Παρόλο που οι περισσότεροι ειδικοί λένε ότι η γρίπη των πτηνών δεν αποτελεί άμεση απειλή για τον άνθρωπο, γίνονται προσπάθειες για την παραγωγή εμβολίων για τον H5N1 ή άλλο πιθανό πανδημικό ιό.

 

Βιζόν στην Ισπανία, φώκιες στη Σκωτία, θαλάσσια λιοντάρια και δελφίνια στη Νότια Αμερική: πρόσφατα βρέθηκε ότι ορισμένα είδη θηλαστικών έχουν μολυνθεί με τον H5N1, ένα εξαιρετικά παθογόνο στέλεχος της γρίπης των πτηνών. Η γρίπη των πτηνών δεν είναι καινούργια. οι επιδημιολόγοι το μελετούν εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, η ανίχνευση του ιού στα θηλαστικά έχει ανησυχήσει πολλούς για το ενδεχόμενο να μεταδοθεί στους ανθρώπους και να προκαλέσει μεγαλύτερη επιδημία.

Καθώς ο κόσμος μπαίνει στο τέταρτο έτος μιας παγκόσμιας πανδημίας που προκαλείται από έναν ιό που πιθανότατα προήλθε από ένα ζώο, ισχύει η ανησυχία για έναν άλλο ιό που μπορεί να ξεριζώσει τη ζωή μας. Ο H5N1 έχει μολύνει ανθρώπους στο παρελθόν, αν και σπάνια έχει παρατηρηθεί μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Και ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι το ποσοστό θνησιμότητας της γρίπης των πτηνών στους ανθρώπους είναι περίπου 56%, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι είναι πιθανό να είναι πολύ χαμηλότερο εάν ο ιός γίνει πιο μεταδοτικός. Ένας λόγος που η γρίπη των πτηνών είναι τόσο θανατηφόρος είναι ότι μολύνει την κατώτερη αναπνευστική οδό, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστική ανεπάρκεια. Εάν επρόκειτο να μεταλλαχθεί για να μολύνει την ανώτερη αναπνευστική οδό και να εξαπλωθεί πιο εύκολα, πιθανότατα θα προκαλούσε πιο ήπια ασθένεια. Ωστόσο, ακόμη και ένας ιός που προκαλεί ήπια ή μέτρια ασθένεια σε πολλούς ανθρώπους μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο, όπως έχουμε δει με την πανδημία του COVID. Έτσι, γίνονται προσπάθειες για την ανάπτυξη εμβολίων για την προστασία από μια τέτοια μορφή γρίπης των πτηνών.

Η γρίπη των πτηνών έχει διαχυθεί στους ανθρώπους στο παρελθόν — στην πραγματικότητα, μόλις την περασμένη εβδομάδα ένα κορίτσι στην Καμπότζη πέθανε από H5N1 (αν και δεν είναι το ίδιο στέλεχος με αυτό που αρρωσταίνει τα πουλιά παγκοσμίως).

«Κάθε φορά που βλέπουμε αυτό να συμβαίνει, έχουμε αυτές τις εκρήξεις κρουσμάτων, [και] οι άνθρωποι λένε: «Εδώ ήρθε. θα συμβεί», λέει ο Michael Osterholm, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής Λοιμωδών Νοσημάτων του Πανεπιστημίου της Μινεσότα. Ωστόσο, τόνισε ότι ο H5N1 πιθανότατα δεν αποτελεί άμεση απειλή για τον άνθρωπο.

Άλλοι συμφωνούν. «Το παρακολουθώ στενά ως ειδικός, αλλά ως μέλος της κοινότητας, ως γονέας και κάποιος που [έχει] βιώσει πρόσφατα την πανδημία COVID-19, δεν ανησυχώ για αυτό αυτή τη στιγμή, λέει η Caitlin Rivers, επιδημιολόγος στο Johns Hopkins Center for Health Security. «Αυτό είναι ένα ζήτημα υγείας των ζώων αυτή τη στιγμή που έχει θεωρητικό κίνδυνο να γίνει ζήτημα υγείας του ανθρώπου».

Οι ιοί της γρίπης των πτηνών μολύνουν τα πουλιά προσκολλώνται σε έναν υποδοχέα στην αναπνευστική τους οδό. Προκειμένου ο ιός να γίνει ανθρώπινος ιός και να αρχίσει να κυκλοφορεί από άτομο σε άτομο στον πληθυσμό, θα πρέπει να είναι σε θέση να προσκολληθεί στην ανθρώπινη έκδοση αυτού του υποδοχέα – κάτι που δεν έχει ακόμη εξελιχθεί για να κάνει.

«Είναι μια πραγματικά επικίνδυνη στιγμή να είσαι πουλί», προσθέτει ο Andrew Pavia, επικεφαλής του τμήματος παιδιατρικών λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα. «Αλλά από σήμερα, ο κίνδυνος για τους ανθρώπους παραμένει πολύ χαμηλός. Η ανησυχία μας είναι τι πρόκειται να συμβεί καθώς κυκλοφορεί όλο και περισσότερο».

