Επιστολή προς το Περιφερειακό Υποκατάστημα Ημαθίας του ΕΛ.Γ.Α στη Βέροια, απέστειλε ο Δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας, με αφορμή τις σοβαρές ζημιές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες (ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια, βερίκοκα, δαμάσκηνα, ακτινίδια κ.ά.) λόγω του νέου παγετού, που σημειώθηκε την Παρασκευή 9 Απριλίου 2021, στην ευρύτερη περιοχή.

Στην επιστολή του ο Δήμαρχος Νάουσας ζητά την επίσπευση των απαιτούμενων ενεργειών για την άμεση καταγραφή και αποτίμηση των ζημιών, προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες της αποζημίωσης των παραγωγών.

Ειδικότερα, στην επιστολή του, μεταξύ άλλων, ο κ. Καρανικόλας επισημαίνει: «Δυστυχώς τις τελευταίες ώρες γινόμαστε αποδέκτες της αγωνίας και της απόγνωσης εκατοντάδων αγροτών του δήμου μας που το εισόδημά τους στηρίζεται στην παραγωγή φρούτων, αφού ο νέος παγετός της 9ης Απριλίου, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, έδωσε τη χαριστική «βολή» στις ήδη πληγείσες δενδροκαλλιέργειες και στο εισόδημα των παραγωγών μας, που ήδη βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση τόσο λόγω της πανδημίας όσο και των απανωτών δυσμενών καιρικών συνθηκών που συνέβαλλαν να χαθούν οι κόποι μια ολόκληρης χρονιάς και οι δαπάνες για την καλλιεργητική φροντίδα.

Σε συνέχεια των ενεργειών σας για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές μας από τον παγετό της 25ης και 26ης Μαρτίου και επειδή τα εικοσιτετράωρα που διανύουμε εκτιμούμε πως είναι εξαιρετικά κρίσιμα, καθώς θα διαφανεί το ακριβές μέγεθος της ζημιάς και από τον παγετό της 9ης Απριλίου, παρακαλούμε όπως συνεργαστούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι απαιτούμενες ενέργειες καταγραφής των ζημιών και αποζημίωσης των πληγέντων παραγωγών».

Τέλος, ο κ. Καρανικόλας, προσθέτει ότι «από την πλευρά μας στον Δήμο Νάουσας βρισκόμαστε με κάθε τρόπο στο πλευρό των αγροτών που επλήγησαν και οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι σε ετοιμότητα – ώστε μόλις ξεκινήσει η διαδικασία των εκτιμήσεων των καταστροφών από τους γεωπόνους του ΕΛ.Γ.Α – να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία των δηλώσεων των αγροτών για τις ζημιές που υπέστησαν, με σκοπό την επίσπευση των διαδικασιών για την αποζημίωσή τους».

Προέλευση: https://www.neapaseges.gr

Recommended Posts