ΕΒΖelliniki_viomixania_zaxaris_1

Μέχρι και από τη μακρινή Γαλλική Πολυνησία εισήγαγε πέρυσι η χώρα ζάχαρη για να καλύψει τις ανάγκες της. Αλλά δεν ήταν η μοναδική χώρα από την οποία η Ελλάδα “αναγκάστηκε” να εισάγει ζάχαρη για να καλύψει το κενό που έχει αφήσει στην αγορά η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης που παραμένει σε μηχανική υποστήριξη χωρίς μέχρι στιγμής να έχει ξεκαθαρίσει ποιο θα είναι το μέλλον της.

 

Πέρυσι για εισαγωγές λευκής ζάχαρης, ζάχαρης από τεύτλα από ζαχαροκάλαμο, χωρίς προσθήκη αρωματικών ή χρωστικών ουσιών, κ.ά. η χώρα, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, δαπάνησε 170,439 εκατ. ευρώ. Ποσό αυξημένο κατά 7,89% σε σχέση με τα χρήματα που “επενδύθηκαν” για εισαγωγές ζάχαρης σε σχέση με το 2016 και 26,51% περισσότερα από τα χρήματα που δαπάνησε η χώρα για εισαγωγές ζάχαρης σε σχέση με το 2015.

Συνολικά την τετραετία 2014-2017 η Ελλάδα προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της σε ζάχαρη δαπάνησε περισσότερα 623,268 εκατ. ευρώ. Είναι η περίοδος κατά τη διάρκεια της οποίας τα προβλήματα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, οξύνθηκαν.

Ποιοι όμως είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από την κατάρρευση της ΕΒΖ και κατ’ επέκταση της εγχώριας τευτλοπαραγωγής; Προφανώς οι εισαγωγές, από χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Δανία, η Ολλανδία αλλά και ο Μαυρίκιος οι εισαγωγές από τον οποίο υπερτετραπλασιάσθηκαν.

Δηλαδή οι εμπορικές επιχειρήσεις που τα τελευταία χρόνια βρήκαν έδαφος για να καλύψουν το κενό που έχει αφήσει στην αγορά η ΕΒΖ. Μια εξ αυτών η Sugartia ΕΠΕ, μέλος του πολυεθνικού ομίλου Pfeifer & Langen ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ζάχαρης στην Ευρώπη. Από το 2009 οπότε και ήρθε και εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα, η Sugartia έχει καταφέρει να πάρει μερίδιο της εγχώριας πίτας. Σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της οι πωλήσεις της το 2016 ανήλθαν σε 22,9 εκατ. ευρώ από 17,823 εκατ. ευρώ το 2015.

Ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας έχει καταφέρει να κερδίσει η Cristal Hellenic ΙΚΕ η οποία μέσα σε έναν χρόνο τετραπλασίασε τον τζίρο της. Η εταιρεία η οποία ιδρύθηκε στο τέλος του 2014 και μέτοχος της είναι η CRISTALCO SAS βασικός παίκτης στην Ευρώπη και εκ των διεκδικητών της ΕΒΖ κατά το παρελθόν, εμφάνισε το 2016 (τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός) τζίρο 40,393 εκατ. ευρώ από 10,633 εκατ. ευρώ που ήταν το 2015. Στους κερδισμένους και η Royal Sugar, επίσημος και αποκλειστικός αντιπρόσωπος του Oλλανδού παραγωγού ζάχαρης Suiker Unie στην Ελλάδα, η οποία πούλησε το 2016 ζάχαρη αξίας 17,9 εκατ. ευρώ από 10 εκατ. ευρώ που πούλησε το 2015.

 

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο : www.agrocapital.gr

Recommended Posts