Οι τιμές των εμπορευμάτων στην Ιταλία μειώνονται μετά την κλιμάκωση των τελευταίων μηνών, που τροφοδοτήθηκε από την ενεργειακή κρίση και τη γεωπολιτική αστάθεια ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

 

Ένα χρόνο μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, το Ινστιτούτο Ismea δημοσίευσε στοιχεία για τις αγορές αγροδιατροφής. Η πτώση της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, η ανατίμηση του ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος καθώς και οι περιοριστικές νομισματικές πολιτικές που εφαρμόζουν η Federal Reserve και η ΕΚΤ συνέβαλαν στον περιορισμό της πορείας του πληθωρισμού, σημειώνει το Ismea.

Τον Ιανουάριο του 2023, όπως επισημαίνει το Ismea, ο συνολικός δείκτης συνεχίζει να καταγράφει μειώσεις στις τιμές των βασικών εμπορευμάτων. Ειδικότερα, οι τιμές των φυτικών ελαίων (ηλιέλαια) συνεχίζουν να πέφτουν σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (με -24% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2022), ενώ τα δημητριακά σταθεροποιούνται τον Ιανουάριο, στα ίδια επίπεδα με το τέλος του 2022, με τον δείκτη να παραμένει μόλις 5% υψηλότερος από τον Ιανουάριο του 2022.

Στις εθνικές αγροτικές αγορές, μετά την έξαρση των τιμών, που χαρακτήρισαν χρονικά μεγάλο τμήμα του 2022, εντοπίζονται τα πρώτα σημάδια ομαλοποίησης του εμπορίου, σημειώνει το Ινστιτούτο. Ενδεικτικά, την τρίτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, οι τιμές που καταγράφηκαν στην Ιταλία στους κύριους τόπους διαπραγμάτευσης παρουσίασαν πτωτική τάση. Ειδικότερα, η τιμή του σκληρού σίτου διαμορφώθηκε στα 414,53 ευρώ τον τόνο, μειωμένη κατά 16,5% σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2022, παραμένοντας ωστόσο 16% υψηλότερη από τη μέση τιμή του 2021. Σχετικά με τη δυναμική του σκληρού σίτου, σημειώνει το Ismea, σε σχέση με την οποία η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία, δεν έχει άμεση σχέση, όπως έχει επανειλημμένα επαναληφθεί, η ανάκαμψη της Καναδικής παραγωγής (+79% σε 5,4 εκατομμύρια τόνους το 2022), επηρέασε μετά την κάμψη κατά 50% που υπέστη το 2021.

Στην περίπτωση του μαλακού σίτου, οι τιμές ήταν 324,47 ευρώ τον τόνο το Φεβρουάριο του 2023, ήτοι 17% λιγότερο από ό,τι στην αρχή της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Η σταδιακή πτώση των τιμών σχετίζεται κυρίως από τη συμφωνία που επέτρεψε τη διέλευση πλοίων Ρωσικής και Ουκρανικής παραγωγής από τη Μαύρη Θάλασσα, σε ένα πλαίσιο παγκόσμιων εσοδειών, σε επίπεδα ρεκόρ το 2022 (796 εκατομμύρια τόνους).

Ακόμη και η αγορά καλαμποκιού, που υπέστη αναταράξεις από τον πόλεμο, καθότι η Ουκρανία είναι ο τρίτος προμηθευτής παγκοσμίως, κατέγραψε πτώση των τιμών (-19% τον Φεβρουάριο του 2023 σε σύγκριση με το ρεκόρ των 382,05 ευρώ/τόνο το Μάρτιο του 2022). Η πτώση της προσφοράς και τα αποθέματα το 2022 οδηγούν, λέει το Ismea, στην πρόβλεψη για σταθερές τιμές και τους επόμενους μήνες.

Αναφορικά με τα πρωτεϊνούχα που προορίζονται για ζωοτροφές, αναφέρει το Ismea, είναι αξιοσημείωτη η πτώση των τιμών της σόγιας (-138% το Μάρτιο του 2022). Σε ό,τι αφορά στις εμπορικές συναλλαγές, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν προκάλεσε τις φοβερές αναταραχές και παρόλο που οι ροές προϊόντων από τη Ρωσία περιορίστηκαν, έχουν πράγματι καταγράψει σημαντική επιβράδυνση. Ωστόσο, οι ροές από την Ουκρανία έχουν αναδειχτεί χρήσιμες, χάρη στην πρωτοβουλία Black Sea Grains που ισχύει για το Μάρτιο.

Προέλευση άρθρου: https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts