Την Δευτέρα θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτή Ηρακλείου, κ.Βασίλη Κεγκέρογλου, για την άμεση καταγραφή των ζημιών που προκαλούνται από τις επαναλαμβανόμενες υψηλές θερμοκρασίες στις αγροτικές καλλιέργειες (ελαιοπαραγωγή, αμπέλια, κηπευτικά, κλπ) καθώς για τα άμεσα μέτρα στήριξης των παραγωγών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στον αγροτικό κόσμο της Κρήτης και ειδικότερα στον Νομό Ηρακλείου και στη Μεσαρά, με τους καλλιεργητές να διαπιστώνουν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες  που επικρατούν στο νησί, έπληξαν σε μεγάλο βαθμό τα αμπέλια τους, την ελαιοκαλλιέργεια καθώς και άλλες καλλιέργειες.

Οι συνέπειες από τον καύσωνα είναι ορατές ακόμη και με γυμνό μάτι, ειδικά στην παραγωγή των σταφυλιών, ενόψει της περιόδου του τρύγου και όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, τα σταφύλια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά και όσα δεν έχουν εμφανή εγκαύματα έχουν υποστεί σοβαρή ποιοτική αλλοίωση.

Η καταστροφή αφορά και σε άλλες καλλιέργειες όπως πχ υπαίθρια κηπευτικά, πεπόνια και καρπούζια, τα οποία  εξαιτίας της ευαισθησίας τους έχουν μεγάλες καταστροφές.

Επειδή οι αγρότες της Κρήτης αντιμετωπίζουν ήδη τεράστια οικονομικά προβλήματα, αφού δέχονται το ένα πλήγμα μετά το άλλο.

Επειδή το ποσοστό ζημιάς, όπως αναφέρουν οι παραγωγοί και οι συνδικαλιστές εκπρόσωποι τους είναι αρκετά μεγάλο και κρίνεται άκρως απαραίτητη η άμεση διενέργεια εκτιμήσεων των ζημιών από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agrocapital.gr

Recommended Posts