δήμο Δίου-Ολύμπου, ακόμα και σήμερα τα ακτινίδια φεύγουν πολύ εύκολα από τον παραγωγό, ενώ αρκετοί έμποροι κάνουν και αποθήκευση σε ψυκτικούς θαλάμους για να πουλήσουν αργότερα. Σύμφωνα με τον κ. Φόλιο, το μεγαλύτερο κομμάτι της παραγωγής, έφυγε σε τιμές παραγωγού μεταξύ 65-70 λεπτά το κιλό.

Ο κ. Άγγελος Ξυλογιάννης, τέλος, που είναι παραγωγός και μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εκμετάλλευσης Ακτινιδίων (ΑΣΕΑ) δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι η παραγωγή στο νομό Άρτας ως προς τον όγκο της ήταν φέτος 20-25% μειωμένη, σε σύγκριση με πέρσι, οι δε τιμές παραγωγού βάσης ήταν ικανοποιητικές και κυμάνθηκαν μεταξύ 65-67 λεπτά ανά κιλό. Σύμφωνα με τον κ. Ξυλογιάννη «οι καλές αυτές τιμές δεν πρέπει να μας εφησυχάζουν, γιατί έχουμε ως χώρα πολλά βήματα να κάνουμε ακόμα, ιδίως στον τομέα της εμπορίας, ώστε να μην καταντήσει το ακτινίδιο, όπως το ελαιόλαδο και η ελιά, που πλέον είναι στα αζήτητα.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts