Ξεχωριστές προσκλήσεις για μηχανήματα και υποδομές αλλά και κατανομή των διαθέσιμων πόρων για τα Σχέδια Βελτίωσης με κυλιόμενο τρόπο, δηλαδή σε επαναλαμβανόμενες προκηρύξεις,

περιλαμβάνονται στους σχεδιασμούς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την επερχόμενη προγραμματική περίοδο.

Οι προσκλήσεις για το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης αναμένεται να βγουν στις αρχές της επερχόμενης προγραμματικής περιόδου, δηλαδή μέσα στο 2022 ή το 2023, ανάλογα με το αν τελικά η διάρκεια της μεταβατικής περιόδου της ΚΑΠ θα είναι 1 ή 2 χρόνια. Τουλάχιστον για αυτό δεσμεύτηκε ο υπουργός Μάκης Βορίδης μιλώντας  σε συζήτηση με θέμα τις «Νέες τεχνολογίες στον πρωτογενή τομέα» στις 11 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum, που αντικαθιστά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Βορίδης, η αυξημένη ζήτηση για τα Σχέδια Βελτίωσης υποχρεώνει το υπουργείο σε μια αναδιαμόρφωση του τρόπου διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων από το 2022, διαχωρίζοντας σε πρώτη φάση τις προσκλήσεις για την αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού από αυτές που εξυπηρετούν ζητήματα αναβάθμισης ή επέκτασης υποδομών. Επιπλέον υποστήριξε ότι θα ακολουθηθεί ένα κυλιόμενο σύστημα δημοσίευσης προσκλήσεων που θα αποσυμφορήσει την όλη διαδικασία.

«Διπλά» Σχέδια Βελτίωσης

Αναφορικά τώρα με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ο κ. Βορίδης υποστήριξε ότι έχει υποβάλει ήδη σχέδιο για την χρηματοδότηση εξειδικευμένων προγραμμάτων και επενδυτικών σχεδίων που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες που καλύπτουν τα Σχέδια Βελτίωσης αλλά και θα θυμίζουν τον τρόπο με τον οποίο αυτά υλοποιούνται.

Ο υπουργός απέφυγε να αναφερθεί στο ύψος των πόρων αφού «η συζήτηση είναι ακόμα πρώιμη». «Διαπιστώσαμε από τα Σχέδια Βελτίωσης ότι υπάρχει ζήτηση και επειδή ο στόχος είναι να είμαστε από τους πρώτους που θα απορροφήσουν κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, θεωρούμε ότι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπάρχει η ωριμότητα και η δυνατότητα εκπόνησης συμπαγών επενδυτικών πλάνων που θα μπορέσουν να δεσμεύσουν ποσά».

O τουρισμός, η βαριά βιομηχανία αποδείχθηκε αδύναμη στην κρίση του κορωνοϊού, τελικά ο πρωτογενής τομέας θα σώσει την ελληνική οικονομία?

Απάντηση κ. Βορίδη

Η πανδημία μα έδειξε ότι ο πρωτογενής τομέας άντεξε και μάλιστα αυτό αποδείχθηκε με την εξαγωγική πορεία των αγροτικών προϊόντων και πως εξελίχθηκε από το 2019 μέχρι και το 2020. Ειδικότερα το 2019 όλα τα αγροτικά προϊόντα, εκτός από το ελαιόλαδο, σημείωσαν αύξηση, ενώ το 2020 καταγράφθηκαν σημαντικά ρεκόρ στις εξαγωγές σε προϊόντα όπως τα πορτοκάλια, το ρύζι, στα ψάρια, και στα κεράσια φθάνοντας το 42%. Αυτά τα στοιχεία, δείχνουν ότι στον κορωνοϊό, πολλά οπωροκηπευτικά είχαν ρεκόρ στην παραγωγική ποσότητα, αν και παρατηρήθηκε σε ορισμένα κάποια πίεση στις τιμές.

Όλα αυτά, αποδεικνύουν τη δυναμική του τομέα και πως πρέπει να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα μας, αυξάνοντας τη στρεμματική απόδοση, παράγοντας μεγαλύτερες ποσότητες στα ίδια στρέμματα, μειώνοντας τις εισροές, και αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα στη χρήση των λιπασμάτων και του νερού, μέσω των ορθών γεωργικών πρακτικών.

Για όλα αυτά τι χρειαζόμαστε; Επενδύσεις στην τεχνολογία, στην ευφυούς τεχνολογία, κάτι που απαιτεί χρήματα, μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων και του Ταμείου Ανασυγκρότησης, εκμηχάνιση και τεχνολογία.

Απάντηση κ. Αραχωβίτη

Ο πρωτογενής τομέας πράγματι άντεξε στην κρίση και αποδεικνύεται ο τομέας που μπορεί να στηρίξει την οικονομία. Για ένα Στρατηγικό Σχέδιο που πρέπει να αναπτύξουμε, πρώτα πρέπει να δούμε ζητήματα που θα αντιμετωπίσουμε, εγγενή όπως ο μικρός κλήρος που χαρακτηρίζει την ελληνική γεωργία και εξωγενείς παράγοντες, όπως η κλιματική αλλαγή και η 4η βιομηχανική επανάσταση που ζούμε και πολύ περισσότερο τα παιδιά μας, ώστε να καταλήξουμε σε ένα εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο. Η Στρατηγική αυτή δε πρέπει να είναι ευκαιριακή, δηλαδή να αλλάξει όταν αλλάξει η Κυβέρνηση ή ο υπουργός.

Οι νέες τεχνολογίες δίνουν λύσεις στους αγρότες, ωστόσο πόσο έχει προχωρήσει η καινοτομία; Για να προσελκύσεις νέες συνθήκες, δεν μπορείς να πηγαίνεις ακόμα με το κάρο και στον τομέα της τεχνολογίας έχουμε μείνει σε μια εκμηχάνιση που σε πολλά κράτη, που θα θέλαμε να έχουμε ως πρότυπο, θεωρείται ήδη ξεπερασμένη. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι, ποιο είναι το υποκείμενο αυτό που παρέχει και σε ποιον διανέμεται ο πλούτος που παράγει.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agronews.gr/

Recommended Posts