Είναι δυστυχώς σχεδόν αδύνατο να προβλεφθεί πότε θα μπορούσε να συμβεί αυτό το άλμα. «Κανείς από εμάς δεν γνωρίζει πότε θα εμφανιστεί η επόμενη πανδημία γρίπης. Μπορεί να είναι αύριο [ή] μπορεί να περάσουν χρόνια από τώρα και δεν ξέρουμε ποιος από τους ιούς θα γίνει ο επόμενος πανδημικός ιός», λέει ο Osterholm. «Στην αρχή, πρέπει να πείτε ότι υπάρχει αβεβαιότητα, με μια εξαίρεση: θα υπάρξει πανδημία».

Οι ΗΠΑ. είναι κάπως εξοπλισμένες για να χειριστούν τη γρίπη των πτηνών: υπάρχει απόθεμα εμβολίων γρίπης με βάση τα αυγά για το στέλεχος H5N1. Τα αυγά είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους παρασκευής εμβολίου κατά της γρίπης. Για να το δημιουργήσουν, οι κατασκευαστές εγχέουν έναν αδρανοποιημένο ή εξασθενημένο ιό σε ένα γονιμοποιημένο αυγό κοτόπουλου, επωάζουν το αυγό για μερικές ημέρες ενώ ο ιός πολλαπλασιάζεται και στη συνέχεια συλλέγουν τον ιό για να τον χρησιμοποιήσουν για το εμβόλιο. Η χώρα έχει ένα μυστικό απόθεμα κοτόπουλου σε άγνωστες τοποθεσίες στις Η.Π.Α. μόνο σε περίπτωση που χρειαστεί να φτιάξουμε γρήγορα εμβόλια με βάση τα αυγά—όπως κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας γρίπης. Μπορεί να είναι ανησυχητικό ότι αυτή η στρατηγική εμβολίου εξαρτάται από ένα ζώο που είναι πολύ ευαίσθητο στην εν λόγω γρίπη. Ωστόσο, αρκετοί ειδικοί είπαν στο Scientific American ότι υπάρχουν υψηλά επίπεδα βιοασφάλειας στις εγκαταστάσεις κοτόπουλου προκειμένου να αποφευχθεί η μόλυνση από τη γρίπη των πτηνών.

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στα εμβόλια με βάση το αυγό. Από τις αρχές της δεκαετίας του 2010, οι Η.Π.Α. Το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών συνεργάζεται με την CSL Seqirus, έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές εμβολίων κατά της γρίπης, για την ανάπτυξη εμβολίων που αναπτύσσονται σε κύτταρα σε εργαστήριο. Το εμβόλιο ετοιμότητας πανδημίας AUDENZ, το οποίο στοχεύει συγκεκριμένα τον υποτύπο H5N1, έχει εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων. Και παρόλο που είναι αδύνατο να προσδιοριστεί ποιος ιός θα προκαλέσει την επόμενη πανδημία, το CSL Seqirus διαθέτει μια βιβλιοθήκη ιών που έχουν τη δυνατότητα να μολύνουν ανθρώπους. Και η εταιρεία ψάχνει συνεχώς για υποψήφιους ιούς εμβολίου που μπορεί να προσαρμόσει σε ένα συγκεκριμένο παθογόνο.

«Χρησιμοποιούμε δεδομένα [για] ένα από τα στελέχη πτηνών για να δημιουργήσουμε ένα αρχείο μακέτας», λέει ο Marc Lacey, ο οποίος διευθύνει την ομάδα ετοιμότητας και αντιμετώπισης πανδημιών της CSL Seqirus. Τα μέλη της ομάδας εντοπίζουν βασικά ορισμένους ιούς, τους χρησιμοποιούν για να δημιουργήσουν εμβόλια και διεξάγουν μερικές από τις πρώιμες μελέτες ασφάλειας, έτσι ώστε εάν ένα στέλεχος της γρίπης των πτηνών εξελιχθεί σε αληθινό πανδημικό στέλεχος που μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων, θα είναι έτοιμοι να προχωρήσουν με ένα κατάλληλο εμβόλιο. Ο Lacey λέει ότι η εταιρεία του θα είναι σε θέση να προμηθεύει τις Η.Π.Α. κυβέρνηση με 150 εκατομμύρια δόσεις εντός των πρώτων έξι μηνών από την κήρυξη μιας πανδημίας, αλλά πιστεύει ότι το δυναμικό κλιμάκωσης θα μπορούσε να είναι υψηλότερο, ειδικά εάν πολλοί κατασκευαστές μπορούσαν να βοηθήσουν στην παραγωγή του. Επειδή υπάρχουν οκτώ δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο, θα ήταν απαραίτητη η κλιμάκωση και η ευρεία συνεργασία μεταξύ των χωρών για την παραγωγή αρκετού εμβολίου.

