Ελαφρώς ανοδικά το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, όμως οι τιμές παραμένουν χαμηλά για την ποιότητα του προϊόντος και δεν ικανοποιούν τους παραγωγούς.

Μια ποσότητα 29 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου εφετινής εσοδείας πούλησε στην Ιταλία τις προηγούμενες ημέρες ο Αγροτικός Συνεταρισμός Κριτσάς.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, κ. Νίκος Αφορδακός, πρόκειται για την πρώτη ποσότητα χύμα προϊόντος (ένα βυτίο εν προκειμένω), που πουλά φέτος ο ΑΣ, ο οποίος κατά τα άλλα έχει στραμμένη ούτως ή άλλως την προσοχή του, στην τυποποίηση, καθώς έχει πολλές παραγγελίες. Όπως σχολιάζει ο κ. Αφορδακός, η τιμή αυτή για προϊόν οξύτητας κάτω από 0,25 μπορεί να είναι αυτή την περίοδο η υψηλότερη στην Κρήτη, όμως δεν παύει να αποτελεί χαμηλή τιμή για τον Έλληνα ελαιοπαραγωγό, που θα έπρεπε να πουλά το προϊόν του κατ΄ ελάχιστον 4 ευρώ το κιλό, για να έχει κάποιο κέρδος, αλλά και μια προοπτική γενικότερα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΣ Κριτσάς, η παραγωγή φέτος του Συνεταιρισμού, θα κυμανθεί στους 500 τόνους περίπου. Σημειωτέον ότι ο πρώτος πλειοδοτικός διαγωνισμός που είχε προκηρύξει για τις 21 Ιανουαρίου 2021 ο Συνεταιρισμός, κηρύχθηκε άγονος, αφού η τιμή των 2,81 ευρώ το κιλό θεωρήθηκε τότε ασύμφορη. Όπως προσθέτει ο κ. Αφορδακός, η πανδημία σαφώς και έχει παίξει ρόλο στην ζήτηση ελαιολάδου και έχει επηρεάσει την αγορά, που αυτή τη στιγμή, δίνει τιμές από 2,55 έως 2,70 ευρώ ανά κιλό στην Κρήτη.

Στην καθαρότητητα θα παιχτεί το παιχνίδι των τιμών

Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Νηλέας Μεσσηνίας δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, πως στην περιοχή αυτή, οι τιμές εξαγωγής για λάδια είναι στα 2,60-2,70 ευρώ ανά κιλό, ενώ η Ελληνική αγορά σε ορισμένες περιπτώσεις πληρώνει τιμές έως και 2,90 ευρώ το κιλό, για καθαρά έλαια πάντα. Ο κ. Κόκκινος εκτιμά πως όλο το παιχνίδι το επόμενο διάστημα θα παιχτεί στην καθαρότητα (χωρίς πλαστικοποιητές, υδρογονάνθρακες και υπολλείμματα φυτοοπροστατευτικών) των ελαίων και τις ποσότητες που μπορούμε να παράξουμε ως χώρα, αν θέλουμε να πάρουμε επιτέλους την υπεραξία του προϊόντος.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts