Με την ΚΥΑ, που δημοσιεύθηκε καθυστερημένα τον Οκτώβριο, για την έγκριση προγράμματος οικονομικών αποζημιώσεων και ενισχύσεων που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου, το έτος 2019, δόθηκε στις κατά τόπους Περιφέρειες η υποχρέωση πληρωμής χρημάτων που έκανε τα προηγούμενα χρόνια το ΥπΑΑΤ. 

Επειδή όμως δεν υπήρξε η σωστή προετοιμασία και ενημέρωση από το ΥπΑΑΤ η κάθε Περιφέρεια καθυστέρησε να προχωρήσει στις πληρωμές (άλλες χρονιές τις έκαναν τον ίδιο χρόνο τώρα φτάσαμε Φεβρουάριο του 2020 και η μεγάλη πλειοψηφία των Περιφερειών δεν τις έχει κάνει).

Όμως δεν είναι μόνο η καθυστέρηση της πληρωμής των αποζημιώσεων αλλά και ότι η Περιφέρεια ζητά από τους κτηνοτρόφους ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα (κάτι αντίστοιχο που ζητά και από τους μεγαλοεργολάβους δημόσιων έργων). Αυτό έχει φέρει μεγάλη αγανάκτηση από την πλευρά των κτηνοτρόφων. Πολλοί έχασαν τα ζώα τους και έμειναν χωρίς χρήματα και περιμένουν τις αποζημιώσεις για να πληρώσουν τις οφειλές τους. Τώρα όμως κινδυνεύουν να μην τις πληρωθούν. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, η ηγεσία του ΥπΑΑΤ γνωρίζει το πρόβλημα αλλά ρίχνει το μπαλάκι της ευθύνης στις Περιφέρειες.

Επιστολή διαμαρτυρίας για το θέμα έστειλαν στο ΥπΑΑΤ οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΑΜΘ). Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Καβάλας,  «δεν μπορεί από μια Περιφέρεια που χάθηκε το 30% του ζωικού κεφαλαίου των αιγοπροβάτων από ασθένειες να ζητά η Περιφέρεια από τους κτηνοτρόφους φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα για να τους χορηγήσει την αποζημίωση. Να μας πει η κυβέρνηση από ποιο εισόδημα ο κτηνοτρόφος θα πληρώσει τις οφειλές του. Τους κτηνοτρόφους δεν τους απασχολεί, ποια θα είναι η υπηρεσία που θα καταβάλει την οικονομική αποζημίωση για την εκκαθάριση του ζωικού τους κεφαλαίου, αρκεί να πληρωθούν το συντομότερο δυνατό, για να μπορέσουν να το αντικαταστήσουν ή να αποσβέσουν μέρος της ζημιάς που υπέστησαν».

Η επιστολή που εξέδωσαν οι κτηνοτροφικοί Σύλλογοι ΑΜΘ αναφέρει τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ

Με την ΚΥΑ 2603/260091/14-10-2019 (ΦΕΚ 3868/τ.Β/21/10/19) «Έγκριση προγράμματος οικονομικών αποζημιώσεων και ενισχύσεων, που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου, για το έτος 2019», μεταβιβάστηκε η αρμοδιότητα πληρωμής του παραπάνω προγράμματος, από την οικονομική υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ, στις οικονομικές υπηρεσίες των περιφερειών.

Τους κτηνοτρόφους φυσικά δεν τους απασχολεί, ποια θα είναι η υπηρεσία που θα καταβάλει την οικονομική αποζημίωση για την εκκαθάριση του ζωικού τους κεφαλαίου, αρκεί να πληρωθούν το συντομότερο δυνατό, για να μπορέσουν να το αντικαταστήσουν ή να αποσβέσουν μέρος της ζημιάς που υπέστησαν.

Δυστυχώς η καθυστέρηση πληρωμής των αποζημιώσεων είναι γεγονός. Εκτός από την καθυστέρηση έκδοσης της ΚΥΑ για το 2019, το ΥΠΑΑΤ μεταβιβάζοντας την αρμοδιότητα πληρωμής στις περιφέρειες, δε φρόντισε να διασφαλίσει την ομαλή διαδικασία πληρωμής των κτηνοτρόφων. ΠΛΗΡΗΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ!

Δυστυχώς όμως, δεν τελειώνει στην καθυστέρηση των πληρωμών, η ταλαιπωρία των κτηνοτρόφων.

Επειδή με βάση τη νέα ΚΥΑ, η πληρωμή των αποζημιώσεων του προγράμματος από τις περιφέρειες, γίνεται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, οι οικονομικές υπηρεσίες των περιφερειών ζητούν τώρα πια, για να πραγματοποιηθεί η πληρωμή της αποζημίωσης, φορολογική κι ασφαλιστική ενημερότητα των δικαιούχων κτηνοτρόφων.

Δηλαδή, σε κτηνοτρόφους που υποχρεώθηκαν σε περιοριστικά μέτρα (καραντίνα), σε ολική ή μερική σφαγή του ζωικού τους κεφαλαίου, σε πολλές περιπτώσεις πολλούς μήνες πριν, ακόμη κι άνω του έτους κι ενώ οι κτηνοτρόφοι σε αυτό το χρονικό διάστημα είχαν μερική ή πλήρη απώλεια του εισοδήματός τους, ζητούν να είναι φορολογικά κι ασφαλιστικά ενήμεροι. ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο www.agrotypos.gr

Recommended Posts