Γίνονται επίσης προσπάθειες να εφαρμοστεί η τεχνολογία αγγελιαφόρου RNA (mRNA) —όπως αυτή που χρησιμοποιείται για ορισμένα από τα εμβόλια κατά του COVID— στα εμβόλια της γρίπης. Σύμφωνα με τη μικροβιολόγο του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, Deborah Fuller, αυτές οι προσπάθειες κυμαίνονται από την ανάπτυξη ενός καθολικού εμβολίου γρίπης έως τη δημιουργία ενός «πολυδύναμου» εμβολίου που στοχεύει μόνο μερικούς υποτύπους ή εκδοχές του ιού (όπως κάνει ένα τυπικό εμβόλιο εποχικής γρίπης). Ένα πλεονέκτημα της τεχνολογίας mRNA είναι η ταχύτητα παραγωγής της. Και λόγω της πανδημίας του COVID, υπάρχει πλέον περισσότερη υποδομή για μαζική παραγωγή δόσεων. «Τα εμβόλια RNA μπορούν να σχεδιαστούν εξαιρετικά γρήγορα—χρειάζεστε μόνο τη γενετική αλληλουχία της νέας παραλλαγής που αναδύεται, και μέσα σε εβδομάδες, [μπορείτε] να έχετε ένα εμβόλιο ήδη δοκιμασμένο σε ζωικά μοντέλα», λέει ο Fuller.

Ο Scott Hensley, καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, ερευνά επίσης εμβόλια γρίπης mRNA. Είναι μέλος μιας ερευνητικής ομάδας που αναπτύσσει ένα εμβόλιο 20 υποτύπων mRNA κατά της γρίπης που περιλαμβάνει ένα στέλεχος H5N1 (αν και όχι αυτό που κυκλοφορεί επί του παρόντος στα πτηνά). Η ομάδα δημοσίευσε πρόσφατα τα ευρήματά της στο Science. Το εργαστήριο του Hensley αναπτύσσει τώρα ένα εμβόλιο ενός στελέχους προσαρμοσμένο στο τρέχον στέλεχος της γρίπης των πτηνών – και το δοκιμάζει ήδη σε πειραματόζωα. Τονίζει ότι, όπως και με τα εμβόλια κατά του COVID, τα εμβόλιά του προορίζονται για την πρόληψη σοβαρών ασθενειών και θανάτου και όχι μόλυνσης.

Αλλά ακόμη και το εμβόλιο των 20 υποτύπων αναμένεται να παρέχει κάποια προστασία έναντι του νέου στελέχους. «Όταν αναπτύξαμε [αυτό το] εμβόλιο, η ιδέα ήταν να δημιουργήσουμε ένα που θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ορισμένο επίπεδο ανοσολογικής μνήμης έναντι κάθε υποτύπου», λέει ο Hensley. «Ο στόχος μας δεν ήταν να προβλέψουμε ποιος υπότυπος γρίπης θα προκαλούσε την επόμενη πανδημία ή ποιο στέλεχος θα την προκαλούσε. Μάλλον το εμβόλιο [θα προκαλούσε] κάποιο επίπεδο ανοσολογικής μνήμης έναντι κάθε υποτύπου, ώστε να περιορίσει τις ασθένειες και τους θανάτους που προκαλούνται από νέα στελέχη πανδημίας».

Ένα εμβόλιο είναι μόνο μέρος της ετοιμότητας για πανδημία—χρειάζεστε επίσης αποτελεσματικές θεραπείες. Όπως λέει η Pavia, οι ερευνητές δεν εργάζονται από το μηδέν προσπαθώντας να δημιουργήσουν κάτι σαν το αντιιικό Paxlovid για τον COVID, το οποίο χρειάστηκε σχεδόν δύο χρόνια για να βγει στην αγορά. Τα εγκεκριμένα από τον FDA αντιιικά για τη γρίπη, όπως το Tamiflu, υπάρχουν ήδη και θα είναι σημαντικά για τη μείωση των θανάτων κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας γρίπης. Η Παβία είναι επίσης αισιόδοξη ότι οι Η.Π.Α. θα μπορούσε γρήγορα να προσαρμόσει τα διαγνωστικά τεστ ώστε να ταιριάζουν με ένα στέλεχος εστίας πανδημικής γρίπης.

«Έχουμε καλύτερα εργαλεία και καλύτερες γνώσεις για τη γρίπη από ό,τι για τους κοροναϊούς. Από πολλές απόψεις, θα ήμασταν ένα βήμα μπροστά», λέει η Pavia. «Αλλά αυτό που με ανησυχεί είναι η πολιτική μας ικανότητα να ανταποκριθούμε. Πρέπει να συνεχίσουμε να [να αυξήσουμε] την ευαισθητοποίηση και να συνεχίσουμε τις προσπάθειες προετοιμασίας. Και αν τα πράγματα αρχίσουν να επιταχύνονται, χρειαζόμαστε μια συντονισμένη, μη πολιτικοποιημένη προσπάθεια για να κινηθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά».

Προέλευση άρθρου: https://www.agrocapital.gr

Recommended Posts