Με τα δύο τρίτα (64%) των ταξιδιωτών να επιθυµούν να δοκιµάσουν περισσότερο τοπικές γεύσεις, η διεκδίκηση σηµαντικού µεριδίου του τζίρου της γαστρονοµίας από τον πρωτογενή τοµέα είναι µία ιστορία που απασχολεί τουλάχιστον µία πενταετία τους παραγωγικούς φορείς.

Ένα από τα νέα χρηµατοδοτικά εργαλεία που έχουν πλέον στη διάθεσή τους, είναι το καθεστώς «Συνέργειες και ∆ικτυώσεις» του Αναπτυξιακού Νόµου που δέχεται αιτήσεις µέχρι 31 Ιανουαρίου 2019, το οποίο µπορεί να βοηθήσει στο συντονισµό της προσπάθειας αγροτικών και τουριστικών επιχειρήσεων να αναπτύξουν κοινό εµπορικό δίκτυο, αλλά και στην ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας επιχειρήσεων που δεν συγκεντρώνουν κρίσιµη µάζα παραγωγής από µόνες τους για να ικανοποιήσουν απαιτητικές αγορές. Κοινή συνισταµένη όλων είναι πως τα σχήµατα αυτά θα έχουν έναν φορέα διαχείρισης, ο οποίος µπορεί να είναι αγροτικός συνεταιρισµός, οµάδα παραγωγών ή εµπορική εταιρεία.

Ένα παράδειγµα για το πώς µπορεί να βοηθήσει το καθεστώς αυτό είχε δώσει ο µέχρι πρότινος γενικός γραµµατέας Βιοµηχανίας Στρατής Ζαφείρης, σε ηµερίδα για τα Προγράµµατα Αγροτικής Ανάπτυξης στη Μυτιλήνη αναφέροντας πως: «η πλειοψηφία τόσο των παραγωγικών επιχειρήσεων όπως π.χ. τα τυροκοµεία όσο και οι συνηθισµένες τουριστικές µονάδες, είναι µικρές επιχειρήσεις µε προσωπικό λιγότερα από 10 άτοµα. Για να συντονιστούν όµως αυτές οι επιχειρήσεις και να αποφασίσουν πώς θα συνεργάζονται στην πράξη πρέπει να σπαταλήσουν πόρους και ανθρώπινο δυναµικό, ενώ θα µπορούσαν όλες οι οµοειδείς επιχειρήσεις να δηµιουργήσουν ένα κοινό δίκτυο που να εξασφαλίζει οικονοµίες κλίµακας στη συνεργασία τους».

Να σηµειωθεί εδώ πως το καθεστώς του Αναπτυξιακού Νόµου δεν περιορίζεται µόνο σε τουριστικές δικτυώσεις για τον αγροτικό χώρο, αλλά και για σχήµατα συνεργασίας µε µεταποιητές, εξαγωγείς, τυποποιητές, πανεπιστηµιακά ιδρύµατα κ.α.

Αναλυτικότερα σύµφωνα µε την προκήρυξη (ΦΕΚ Β’ 4764/24.10.2018) ο συνολικός προϋπολογισµός του παρόντος καθεστώτος για το έτος 2018 ανέρχεται σε 100.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 80.000.000 ευρώ που αφορούν τα είδη ενίσχυσης της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηµατοδοτικής µίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δηµιουργούµενης απασχόλησης προέρχονται από τον Προϋπολογισµό ∆ηµοσίων Επενδύσεων και τα 20.000.000 ευρώ αφορούν το είδος ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής. Το ελάχιστο επιλέξιµο ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στο παρόν καθεστώς ενίσχυσης ορίζεται στο ποσό των διακοσίων πενήντα χιλιάδων 250.000 ευρώ.

 

Για την συνέχεια της είδησης στο agronews.gr

Recommended Posts