γεωργία, αγρότης, τροπολογία, φορολογία

Ένας αυξημένος αριθμός πολιτών πιστεύει ότι η οικονομική υποστήριξη που παρέχεται στους αγρότες, μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι πολύ χαμηλή, ενώ σχεδόν τρεις στους τέσσερις Ευρωπαίους γνωρίζουν την ΚΑΠ και θεωρούν ότι όλοι οι πολίτες επωφελούνται από αυτήν.

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στα ευρήματα της τελευταίας έρευνας του Ευρωβαρόμετρου σε ολόκληρη την ΕΕ για την κοινή γνώμη σχετικά με την γεωργία και την ΚΑΠ που δόθηκε στην δημοσιότητα στις 13 Οκτωβρίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η εν λόγω έρευνα διεξήχθη από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο του 2020, συμπεριλαμβάνοντας περισσότερους από 27.200 ερωτηθέντες σε 27 κράτη μέλη. Λόγω της πανδημίας του Covid-19, η μεθοδολογία έπρεπε να προσαρμοστεί, με ορισμένες συνεντεύξεις να πραγματοποιούνται μέσω του διαδικτύου.

Σχεδόν όλοι οι ερωτηθέντες (95%) πιστεύουν ότι η γεωργία και οι αγροτικές περιοχές είναι σημαντικές για το «μέλλον μας» στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι περισσότεροι πολίτες της ΕΕ γνωρίζουν την ΚΑΠ (73% σήμερα, 6 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερες από ότι το 2017) και πιστεύουν ότι ωφελεί όλους τους πολίτες και όχι μόνο τους αγρότες (76% σήμερα, 15 % περισσότερο από το 2017). Σε όλα τα κράτη μέλη, η πλειοψηφία των πολιτών συμμερίζεται αυτήν την άποψη, εκτός από τη Μάλτα.

Επιπλέον, οι απόψεις των πολιτών σχετικά με τους βασικούς στόχους της ΚΑΠ παραμένουν παρόμοιες με τα πορίσματα της έρευνας του 2017. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η παροχή ασφαλών, υγιεινών τροφίμων υψηλής ποιότητας πρέπει να είναι ο κύριος στόχος, που αντιπροσωπεύει την άποψη του 62% των ερωτηθέντων, όπως και το 2017. Αυτή η άποψη αντικατοπτρίζεται επίσης σε εθνικό επίπεδο, όπου οι πολίτες πιστεύουν ότι πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα της ΚΑΠ . Η φετινή έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι το 52% των πολιτών πιστεύει ότι ένας από τους κύριους στόχους πρέπει να είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς και η διασφάλιση ενός δίκαιου βιοτικού επιπέδου για τους αγρότες (51%). Αυτοί αυξήθηκαν ελαφρώς κατά 2% και 3% αντιστοίχως.

Περισσότεροι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι η ΕΕ εκπληρώνει το ρόλο της όσον αφορά τους βασικούς στόχους της ΚΑΠ. Σε σύγκριση με το 2017, όλοι οι τομείς, συμπεριλαμβανομένης της επισιτιστικής ασφάλειας, της βιωσιμότητας, της ασφάλειας και της ποιότητας των τροφίμων, αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 5%. Ο τομέας όπου οι πολίτες πιστεύουν ότι η ΕΕ εκπληρώνει περισσότερο τον ρόλο της είναι η επισιτιστική ασφάλεια, με το 80% των ερωτηθέντων να συμφωνούν σε αυτό, 8 %. αύξηση από το 2017.

Όσον αφορά την οικονομική υποστήριξη, η έρευνα διαπίστωσε ότι ένας αυξημένος αριθμός πολιτών πιστεύει ότι η υποστήριξη που παρέχεται στους αγρότες είναι πολύ χαμηλή, αύξηση κατά 13% μονάδες, από 26% των ερωτηθέντων το 2017 σε 39% το 2020. Αυτό αντικατοπτρίστηκε επίσης όταν ρωτήθηκαν οι πολίτες εάν πιστεύουν ότι η ΕΕ πρέπει να αυξήσει την υποστήριξή της στους αγρότες. Το 56% των πολιτών πιστεύει ότι πρέπει να αυξηθεί τα επόμενα δέκα χρόνια, αύξηση το 12%. σε σύγκριση με το 2017 και το 27%. σε σύγκριση με το 2007.

Περισσότεροι πολίτες γνωρίζουν τώρα το λογότυπο της βιολογικής γεωργίας. Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 56% των ερωτηθέντων γνωρίζουν το λογότυπο, αύξηση κατά 29%. σε σύγκριση με το 2017. Η ευαισθητοποίηση για άλλα λογότυπα, όπως τα λογότυπα των γεωγραφικών ενδείξεων, παρέμεινε σταθερή.

Παρόλο που ένα αυξανόμενο μερίδιο των πολιτών πιστεύει ότι η γεωργία είναι μια από τις κύριες αιτίες της αλλαγής του κλίματος (από 29% το 2010 σε 42% το 2020), η πλειονότητα των πολιτών πιστεύει ότι η γεωργία έχει ήδη συμβάλει σημαντικά στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, με 55% να διατηρεί αυτήν την άποψη, από 46% το 2010.

Όσον αφορά τις αγροτικές περιοχές, οι πολίτες πιστεύουν ότι το περιβάλλον και το τοπίο (82%), η πρόσβαση σε ψυχαγωγικές και πολιτιστικές δραστηριότητες (56%) και οι εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις (54%) μπορούν να θεωρηθούν καλές. Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε πώς εξελίχθηκαν οι αγροτικές περιοχές τα τελευταία 10 χρόνια, η πρόσβαση στο διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας επισημαίνεται ως εκείνη που βελτιώθηκε περισσότερο (το 55% συμφωνεί), ενώ οι ευκαιρίες απασχόλησης είναι αυτές που φαίνεται να χειροτερεύουν (42% συμφωνούν).

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agro24.gr

Recommended Posts