Οι εξαγωγές και οι τιμές καρπουζιού και φράουλας είναι αυξημένες, δήλωσε ο υπουργός Μ. Βορίδης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύση Καλαματιανού.

Μάλιστα επικαλέστηκε τα στοιχεία του Incofruit (!), τα οποία στηρίζονται στα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Στατιστικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για να υποστηρίξει ότι οι εξαγωγές φέτος αυξήθηκαν σε σχέση με πέρσι.

Οι δηλώσεις αυτές, σε συνδιασμό με αυτές που έκανε ο υπουργός πριν λίγες ημέρες σε τηλεοπτικό σταθμό ότι οι τουρίστες τρώνε εισαγόμενα προϊόντα στην Ελλάδα και έτσι δεν υπάρχει πρώτη τιμών παραγωγού, δείχνουν ότι δεν θα πρέπει να αναμένουν οι παραγωγοί αυτών των προϊόντων ενισχύσεις λόγω Covid 19.

Ειδικότερα για τα καρπούζια ο υπουργός έκανε λόγο για τις καλές τιμές παραγωγού στα πρώιμα (έχουμε κάνει σχετικό ρεπορτάζ στον ΑγροΤύπο) αλλά δεν είπε κάτι για την συνέχεια. «Αν και υπήρξαν έντονοι προβληματισμοί στις αρχές Απριλίου πως η πρώιμη παραγωγή καρπουζιού δεν θα μπορούσε να διατεθεί στην αγορά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, δεδομένου του γεγονότος ότι το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής εξάγεται και μάλιστα κυρίως στη βαρέως πληγείσα Ιταλία, εντούτοις, μετά το άνοιγμα της αγοράς, η συγκομιδή του πρώιμου καρπουζιού προχώρησε κανονικά, οι εξαγωγές επίσης και οι τιμές του κρίνονται ικανοποιητικές. Οι εξαγωγές καρπουζιούμ σύμφωνα με στοιχεία της Incofruit συνεχίζονται με θετικούς μεν ρυθμούς, αυξημένες κατά 8,3%, ανερχόμενες σε 154.095 τόνους έναντι 142.231τόνων της αντίστοιχης περσινής περιόδου», ανέφερε ο κ. Βορίδης.

Και για τις φράουλες όμως μίλησε για ρεκόρ εξαγωγών ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι οι ποσότητες ήδη υπερέβησαν τις αντίστοιχες περσινές ανερχόμενες σε περίπου 51.000 τόνους, εμφανίζοντας αύξηση +3% σε σχέση με αυτές του 2019 και σημειώνεται ότι οι περσινές εξαγωγές αποτελούσαν ρεκόρ ως προς τις τιμές τους.

Πάντως δεν έκανε καμιά αναφορά για κάποιου είδους ενίσχυση των παραγωγών σε αυτά τα προϊόντα.

Για τις πατάτες ο λόγος που έπεσαν οι τιμές είναι η αύξηση των στρεμμάτων καλλιέργειας σύμφωνα με τον υπουργό. «Σύμφωνα με την αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Ηλείας, οι πατάτες κατά το προηγούμενο έτος πουλήθηκαν σε καλές τιμές στο εξωτερικό αλλά και στην ελληνική αγορά, επειδή οι κλιματολογικές συνθήκες ήταν καλές στην περιοχή, εν αντιθέσει με τις αντίστοιχες στις ευρωπαϊκές χώρες. Με το δεδομένο αυτό, οι παραγωγοί πατάτας αύξησαν φέτος τις εκτάσεις που καλλιεργούσαν με αποτέλεσμα φέτος να υπάρχει αυξημένη παραγωγή. Λόγω όμως της καραντίνας από τον Covid 19, παρουσιάστηκαν έντονα προβλήματα διάθεσης στην αγορά, δεδομένου του γεγονότος ότι μεγάλο μέρος της παραγωγής εξάγεται, δεν λειτουργούσε η εστίαση που αποτελεί βασικό αποδέκτη τουπροϊόντος, αλλά και με το δεδομένο ότι πολλοί έμποροι είχαν πραγματοποιήσειήδη εισαγωγές μεγάλης ποσότητας πατάτας από την Αίγυπτο υπήρξε αρχικά πρόβλημα στην διάθεση της πατάτας. Μετά το άνοιγμα όμως της αγοράς, η συγκομιδή και η διάθεση της πατάτας Αχαΐας και Ηλείας στο εξωτερικό αλλά και στην εγχώρια αγορά προχωράει κανονικά, όμως οι τιμές είναι χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι», τόνισε ο κ. Βορίδης.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts