μήλα-δαμάσκηνο-696x468

Ζητεί ο αντιπεριφερειάρχης λόγω απώλειας εισοδήματος.

 

Σοβαρό πλήγμα στο εισόδημα των παραγωγών δαμάσκηνων, της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, επεφύλαξε η χρονιά που πέρασε, όπως τονίζει ο Αντιπεριφερειάρχης, Ιορδάνης Τζαμτζής, σε επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Γεωργαντά.

Αιτία τα σημαντικά προβλήματα στις αγορές της Αιγύπτου και της Ουκρανίας αλλά και η περιορισμένη αγοραστική ικανότητα των καταναλωτών: «Παρ? όλη την προσπάθεια που καταβλήθηκε από τους παραγωγούς δαμάσκηνων, η περυσινή χρονιά (2022) έκλεισε με σημαντικά προβλήματα. Τα δαμάσκηνα είναι ένα προϊόν που εξάγεται στο εξωτερικό αλλά λόγω των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στην αγορά της Αιγύπτου, στην Ουκρανία, αλλά και λόγω της μειωμένης αγοραστικής ικανότητας των καταναλωτών, διατέθηκαν με ιδιαίτερα χαμηλές τιμές παραγωγού», επισημαίνεται στην επιστολή.

Ο κ. Τζαμτζής απέστειλε στον κ. Γεωργαντά στοιχεία παραγωγής και τιμών, αναγνωρισμένων Ομάδων Παραγωγών της ΠΕ Πέλλας, τα οποία καταγράφουν τη δραματική πτώση των τιμών πώλησης σε αντιδιαστολή με την κατακόρυφη άνοδο του κόστους παραγωγής.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας τονίζει ότι η απώλεια εισοδήματος για τους παραγωγούς δαμάσκηνων εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 300 ευρώ/στρέμμα και ζητεί από τον ΥΠ.Α.Α.Τ. την οικονομική ενίσχυση όσων ζημιώθηκαν.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, η καλλιεργούμενη έκταση είναι 10.653 στρέμματα (ΟΣΔΕ 2022).

Προέλευση άρθρου: https://www.etheas.gr

Recommended Posts