τρακτερ

Μέχρι το τέλος Μαρτίου το αργότερο αναμένεται, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ. Ε), να ανοίξει η εφαρμογή του Τaxisnet για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, με τον σχεδιασμό της φορολογικής διοίκησης να προβλέπει να παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Ιουνίου, ώστε να πάρει μετά σειρά η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.

Καθώς, λοιπόν, το ραντεβού με την εφορία έρχεται φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, κρίνεται σκόπιμο να θυμηθούμε εκείνους τους κωδικούς του E1 που μπορούν να μειώσουν τη φορολογική επιβάρυνση των αγροτών (νέων και «παλαιών), αλλά και όσων έχουν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα ή σύνταξη ΟΓΑ. Αναλυτικά, οι κρίσιμοι κωδικοί των αγροτών έχουν ως εξής:

-049-050: Συμπληρώνεται από αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους, προκειμένου να κερδίσουν την έκπτωση φόρου 1. 900-2. 100 ευρώ, με την προϋπόθεση βέβαια ότι έχουν το απαραίτητο -και σε συνάρτηση με το εισόδημά τους- ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (10% για εισόδημα έως 10. 000 ευρώ, 15% για εισόδημα από 10. 001-30. 000 ευρώ και 20% για εισόδημα από 30.001 ευρώ και άνω). Σε περίπτωση που το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό δεν καλύπτεται, ο φόρος εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν το 2019 υπολογίζεται στο 22% του ποσού που προκύπτει από τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ποσού.

-021-022: Αφορούν φορολογούμενους που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία υπάγεται στην ασφάλιση του τέως ΟΓΑ (δηλαδή αγροτική δραστηριότητα), προκειμένου να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου 1. 900 – 2. 100 ευρώ. Σημειωτέον ότι η εν λόγω έκπτωση εφαρμόζεται μόνο επί του φόρου που αντιστοιχεί στο αγροτικό εισόδημα. Εφόσον η συγκεκριμένη αγροτική δραστηριότητα είναι ασφαλισμένη στον ΕΦΚΑ (με καθεστώς ΟΓΑ), οι εν λόγω κωδικοί είναι προσυμπληρωμένοι.

Διαβάστε τη συνέχεια στο ypaithros.gr

Recommended Posts